Sandvigen fort

Jeg har i ferien vært en tur i Arendal og besøkt Sandvigen fort. Slik som Sandvigen fort ser ut i dag er nok primært slik som tyskerne bygget det under andre verdenskrig. Da het fortet HKB 33/979 Hisöen. Nå kalles det visst litt forskjellig, Sandvigen fort, Sandvigen festning og Sandvikodden fort. Fortet ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1941 og formålet var å sikre innseilingen til Arendal gjennom Galtesund. Sandvigen fort var utstyrt med 10,5 cm K332 franske kanoner beslaglagt av tyskerne i starten av andre verdenskrig. Disse kanonene ble primært brukt på kystfort rundt omkring. Det opprinnelige franske navnet på kanonen var Canon de 105 L mle 1936 Schneider. Kanona var en feltkanon med 10,5 cm kaliber og veide 3.920 kilo som «traktortrukket versjon» og 3.540 kilo som «hestetrukket versjon». Løpet var på 3,905 meter og kanona hadde en rekkevidde på 16.000 meter.

Mer om Sandvigen fort på wikipedia:

I Sandviga ligger det tyske kystfortet "HKB 33/979 Hisøen", som senere har fått navnet "Sandvigen festning" (også kalt "Sandvikodden fort"). Fortet ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1941. Formålet var å sikre innseilingen til Arendal gjennom Galtesund. Innseilingen via Tromøysund ble sikret fra Kalvøysund festning. Fortet var bestykket med fire stk. 105 anti-skipkanoner og antiluftskyts. Etter andre verdenskrig på midten av 1960-tallet ble fortet utbygget av det norske sjøforsvaret i samarbeid med NATO, og brukt som drivstoffdepot for undervannsbåter, og det var lenge militær aktivitet der. Tankkapasiteten var på fem millioner liter drivstoff. Idag er området overtatt av Arendal kommune, og regulert til friluftsområde. I mai 2008 bestemte et enstemmig bystyret at Hisøy Idrettslag fikk overta Sandvigen fort. Laget har nå gjort fortet tilgjengelig for utleie til overnatting, kurs, teambuilding, treningsleir, og selskapslokaler.

Det har etter hva jeg har forstått etter at Hisøy Idrettslag tok over fortet blitt ryddet ganske mye på området, slik at det er enklere å finne frem til de forskjellige tingene og utsikten er mye bedre. Mye er selvfølgelig murt igjen, men noe er fortsatt åpent, men låst. Men det er mulig å få omvisninger her ute har jeg skjønt. Legg også merke til den ene kasematten for kanon hvor de har satt inn vinduer for å «lukke» kasematten men samtidig gjøre det mulig å se inn. Jeg var ikke på noen omvisning på Sandvigen fort, så jeg måtte klatre litt for å komme ned og ta bilder av forsiden av denne kasematten. Den andre kasematten som ligger litt lengre bortenfor har jeg derimot ikke fått noen tilsvarende bilder av, da jeg ikke fant noe fornuftig sted å komme meg ned på. Men denne kasematten er murt igjen og kanskje ikke så interessant som denne med vinduene. Men det hadde allikevel vært gøy å fått noen bilder. Kanskje ved en senere anledning?

Ellers må jeg si at jeg ikke var så heldig med været på Hisöen utenfor Arendal denne dagen, det begynte å regne ganske mye idèt jeg var ferdig med å ta bilder av «vinduskasematten». Man ser også ganske tydelig på de siste bildene at det er mye vær på vei inn fra havet. Jeg ser også på andres bilder fra Sandvigen fort at jeg ikke har fått med meg alt. Men besøket på Sandvigen fort ble nok avbrutt litt tidligere enn det normalt sett ville blitt pga regnværet som kom. Men det er jo ikke noe i veien for at jeg kan ta en ny tur til Hisöen og  Sandvigen fort! Jeg hadde også på forhånd lyst til å ta bilder av Sandvigodden fyr, men det ble bare med et bilde på avstand denne gangen. Men da har jeg jo flere gode grunner til å komme tilbake.

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/14/sandvigen-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.