Salutt med tårnkanon for 100 år med Høytorp fort

I august hadde Høytorp fort 100 års jubileum, i den sammenheng ble dette høytidelig markert med innvielse av deres nylig returnerte 12 cm tårnkanon! Høytorp fort hadde før andre verdenskrig to stykk 7,5 cm tårnkanoner og to stykk 12 cm tårnkanoner. Alle disse kanonene ble fjernet av tyskerne for å bli benyttet på andre festningsanlegg i Norge. I april besøkte jeg Høytorp fort sist for å se de to 7,5 cm tårnkanonene som kom på plass på tampen av fjoråret! Men det var først rett før 100 års markeringen at 12 cm tårnkanonen kom på plass og ble ferdig montert! Nå er tre av de fire tårnkanonene tilbake på plass på Høytorp fort. Det hadde sikkert også vært en drøm om den fjerde tårnkanonen, den andre 12 cm tårnkanonen også returnerte til Høytorp fort. Men den stillingen er mer eller mindre sprengt i filler, og vil derfor kreve mye mer innsats for å kunne rekonstruere.

Om Foreningen for Høytorp fort har noen fremtidige planer om å rekonstruere denne og om de har tilgang til en 12 cm tårnkanon til, vet jeg ikke. Men per i dag er det utrolig stilig å se Høytorp fort med tre av sine tårnkanoner på plass igjen! Jeg rett og slett bare måtte møte opp på Høytorp fort for å overvære at de skulle fyre av fire skudd på deres nyreturnerte 12 cm tårnkanon! De hadde riktignok testavfyrt ett skudd to dager i forveien. Det er jo tross alt greit å sjekke om alt fungerer som det skal før folkemengden kommer for å se på! Jeg hadde også bestemt meg for å komme meg med på en omvisning på Høytorp fort når jeg først var der. Primært for å kunne ta tårnkanonene i nærmere øyesyn! Nå fikk jeg muligheten til å gjøre det under prøveskytingen av 12 cm tårnkanonen kl 16, men på omvisningen fikk jeg også se hvordan tårnkanonene ser ut innvendig! Vi startet i 12 cm tårnkanonen, og der må jeg jaggu si at det var trangt!

Det var litt mer takknemmelig oppe i 7,5 cm tårnkanonen. Der var det riktignok en stige på vei opp. Jeg valgte å ikke gå helt opp, men ble stående i stigen og ta et par bilder. Jeg vurderte det dithen at jeg ikke kom til å få så veldig mye bedre bilder av å gå helt opp. Dette er forøvrig første gang i historien at Foreningen for Høytorp fort har måttet dele opp en omvisning i tre grupper for at det ikke skulle bli altfor mange i hver gruppe! Jeg havnet i en gruppe som startet oppe på toppen av Reduiten med tårnkanonene, og det passet meg utmerket! Guiden vi fikk heter Per Hærnes og var ikledd en tidsriktig uniform for offiserer som også leder av Foreningen for Høytorp fort Jostein Flåøyen bruker. Den tredje guiden Dagfinn Knudsen bruker en annen type uniform som nok er ment til menige? Etter at vi var ferdig på toppen av Reduiten var meningen at vi skulle en tur inn i museet, men der hadde det skjedd et eller annet med låsen, så vi kom ikke inn dit. For meg personlig spilte det ingen rolle, da jeg har vært der før.

Etter omvisningen var det bare å komme seg på plass og vente på at de skulle fyre av fire skudd med 12 cm tårnkanonen på toppen av Reduiten! Først fikk vi lov til å komme helt inn på området og jeg benyttet anledningen til å ta litt flere bilder av tårnkanonene og ikke minst av de som var tilstede for å få med seg dette begivenheten! Etter flere taler oppe fra tårnkanonen ble vi sendt ut på den andre siden av sperringene igjen, og det var på tide å klargjøre for at det skulle salutteres / prøveskytes med tårkanonen! Jeg hadde lest at det kom til å smell høyt og at det var anbefalt å ta med hørselvern av et eller annet slag. Men det hadde jeg selvfølgelig klart å glemme. Jeg hadde stoppet på butikker og bensinstasjoner på veien for å se om noen hadde ørepropper av noe slag, men det var det ikke. Så da fikk det bare briste og bære og håpe at det gikk greit.

Mens jeg står klar for å ta bilder av det første skuddet, roterer kanonen 360 grader rundt og så eleverer først helt opp og så ned igjen for så å fyre av det første skuddet! Og dæven steike som jeg skvatt! Selv om bildet ble tatt med 1/500 sekund, så klarte jeg å få bevegelsesuskarphet på det første bildet. Jeg hadde på forhånd ønsket at jeg både skulle få tatt bilder av at de fyrte av skudd med tårnkanonen, men hadde også ønsket å ta en liten videosnutt av dette. Men siden jeg ikke lyktes å få med stikkflammen på bildene av de første skuddene, så ble det aldri til at jeg fikk laget en videosnutt av dette. I ettertid så burde jeg kanskje ha konsentrert meg om å ta noen få bilder og heller filme resten, da jeg kunne ha hentet ut det bildet jeg ønsket i ettertid. Det skal jaggu mye til fo å klare å trykke på utløseren akkurat når skuddet fyres av og få med stikkflammen. Jeg var ihvertfall overhodet ikke i stand til å få det til denne ettermiddagen på Høytorp fort!

Jeg prøvde også å bare holde inne utløseren og ta en masse bilder i håp om at jeg skulle få det festet på «film», men da opplevde jeg for aller første gang noe som mitt Nikon D750 har fått litt kritikk for, at bufferen er litt for liten til å ha en sensor på 24 megapixler. Jeg klarte å ta ganske mange bilder i en liten stund, så gikk «skuddtakten» drastisk ned for at kameraet skulle klare å skrive bildene til minnekortet. Og det er på ingen måte minnekortet som er flaskehalsen her, for jeg har noen raske minnekort fra SanDisk, men bufferen må tydeligvis være litt større for å kunne håndtere dette. Så det ble til at jeg måtte trykke på knappen «manuelt» for å få dette til. Jeg fikk så absolutt bilder hvor man ser at det fyres av et løsskudd, man ser røyken kommer ut av løpet, men stikkflammen klarte jeg aldri å «fange». Jeg har klart å stå og ta bilder av lyn på samme måte, men det har faktisk vært mye enklere å ta bilder av enn hva dette var!

Men selv om jeg var veldig skuffa over at jeg ikke klarte å få bilder av stikkflammen fra tårnkanonen, så fikk jeg en masse bilder av tårnkanonene som jeg ikke hadde fra før! Det gikk forøvrig helt fint med hørselen, men det smalt såpass at jeg skvatt alle fire gangene tårnkanonen ble avfyrt! Bildene jeg tok av de to 7,5 cm tårnkanonene i april ble tatt fra utenfra sperringene og kun med 50 mm, så jeg hadde virkelig gledet meg til å få kunne ta en nærmere titt på de tre tårnkanonene på Høytorp fort! Det er utrolig gøy å se at man klarer å få til dette i dag, at man fåre rekonstruert og satt et norsk fort tilbake til slik det så ut før tyskerne «ødela» fortet under andre verdenskrig!

Nå var bare dette ett av mange arrrangement på Høytorp fort i sammenheng med 100 års jubieet i år, og hovedarrangementet helga etter fikk jeg dessverre ikke med meg. Jeg jobbet på lørdagen og hadde ikke vært i stand til å ordne meg fri. Og det var nettopp på lørdagen at det mest interessante ville skje, så å dra på søndag ville uansett være en veldig dårlig «erstatning». Derfor valgte jeg å droppe hele greia. Tårnkanonene hadde jeg uansett sikret meg, og jeg hadde fått vært med på de aller første offisielle avfyrte skuddene med 12 cm tårnkanonen! Foreningen for Høytorp fort har som målsetning å bruke tårnkanonen aktivt og det skal fyres av skudd her ved flere anledninger i løpet av året. Jeg regner med at det er en selvfølge at det avfyres skudd fra tårnkanonen under Høytorpfortet også i august neste år!

I sammenheng med 100 års jubileet til Høytorp fort hadde wikipedia utvidet deres artikkel om Høytorp fort betydelig Og jeg vil virkelig anbefale å ta en titt på min artikkel Høytorp fort med tårnkanoner hvor jeg har gjengitt denne omfattende historikken om Høytorp fort! Dette var wikipedias markering av 100 års jubileet!

Mer om Høytorp fort her:

Høytorp fort med tårnkanoner (12.06.15)
Høytorptreffet 2014 (10.08.14)
Ny tur til Høytorp fort (14.04.14)
Omvisning på Høytorp fort (25.02.14)
Høytorp fort i HDR (20.02.14)

                                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/10/18/salutt-med-tarnkanon-for-100-ar-med-hoytorp-fort/

1 kommentar

    • kak20 oktober, 2015 kl 19:41
      Forfatter

    Det gikk meg hus forbi på søndag når jeg skrev dette om Høytorp forts 100 års jubileum og deres nylig returnerte tårnkanoner at dette faktisk er min artikkel nummer 100 i kategorien «Krigshistorie»! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.