Første reis til Homlungen fyr

Jeg hadde mitt første besøk hos sjømatrestauranten Første Reis på Skjærhalden i sommer sammen med en god venn av meg. Vi hadde tenkt oss en tur ut til Homlungen fyr, men trengte en matbit først. Derfor endte vi opp på Første reis, og selv om det er mulig å få kjøtt der også, var det en selvfølge å velge fisk. Vi begge valgte breiflabb fra menyen, men jeg ser at menyen som kom nå i oktober ikke inneholder breiflabb. Jeg hadde aldri smakt breiflabb noen gang, så jeg var litt spent på hvordan dette ville smake.  Ser også at fiskesuppa som også så ut til å være populær når vi var der heller ikke er å finne på menyen på denne tiden av året. Mens vi ventet på maten må jeg innrømme at jeg angret på at jeg ikke hadde kledd meg bedre, for det var en smule guffent denne lørdagen midt i juli.

Men jeg må også innrømme at jeg glemte overhodet at det var litt guffen temperatur når vi fikk maten på bordet. Det var forøvrig vinden som var hovedproblemet, bare man fant seg et sted i le så var det ikke så aller værst. Breiflabbretten så alldeles nydelig ut der den var dandert på tallerkenen. Jeg husker ikke nøyaktig hva slags grønnsaker den ble servert med, men den kom med en porsjon hjemmelaget potetstappe, en fast potetstappe formet som en lav kopp eller hva jeg skal kalle det. Og jeg må si at dette smakte alldeles utmerket! Det var en smaksopplevelse ut av en annen verden for min del! Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at jeg aldri har spist en fiskemiddag som har smakt så hærlig noen gang! Fisken var alldeles nydelig, grønnsakene var gode, potetstappa var noe annet enn det man er vant til å vispe samme fra en pose og alt toppet med en utrolig god saus!

Jeg måtte virkelig anstrenge meg for å spise litt rolig ihvertfall, selv om jeg nok spiste forholdsvis fort. En kombinasjon av at jeg var sulten og at maten var alldeles nydelig! Dette var en smaksopplevelse utenom det vanlige, så jeg hadde lyst til å nyte hver eneste lille bit! Min gode venn var også veldig fornøyd med maten, det er nesten synd at det ikke var enda mer av den. Men det  var en akkurat passe porsjon hvor man ble akkurat passe mett slik som man bør bli. Når man får noe man virkelig liker og synes er skikkelig godt, kan man ha en tendens til å spise mer enn man burde, noe som resulterer i at man blir «ferdig» etterpå, mildt sagt. Men når man var ferdig med maten, merket man fort at man var litt for dårlig kledd for denne litt kjølige sommerdagen! Andre restaurantgjester benyttet anledningen til å benytte pledd for å kunne holde varmen.

Vi skulle videre ut til Homlungen fyr, så vi ble ikke sittende så veldig lenge etter at vi var ferdig med å spise. Det er tross alt bedre å være i litt bevegelse for å holde varmen. Tittelen «Første reis til Homlungen fyr» har forøvrig en dobbeltbetydning. Restauranten heter Første Reis og det er min gode venns første tur ut til Homlungen fyr. Man kommer ikke helt ut til Homlungen fyr dessverre, da fyret ligger på en liten holme et steinkast utenfor fastlandet på Kirkeøy, syd for Skjærhalden. Men man er såpass nærme at man nesten kan «strekke seg og ta på fyret». På virkelig fine dager synes jeg at turen ut til Homlungen fyr er utrolig magisk! Hvis det er surt og det blåser noe veldig kan det være en ganske sur opplevelse, da været eller uværet om du vil, kommer rett inn fra sjøen! Men dette har også sin sjarm!

Vanligvis når jeg skal ut til Homlungen fyr, foruten den første turen da, da jeg fulgte den blåmerkede kyststien fra havna, har jeg gått fra en parkeringsplass inne i Prestegårdsskogen og utover til Homlungen fyr. Istedenfor å følge den blåmerkede kyststien har jeg valgt å gå litt lengre inn på land nærmere hyttene og strømledningene utover. Det var noe jeg gjorde for første gang når jeg skulle ut til Homlungen fyr i februar i år, da lå det litt snø på bakken og jeg var ikke veldig interessert i å risikere livet med å gå utover på fjellet. Jeg var også en tur ut til Homlungen fyr midt i mars i år for å ta bilder av fyret med lange eksponeringer. Og jeg valgte å gå den «indre» veien ut da også. Min gode venn syntes at det var litt kjedelig å gå inne i skauen og ikke se noe som helst og ville stadig ut mot fjellet og vannet for å kunne se noe. Det var jo ingenting å se her inne midt i skauen som jeg fikk beskjed om. Og det er forsåvidt helt korrekt.

Men han ble lovet at vi skulle ta den andre veien tilbake etterpå. På dette tidspunktet var det ikke veldig langt igjen før vi var fremme og havet og Homlungen fyr åpenbarte seg mellom trærne! Vi hadde hatt litt flaks med at sola hadde tittet frem fra skyene og det var alt som skulle til for å gjøre det litt varmere! Det var usannsynlig godt etter å ha sittet og fryst på Første Reis. Nå får man jo selvfølgelig også litt gratis varme med at man er ute og går tur selvfølgelig! Og når man går opp fra havna i Skjærhalden så starter man med en ganske bratt strekning som får ganske effektivt opp temperaturen også!

Jeg hadde «bare» med meg mitt nye Sony RX100 III kompaktkamera på denne turen. Jeg hadde lenge hatt lyst til å kjøpe meg ett «avansert kompaktkamera» som jeg har kalt det. I sommer slo jeg til på en kampanje som Scandinavian Photo hadde, gamle FotoVideo. Jeg hadde lenge vurdert Nikon P7800, men vraket det kameraet til fordel for Sonys RX100 som både er mer kompakt, har større sensor og får ikke noe annet enn lovord fra en samlet presse! Sony RX100 har i dag kommet i fire utgaver, mark 1, 2, 3 og 4. Det er den tredje jeg har kjøpt meg, det er også et veldig dyrt kompaktkamera, men prisen på den fjerde utgaven som kom i sommer må jeg innrømme var hinsides all sunn fornuft. Og noe av grunnen til at jeg ønsket å kjøpe den tredje utgaven og ikke nøyde meg med den første til nesten halve prisen, var for å få 24-70 objektivet med blender F1.8 – F2.8 og den innebygde søkeren! I tillegg skal har utviklingen gått videre via den første, andre, den tredje og til slutt den fjerde utgaven av Sony RX100. Det fulle navnet på kameraet er Sony CyberShot DSC-RX100 III. Dette er den første turen jeg hadde med meg det nye kompaktkameraet, så jeg var veldig spent på hvordan resultatet ville bli!

Jeg tok en del bilder i løpet av denne turen til Homlungen fyr. Vi kom oss trygt ned via fjellet og alle steinene til landsiden av Homlungen. Stemningen med sola som prøvde å bryte igjennom skylaget ble bare finere og finere etterhvert. Men gleden med varmen fra sola var dessverre ikke så veldig langvarig. Vi ble derfor ikke så veldig lenge ute ved Holmlungen fyr. Det ble heller ikke til at vi gikk opp på fjellet vest for fyret, som jeg bare har vært en gang, turen jeg hadde på vinterføre i februar. Det er også utrolig fint å se Homlungen og fyret fra den vinkelen, da står man og ser ned på fyret fra fjellet. Men jeg ønsket å få noen fine bilder av Homlungen fyr med sola i bakgrunn, og da var det nord eller øst for fyret som gjelder. Ved soloppgang derimot ville det  vært magisk å vært vest for fyret!

Dette var min fjerde tur ut til Holmlungen fyr, og det er garantert ikke den siste! Jeg kunne også tenke meg å komme meg en tur ut til selve Homlungen fyr og tatt bildet var fyret fra selve holmen. Da hadde jeg også hatt mulighet til å få tatt bilder av fyret fra rett side. For hittil har jeg bare fått tatt bilder av fyret fra baksiden, siden jeg bare har vært på landsiden av Holmlungen fyr. Men muligheten for dette byr seg sikkert ved en senere anledning. Hittil har jeg ikke klart å mestre det å gå på vannet, så det må jo isåfall bli med en båt. Men jeg må si at av de fire turene jeg har hatt ut til Homlungen fyr hittil, så er det fortsatt de bildene jeg tok den første gangen som hadde den mest magiske stemningen. Men jeg kommer fortsatt til å jakte på enda mer magi der ute i skjærgården!

                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/10/18/forste-reis-til-homlungen-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.