Tur med bobilen til Skipstadsand, Homlungen fyr og Økholmen

Den første helgen i mars bestemmer jeg meg for å hente bobilen allerede etter jobb torsdag. Jeg hadde ikke pakket på forhånd, så det ble litt ekstra styr. Jeg hadde forøvrig vært innom bobilen på onsdag for å sette på litt lading. Da fikk jeg bekreftet at DC-DC-laderen fra Votronic var konfigurert til å “rygge” strøm til startbatteriet når bodelsbatteriet er fullt og solcellepanelet fortsatt klarer å levere lading. Genialt som vedlikeholdslading av startbatteriet på den tiden av året solcellepanelet leverer litt strøm! Både mellom turene mine og ikke minst når jeg står parkert over litt lengre tid når jeg er på tur. Jeg var en tur innom Esso for å øke lufttrykket i dekkene etter at jeg hadde senket det tidligere i uka. Jeg likte ikke hvordan bobilen oppførte seg på veien, så da var det tilbake til det normale lufttrykket igjen.

Samtidig legger jeg merke til at det er en vannkran inni det samme skapet som “lufta”. Jeg tok en tur inn på Esso for å sjekke om det var mulig å fylle opp vanntanken her. Såfremt jeg ikke stod der så lenge og/eller var i veien for de som skulle sjekke lufttrykket i dekkene sine, så var det ikke noe problem å fylle vann. Jeg har med meg egen vannslange som gjør at jeg kan parkere bortenfor slik at jeg ikke står i veien i det hele tatt. Så det er null problem! Genialt at jeg dermed har et sted til jeg kan få fylt opp vanntanken på bobilen, spesielt i vintersesongen. Etter å fått handlet det jeg trengte kjørte jeg til Kongsten fort, siden jeg tross alt skulle på jobb dagen etter. Jeg skulle opp midt i svarte natta også og satt vekkerklokka til klokka 03.05 og begynte på jobb klokka 04.45.

Det var -4 grader fredag morgen og jeg hadde litt god tid på vei til jobb, så jeg kjørte en tur til Esso Express Sellebakk og fikk fylt 89 liter diesel til 12,69 kroner literen. Det var høyst på tide å få diesel på tanken for å si det mildt. Tanken er på 90 liter. Deltskiftpausa mi tilbragte jeg i bobilen, det er det som er genialt å ha med seg bobilen på jobb. Jaggu fikk jeg sovet en times tid også! Når jeg var ferdig på jobb klokka 15.15 var det 7 grader og jeg tok en tur innom Europris Sorgenfri for å handle litt og en tur innom Kiwi Vesterøy for å handle noen siste ting. Så direkte til Skipstadsand som jeg hadde tenkt til å overnatta den første natta. Selv om jeg var tidlig på plass fredag, så tok jeg det rolig med noen filmer i bobilen, da jeg hadde tenkt til å farta litt mer på lørdag.

Jeg så filmene The Stanford Prison Experiment (2015), American Psycho (2000) og Outside the Wire (2021). Temperaturen ute var 0 grader når jeg gikk og la meg. Lørdag var det 5 grader når jeg dro fra Skipstadsand klokka 11.19. Turen gikk til Kirkeøy og til Skjærhalden. Jeg parkerte på den kommunale parkeringsplassen ved rådhuset. Jeg spiste lunsj i bobilen før jeg kledde meg for å gå en tur til Skjærhalden, båthavna og så opp fjellet mot Homlungen fyr. Det var rimelig surt når man kom opp på toppen og ut av skogen med vinden rett inn fra havet. Ifølge yr var det 4 grader men føltes som -2 grader med 10 ms frisk bris fra sydvest. Jeg har hatt flere turer til Homlungen fyr tidligere, eller ihvertfall på fastlandssiden av holmen som Homlungen fyr ligger på. Men det ligger så nærme at man kan kaste stein bort på holmen. Men jeg har faktisk aldri vært ute på selve holmen. Da må man enten legge på svøm eller bruke båt. Men det er en god stund siden jeg var her ute sist nå, nærmere bestemt januar 2016.

Mer om Homlungen fyr her:

Homlungen fyr badet i sol og snø (08.02.16)
Første reis til Homlungen fyr (18.10.15)
Homlungen fyr i solnedgang (13.03.15)
Ny tur til Homlungen fyr (01.03.15)
Homlungen fyr (24.02.15)

Jeg hadde en utrolig fin tur, selv om det var litt surt, til Homlungen fyr. Jeg møtte en del andre turgåere på turen også. Ganske fargerikt helt nede mot horisonten var det også. Det ble veldig mange bilder kan man si. Men jeg ble veldig fort kald på hendene når jeg tok bilder. Så jeg gikk med hendene i lomma hele tiden når jeg ikke tok bilder. Jeg burde hatt på meg hansker på denne turen. Jeg gikk helt ned til vannet også til venstre ut mot den lille brygga som er der. Jeg har tidligere også tatt turen til høyre, vest for Holmlungen om du vil tidligere, men jeg tok den korte turen i dag. Og gikk den samme veien tilbake. Med litt varmere vær hadde jeg kanskje vurdert en litt lengre tur.

Når jeg kom tilbake til båthavna i Skjærhalden tok jeg ganske mange bilder. Jeg tok dog ikke turen bort til bystranda på Skjærhalden.  Litt morsomt at Hvalerfergen II fortsatt finnes her ute på Hvaler. Hvalerfergen II ble bygget i Fredrikstad i 1963 og gått i trafikk på Hvaler siden den tid. Mellom 2010 og 2015 trafikkerte den de østre øyene mellom Skjærhalden, Lauer, Herføl, Nedgården, Nordre Sandøy, Gravingssund, Makø og tilbake til Skjærhalden. Siden 2015 har den vært reserveferge. Den første Hvalerfergen ble bygget på samme sted i 1959. Hvalerfergen III derimot ble bygget i Tromsø i 1979. Den var i drift på Hvaler frem til 1989, det vil si frem til Hvalertunellen ble åpnet.

Den ble hetende MF Frafjord. Litt artig at jeg fant denne fergen ved kai i Brekstad i Trøndelag i 2015 når jeg skulle være med Ytterøyningen fra 2007 fra nettopp Brekstad til Valset. Etter Brekstad-Valset ble den satt inn som reserveferge i Harstad i 2019. I 2020 ble den derimot solgt til Fosen gjenvinning for opphugging. Det ser ut til å være litt mer trøblete å finne informasjon om hva som skjedde med den første Hvalerfergen fra 1959, men det ser ihvertfall ut til at den var i trafikk som Hvalerfergen på Hvaler fra 1959 til 1979. Så da er det nok veldig sannsynlig at den ble erstattet av Hvalerfergen III det året.

   

Vel tilbake til bobilen etter i overkant av to timer var det godt å komme inn i varmen. Jeg var litt i bobilen før jeg kjørte nordover igjennom Hvalertunellen. Selv om jeg fint kunne stått på parkeringsplassen ved rådhuset, så kan man vel ikke akkurat si at det var spesielt idyllisk. Derfor kjørte jeg til plassen der Park & Anlegg hadde hatt anleggsbrakka si mens de bygde gang- og sykkelveien langs fastlandsveien fra Puttesundbrua til Dalsholmen. Istedenfor å fjerne alt når de planerte plassen for å bruke til anleggsbrakka, valgte Hvaler kommune å legge på asfalt isteden. Det var på det tidspunktet ikke klart hva plassen skulle brukes til. Så da var det bare å bruke den til det man måtte ønske inntil den eventuelt blir regulert. Jeg fant ingen plass jeg kunne få bobilen i vater uten nivåklossene, så da parkerte jeg på den beste plassen, lest nord og lengst vest. Da er det ingen som kan parkere foran eller på høyre side av bobilen. Opp på nivåklossene foran på nivå tre.

Det var 9 ms vind med 14 ms i kasta. Spent på hvordan det ville bli her utover kvelden. Jeg fikk laget meg litt middag og så filmene Mary Queen of Scots (2018), Pacific Rim (2013) og Captain Fantastic (2016). Selv om jeg syntes det hadde vært ganske fint når jeg var ute ved Homlungen fyr tidligere på dagen, så tok solnedgangen mildt sagt helt av lørdag kveld! Makan til en mer fargesprakende eksplosjon av et fargespill av en solnedgang er det lenge mellom hver gang man opplever! Dette var rett og slett helt makaløst! Jeg måtte derfor komme meg fra der jeg hadde bobilen ved Økholmen og litt nærmere vannet! Og da var det utrolig stilig med noen vanndammer som jeg kunne bruke som speil til å gjenspeile denne fantastiske solnedgangen i! Slike solnedganger er nesten håpløst å få med seg og ikke minst få tatt fine bilder av når man er hjemme. Er man ute ved havet eller ihvertfall i nærheten av noe vann, så blir det utrolig mye mer spennende og man har mange flere muligheter til å være kreativ med en gang!

Det ble heldigvis ikke noe mer vind utover kvelden og natta. Og det skulle roe seg ned søndag og bli litt mer overskyet. Jeg tok en stille og rolig dag i bobilen hele søndagen. Jeg skulle ikke kjøre buss på mandag men skulle rett i et møte. Derfor valgte jeg å bli på Økholmen natt til mandag også. Derfor kunne jeg ta det helt med ro hele søndagen med masse film! Jeg så filmene Kodachrome (2017), Gemini Man (2019), John Wick – Chapter 2 (2017) og John Wick – Chapter 3 (2019). Klokka 15.15 var det 4 grader, føltes som 0 grader og 6 ms vind fra nordvest. Jeg hadde noen lettvinte middager denne helgen. Det gikk i brødskiver med varme karbonader, potetsalat, røkt laks  og cherrytomater til. Lettvint og utrolig godt. Lite oppvask blir det av det også.

Når jeg ble vekt mandag klokka 07.00 var det 69% igjen på batteriet, -3 grader som føltes som -6 grader med 2 ms vind fra nordøst. Jeg tok turen innom tømmestasjonen på Værste for å tømme det som måtte tømmes og så var det en tur på jobb. Etter jobb fylte jeg 20,31 liter gass hos LPG Fredrikstad i Dikeveien. Turen var på 137,9 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,90 liter diesel per mil. Solcelleproduksjonen blir bare bedre og bedre for hver tur nå. På denne turen hadde jeg en produksjon på 40 Wh (6 W) torsdag, 120 Wh (57 W) fredag, 160 Wh (53 W) lørdag, 310 Wh (57 W) søndag og 150 Wh (67 W) mandag, tilsammen 780 Wh. Jeg parkerte bobilen hjemme hos foreldrene mine med fulle bodelsbatterier og så ingen grunn til å koble til lading.

                                                                                                                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/01/tur-med-bobilen-til-skipstadsand-homlungen-fyr-og-okholmen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.