Homlungen fyr i solnedgang

Etter turen til Kuvauen til Hverven var det bare en kjapp tur innom butikken for å bunkre litt å spise og mer å drikke før jeg dro videre til Kirkeøy. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle overvære solnedgangen ved Homlungen fyr. Jeg skulle også benytte anledningen til å ta litt bilder av Homlungen fyr på lang lukkertid med stativet. For å få mest mulig effekt ut av den lange lukkertiden hadde det vært bedre om det var mer sjø (mer vind), for da blir ikke bare vannet som en «skøytebane» men mer som «tåke». Men jeg får heller gjenta dette når det er litt mer vær. Fra første til siste bilde tok det 1 time og 40 minutter i dag, og det er ikke noen tvil om at fargene, himmelen og det hele forandrer seg ganske mye i løpet av denne tiden. Himmelen hadde ikke mye skyer å by på denne kvelden, men allikevel jeg fikk ganske fine bilder.

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å gå ned til vannkanten på fastlandssiden for Homlungen fyr, men for å få litt mer variasjon i bildene valgte jeg å gå ned, men ut til venstre (øst) for Holmlungen fyr. Der har jeg ikke vært og tatt bilder før. Dermed fikk jeg noen nye vinkler som jeg ikke hadde fra før. Den aller viktigste grunnen for å gå nettopp dit, var for å få mer av solnedgangen bak Homlungen fyr. Jeg benyttet et gradert gråfilter på mesteparten av bildene, og LEE filter Big Stopper på de bildene hvor jeg har brukt lang lukkertid. Bildene med lang lukkertid er tatt på alt fra 30 sekunder til 3 minutters lukkertid!

Jeg gjorde meg forøvrig noen erfaringer på denne turen som jeg ikke har opplevd tidligere. På turen til Guttormstangen opplevde jeg at sjøsprøyt var et mareritt (selv bittesmå dråper, jeg merket ikke noe selv) på filteret når jeg tok bilder med sola enten i bildet eller rett utenfor. Tidligere når jeg har sett på noen av de offisielle videoene til Lee filters, har de stått og holdt hånda over filterne for ikke å få direkte sollys på filterne. Jeg hadde hittil ikke opplevd dette som noe problem, og derfor ikke brydd meg noe om dette. Men jeg skal love dere at jeg fikk erfare at dette er veldig viktig når jeg skulle ta bildene av Homlungen fyr!

Nå fikk jeg riktignok ikke noe sollys inn ovenfra, men inn fra høyre side på filterne mine. Og det resulterte i at jeg fikk noen forferdelig stygge flekker i bildene mine. Jeg opplevde også å få en stripe over et av bildene. Heldigvis oppdaget jeg dette underveis slik at jeg kunne gjøre tiltak for at ikke alle bildene mine skulle bli ødelagt av dette. Siden man ikke har anledningen til å ha påmontert noen solblender når man har på filterne fra Lee filters, så er det fritt frem for sollys inn på filterne fra alle mulige kanter. Og det er som regel slik at man lærer den harde veien, sant? Man hører ikke nødvendigvis på tips fra andre på forhånd. En ting er å stå og skygge for sola i sekunder opp til et halvt minutt. Se for deg å stå slik i 3 minutter? Det var mildt sagt ganske krevende og slitsomt etterhvert. Det aller enkleste er å unngå hele sola, men den er nå der fra tid til annen, sant?

                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/13/homlungen-fyr-i-solnedgang/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.