Homlungen fyr

Jeg hadde dagen i forveien bestemt meg for å ta en tur til Homlungen fyr som ligger helt syd på Kirkøy. Eller nærmere bestemt på en holme som heter Homlungen. Holmen ligger ikke mer enn omlag 30 meter fra fastlandet, så man ser det meste av fyret uten å måtte sette ut en båt. Siden jeg ikke eier en båt, så er jo det et stort pluss. Jeg hadde aldri vært ute ved Homlungen fyr noen gang før, så jeg var litt usikker på hvordan jeg kom meg dit. Men etter å ha lest litt, så var det en blåmerket kyststi ut til landsiden av Homlungen fyr. Selv om jeg hadde sett den oppmerket på et kart, så jeg selvfølgelig ingenting om høydeforskjellene. Og man kan trygt si at det starter brått og bratt som helvette fra bryggeanlegget på Skjærhalden. Etter det var det ikke like bratt og jævlig, men siden det var litt risky føre, så tok jeg det veldit pent utover fjellene. Men jeg ble overrasket over hvor uproblematisk det var å gå på fjellet.

Siden jeg hadde et litt strant tidsskjema, så føltes turen ut til Holmlungen fyr som forholdsvis lang. Men hvis jeg ikke husker feil, skal den være unnagjort på et kvarters tid. Men det forutsetter nok at du parkerer litt nærmere enn det jeg gjorde. Jeg parkerte på gratisparkeringen ved rådhuset. Tidsmessig hadde det vært smartere å ta turen ut til Homlungen fyr en annen dag, men har man lyst og er motivert, så er det bare å dra på tur! Men jeg måtte passe på klokka underveis, for jeg skulle rekke å gå tilbake, kjøre tilbake til Fredrikstad og ikke minst spist litt på veien. Mener å huske at pausa mi denne dagen bare var på 3,5 time. For lengre turer er det nok å foretrekke at pausa er på rundt 5 timer.

Derfor var nok dette litt mer stress enn det burde ha vært. For det var litt begrenset hvor mye tid jeg hadde til å gå litt rundt på landsiden for Homlungen. Men det var uten tvil verdt turen! Jeg var kanskje litt uheldig med været, for det blåste noe jævlig, det blåste såpass at jeg sleit litt med å stå rolig på beina når jeg skulle ta bilder. Og det er ikke så veldig vanskelig å se på bildene at det var alt annet enn vindstille ved Homlungen fyr denne dagen! Jeg måtte derfor sjekke objektivet fra tid til annen for å sjekke at det ikke var fullt av vanndråper. Og nettopp pga dette været, så var jeg ikke så veldig gira på å skifte objektiver underveis på denne turen. Derfor ble alle bildene tatt med mitt Sigma 17-50 mm F2.8 påmontert min «gamle» traver Nikon D7000. Det er nettopp dette kameraet som er med meg på jobb når jeg har bestemt meg for å ta litt bilder i pausene mine. For å få enda litt mer nærbilder (spesielt på avstand) av selve fyret, hadde jeg satt pris på å ha litt mer enn 50 mm påmontert mitt kamera, men det var det jeg hadde med meg for anledningen. Det eneste jeg hadde med i tillegg var et Nikon 10-24 mm F3.5-4.5 som ville gitt meg mer vidvinkel.

Homlungen fyr er forøvrig et ledfyr som ble bygget i 1867 og ble ombygd i 1915. Etter den tid er den ytre fasaden lite endret. Fyret har en 4. ordens linseapparat fra 1878 fra Frankrike og deler av det opprinnelige snortrekket er fremdels intakt. Homlungen fyr ble avbemannet og automatisert i 1952. I dag er det mulig å leie fyret for overnatting. Fyrhuset har 8 sengeplasser og uthuset har 4 sengeplasser. Akkurat nå er fyret stengt for vedlikehold frem til 1. juni 2015.  Om det til vanlig er åpent for utleie året rundt, det er jeg ikke sikker på. Men siden Homlungen fyr er åpen fra 1. juni til 31. desember i år, skulle man tro det. Men jeg vil vel tro at dette er et sted som er å foretrekke i sommerhalvåret.

Jeg bestemte meg ganske fort på denne turen at jeg skulle tilbake igjen ganske snart. Det er mer å utforske, flere steder å gå på landsiden for holmen og jeg hadde satt pris på litt mindre vind kanskje. Jeg har i mellomtiden siden jeg tok disse bildene den 14. januar vært på en ny tur til Homlungen fyr, denne gangen med snø og det hele! Tilnærmet vindstille var det også! Disse bildene vil komme på et senere tidspunkt. Men jeg er fortsatt ikke ferdig med Homlungen fyr, for jeg vil ha bedre vær, bedre lys og så er det aldri noen ulempe med enda bedre tid! Jeg kunne også tenkte meg å ta noen bilder med stativ og lang lukkertid for å «slørete vann» rundt hele Homlungen fyr. Men det får bli en annen gang!

                                                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/02/24/homlungen-fyr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.