Min første tur i rutebuss

Som nevnt på fredag spurte jeg om jeg kunne få lov til å hoppe rett i sjåførstolen i dagens skift. Jeg avløste derfor kl 9:40 og hadde første tur med Glommaringen riksvei 109 kl 9:45. Bussen jeg fikk var en av de nyeste Volvo 8700LE. En utrolig god og fin buss å kjøre, men jeg stussa fælt på hvor knappene til dørene var. De er i alle de andre bussene på venstre side av bussen, under sideruta. Men i denne bussen var de på en egen konsoll til høyre for rattet. Når jeg hadde fått satt meg til rette og logget på billettmaskinen, var det bare å åpne framdøra og slippe inn passasjerende. Jeg opplevde noen småting på de 3 turene jeg hadde med Glommaringen riksvei 109, blant annet å glemme å lukke igjen framdøra som resulterte i en alarm. Det var også ett par steder jeg ikke la merke til at det var passasjerer i busskurene, men jeg fikk dem med, selv om jeg ikke fikk stoppet i busslomma.

På en av turene tilbake fra Sarpsborg stopper jeg i busslomma ved 109 senteret på Greåker for å slippe av passasjerer. Det står også passasjerer som skal være med til Fredrikstad, og jeg åpner derfor både framdøra og bakdøra. I dette tilfellet satt jeg også på parkbremsen, noe jeg ikke gjør konsekvent hver gang jeg stopper, men det hender jeg gjør det hvis det er mange passasjerer eller at det skal fylles på kort og lignende. Jeg er ferdig med å få ombord passasjerene, lukker igjen framdøra og tar av parkbremsen og prøver å kjøre avgårde. Men det skjer absolutt ingenting. Hm, jeg prøver parkbremsen igjen, sjekker om bussen står i «D» og skjønner i grunn ikke bæret av hva som er årsaken til at jeg ikke kommer meg videre. Men når jeg ser i speilet i bussen ser jeg til slutt at jeg ikke har lukket igjen bakdøra. På denne bussen er det nemlig dørbrems som gjør at man ikke kommer seg avgårde hvis bakdøra ikke er lukket igjen. På framdøra kan man kjøre avgårde, men det går en alarm. Jeg fikk lukket igjen bakdøra og kunne kjøre videre.

Etter 3 turer med Glommaringen, var det 30 minutter pause. Jeg ble derfor avløst av en ny sjåfør som skulle kjøre Glommaringen videre. Etter lunsj valgte han som har meg på opplæring å kjøre den første turen til Lisleby og Glommaringen riksvei 111 – Sarpsborg – riksvei 109, da denne har en tendens til å være veldig full. Den var dog ikke så forferdelig full idag, siden det er høstferie. Men når vi kom tilbake til Fredrikstad igjen etter Glommaringen-turen, overtok jeg bussen og kjørte Lisleby resten av dagen. Både rute 355 og 356, eneste forskjell på disse er hvilken vei man kjører (Lislebyruta kjøres i en ring) og at den ene kjøres nedom fergestedet. Disse to rutene var utrolig enkle trasèer og er i tillegg bare over en sone. Det vil si at det er enten voksen-, barn- eller honnørbillett, ikke noe mer hokus pokus. De to siste turene ble jeg spurt om jeg hadde lyst til å kjøre alene, noe jeg syntes var helt greit. Jeg kjørte først en 356 og til slutt en 355.

Når alle passasjerene var sluppet av i A-sporet i bussterminalen i Fredrikstad, var det bare å plukke opp opplæringssjåføren og tomkjøre til garasjen på Østsiden. Når jeg etter endt skift spør om hvordan opplæringssjåføren syntes det hadde gått idag, så fikk jeg som svar at hvis det ikke hadde gått bra, hadde jeg ikke fått lov til å kjøre alene. Kjøringa går bra, billettmaskinen går bra og trasèene går også bra. Ifølge de to driftskvitteringene som billettmaskinen kjører ut har jeg kjørt 138 kilometer i bussene idag. Etter pausen idag kjørte vi forøvrig en eldre buss, av de første lavgulvbussene som vi fikk her i Fredrikstad, med internnummer 121. Vi kjører forøvrig det samme skiftet i morgen, tirsdag.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/10/02/min-forste-tur-i-rutebuss/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.