Evaluering etter to måneder i rutebuss

På lørdag 2. desember er det nøyaktig to måneder siden jeg satt meg i rutebussen for første gang og kjørte mine første ruter. Jeg startet dog så smått opplæringen den 26. september, dagen etter at jeg bestod oppkjøringa til busslappen. Iløpet av denne tiden har jeg vært igjennom de aller fleste rutene, med unntak av de som går til Skjærhalden, Vesterøy og Tangen. Jeg har nok ikke vært igjennom all skolekjøringen som finnes på de skiftplanene jeg har vært innom (Lisleby, Moum, Veum, Onsøy syd og Onsøy vest) men skulle det være noen spørsmål når jeg skal kjøre noe jeg ikke har vært innom, så finner vi nok fort ut av det! 🙂

Denne uken har jeg kjørt ett tidlig Moum-skift hele uka, hvor jeg starter dagen med å kjøre den første avgangen til Torsnes. Neste tur har gått til Lundheim Begby, som det har vært litt mer folk på, men de mest trafikkerte turene i løpet av hele skiftet, har så absolutt vært 7:40 avgangen til Lisleby. I dag var bussen smekk full og en del passasjerer måtte stå i midtgangen når jeg skulle returnere til Fredrikstad på Lisleby. For første gang denne uka så har jeg vært litt forsinka til neste avgang kl 8:10, den også til Lisleby. Med unntak av på mandag hvor jeg kjørte buss med internnummer #142, har jeg kjørt buss med internnummer #164 hele uka. Det er en splitter ny buss som ikke har mange ukene på baken enda. Jeg kjørte den for første gang forrige mandag, da hadde den ikke gåt mer enn 100 mil, nå har den gått omlag 350 mil. Bussen er av typen Volvo 8700LE og er utrolig god og fin å kjøre.

Neste uke kjører jeg litt lett blanding av skift, men starter tidlig både mandag, onsdag, torsdag og fredag, tirsdag har jeg fri. På mandag blir det derfor første gang på flere uker at jeg kjører Glommaringen. På lørdag derimot starter jeg kl 18:30 og skal ha en runde i Glommaringen før jeg overtar en annen buss som jeg skal ha resten av skiftet. Jeg kjører litt forskjellige «byruter» fra Lisleby/Moum-planen før jeg skal ha 5 turer med nattbuss fra kl 0:05. Da skal jeg kjøre til Moum-Begby-Fredrikstad, Gressvik-Vikane-Mossik-Fredrikstad, Moum-Begby-Fredrikstad, Gressvik-Vikane-Mossik-Fredrikstad før jeg avslutter natta med siste tur fra Fredrikstad kl 3:15 som går til Moum-Årum-Sarpsborg. Deretter skal bussen tomkjøres til garasjen og fylles opp med diesel. Før jeg er ferdig for kvelden/natta har klokka rukket å bli 4:30 og det er høyst på tide å komme seg hjem i senga. Det blir nok ikke annet enn hjem og sove, opp og spise og så dra på jobb igjen, siden jeg skal sitte klar i bussen igjen kl 14:55 på søndag. Søndagsskiftet er ferdig kl 23:45.

Som dere sikkert har skjønt, så vet jeg ikke hva jeg skal kjøre så langt fremover av gangen, siden jeg får vite hver torsdag hva jeg skal gjøre påfølgende uke. Med mindre det er såpass lite oversiktlig at det blir å få tildelt skiftplaner omtrent fra dag til dag. Men jeg regner med at så fort dette skjer, så vil jeg bli sendt på opplæring på Skjærhalden-planen. Når jeg hadde Veum/Onsøy syd og Onsøy vest, hadde jeg opplæring på disse planene i ett par dager, før jeg kjørte resten av uka på den samme planen, for å få noen repetisjoner på de forskjellige rutene som kjøres på disse planene.

Jeg tror jeg forøvrig blir spurt av kollegaer minst en gang i uka, kanskje flere ganger i uka om jeg fortsatt trives med busskjøringa. Nå er det selvfølgelig ikke samme kollega som spør hver gang, og siden det er såpass mange sjåfører hos Borg Buss, må jeg nok regne med å bli spurt noen ganger! Jeg har overhodet ingen problemer med å svare bekreftende på spørsmålet, da jeg rett og slett stortrives med å jobbe som bussjåfør! Jeg har heller ikke hatt noen ubehagelige episoder med passasjerer enda. Joda, jeg har hatt en og annen som har blitt litt grinete fordi jeg har avkrevd voksenbillett der en passasjer ikke har kunnet vise legitimasjon og dermed dokumentere at vedkommende er så ung som det påstås. Jeg har også hatt en passasjer hvor jeg ved en misforståelse skrev ut en honnørbillett, hvor det viste seg at passasjeren skulle betale vanlig voksenbillett. Det skjer også at noen blir litt grinete over at de må løse vanlig billett når månedskortet har vist seg å være utløpt. Men det kan jo hende at det blir noen episoder neste lørdag når jeg skal kjøre nattbuss. Jeg håper jo selvfølgelig at det skal gå fredelig for seg, men det er vistnok ikke uvanlig at politiet må tilkalles for å roe ned bråkmakerne.

Nå som jeg kjører alle mulige skift fra de forskjellige skiftplanene, får jeg overhodet ikke noen sjanse til å gå lei av de rutene jeg kjører. Det er ikke ofte vi kjører noe mer enn 2-3 turer etterhverandre på samme rute, og da er det som regel Glommaringen det er snakk om. De aller fleste avgangene med Glommaringen går i egne Glommaringen-dekorerte busser, og da sier det seg selv at det ikke er særlig effektivt å skifte sjåfør for hver eneste tur. Men når vi kjører de andre rutene, er det veldig sjeldent at vi kjører den samme ruta noe mer enn to ganger etterhverandre. Se bort fra på Veum/Onsøy syd hvor Gressvik-Vikerkilen og på Onsøy vest hvor Engelsviken-Skjæløy-Saltnes-Tomb kjøres flere ganger etterhverandre. De forskjellige rutene, spesielt på Veum/Onsøy syd skiftplanen er ikke like for hver avgang heller, da de noen ganger kjøres innom ett sted, og andre ganger ikke. Noen avganger er «innom alt», mens andre er bare «innom en gang på vei ut, eller tilbake». På disse skiftplanene er det utrolig viktig å lese skiftplanene grundig, slik at man ikke overser disse endringene.

De vanlig «byrutene» på Lisleby/Moum-planen er så og si like hele tiden, med unntak av at Torsnes noen ganger kjøres «feil vei» og at Moum-avgangen kvart over er en ekspress som går rett til Veum på riksvei 11 og at Moum-avgangen ti over halv er en lokal-rute som går innom Finstad og Sellebakk før den kjører riksvei 111 til Moum. Fra Moum tilbake til byen er den alltid lik. Fem over avgangen med Skjærhalden går rett til Skjærviken over Begby og innom Sellebakk på vei tilbake, mens kvart på avgangen går innom Sellbakk først og over Begby tilbake til byen. På kvelden derimot er Skjærviken-bussen innom Sellebakk begge veier.

Nå som jeg bli brukt litt på alle skiftplanene etter behov, er det vanskelig å planlegge noe særlig mer enn en uke frem i tid, da jeg ikke aner hva jeg skal gjøre påfølgende uke. Det positive er at dagene og ukene blir veldig varierte. Fordelen med å sitte på en fast skiftplan, er at man vet ca ett halvt år frem i tid hvordan man skal jobbe, og det blir derfor litt lettere å planlegge fritiden sin. Man vet jo da selvfølgelig også at man jobber 100%, mens nå som jeg er ansatt som fast vikar, kan det være veldig mye å gjøre i perioder, og så kan det være rolig i perioder. Jeg har ikke hatt noe problem med sistnevnte enda, men det kan jo skje. Men med det tempoet som det ansettes sjåfører for tiden, så virker det som det er mer enn nok å gjøre for alle.

I morgen jobber jeg også fra 5:25 til 11:05, og da tar jeg helga. Det skal bli deilig å ha fri i helga og ta det helt med ro. Spesielt på tanke på hvor mye jobbing det blir neste helg. Med unntak av tirsdag så er det jobbing hver dag neste uke! Da vil jeg gjerne benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig god helg! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/11/30/evaluering-etter-to-maneder-i-rutebuss/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.