Evaluering etter snart to uker i rutebuss

Jeg nevnte forrige uke at jeg allerede på dag to kjørte hele skiftet alene. I ettertid har det vært litt til og fra om jeg har hatt med en sjåfør eller ikke, avhengig om det har vært nye ruter eller ikke. Forrige uke skulle jeg egentlig hatt skolekjøring onsdag og torsdag, men siden det var høstferie, var det selvfølgelig ingen skolekjøring. Denne uka derimot har jeg skolekjøring 4 av 5 dager (mandag-onsdag og fredag). Jeg har vært oppe kl 5:45 disse dagene, torsdag derimot starter jeg ikke før kl 12:00. Skolekjøringa har startet med Trara skole, så en tur til Gressvik Ungdomsskole og kjøre en tur «halve Onsøy rundt» for å få disse elevene hjem. På vei hjem fra Onsøy har det vært en tur innom Fredrik II (videregående skole) for å se om det var noen elever igjen.

Frem til skolekjøringa som starter ved at jeg henter en ny buss kl 13:25 har jeg kjørt vanlige ruter. Starter dagen med Skjærviken som regel er veldig mye skoleelever på. Jeg kjørte det samme skiftet og den samme Skjærviken-avgangen forrige uke, men den var det veldig lite trafikk på, grunnet høstferien. Resten har vært Lundheim-Begby, Riisløkka, Moum lokal, Lisleby, en ny Skjærviken-tur og til slutt en Lisleby-tur før lunsj. Etter lunsj har jeg kjørt 2 halve Oredalen-Kongsten før jeg har dratt over til garasjen for å ta skolekjøringa. De fleste ser kanskje for seg skolekjøring som noe fryktelige greier, men førsteinntrykket mitt var at det var helt grei kjøring. Alle skoleelevene har vært eksemplariske denne uka og man slipper billettering, siden alle elevene har busskort. I morgen torsdag skal jeg kjøre Lisleby, Skjærviken og tre Moum lokal-turer før jeg tar kvelden kl 17:35.

På fredag ble jeg forøvrig spurt om jeg hadde mulighet til å kjøre noen timer ekstra, og det hadde jeg. Det ble derfor ekstra kjøring fra kl 11:45 til 14:45. Bare det å bli spurt om å kjøre ekstra (uten opplæringssjåføren) tar jeg som ett stort kompliment. Synes i grunn at trasèene og rutene har gått veldig bra. Bare jeg har fått ett par turer i hver rute så har de gått veldig greit! Billetteringen og vekslingen av penger går også veldig greit. Den første dagen gikk jeg litt i manko, mens den neste dagen gikk jeg litt i pluss. Nå har jeg ikke vekslet ei krone feil siden tirsdag i forrige uke! Det er selvfølgelig det aller beste, for jeg ønsker selvfølgelig ikke å «snyte» noen, samtidig som jeg ikke ønsker å gå i manko i pengeveska.

Pga alle skoleelevene på den første turen og rushtrafikken mellom 7.30 og 8 i sentrum er det ikke så lett å holde ruta si 100%, men det tar man heldigvis fort igjen på neste tur. Skal love dere at man fort lærer seg å «snike» seg frem så godt som det er mulig med bussen. Hvis man skulle ligget i køen som alle andre, hadde det ihvertfall vært klin umulig å holde ruta si. Med «sniking» mener jeg at man ligger i venstrefila helt til rundkjøringa og blinker seg inn. Så lenge fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere har andre trafikanter vikeplikt for bussen og er pliktig til å slippe den frem, og det fungerer også slik i praksis. Men nei, jeg er ikke av typen som hiver meg ut av busslommer uten å sjekke at jeg faktisk unngår fare, som det heter seg i lovverket. Man skal sette på blinklyset, vente litt, så kjøre ut hvis man kan unngå fare. Det er ihvertfall en ting man oppdager ganske fort i trafikken: Er det en type sjåfør man overhodet ikke får noe goodwill eller som firer på egne krav, så er det drosjesjåfører. Det er derfor ikke mulig å forvente eller ta noe for gitt hvis det er en drosjesjåfør du har med å gjøre i trafikken. Da er det bare å vente til det er klart og du er 100% sikker på at du kan kjøre.

Men totalt sett vil jeg si at jeg koser meg med busskjøringa om dagen. Jeg liker som sagt å kjøre og her kan jeg sitte og kjøre nesten hele dagen! 🙂 Jeg synes også det er veldig hyggelig å ha med mennesker å gjøre hele dagen. Jeg håper også at mine passasjerer synes at det er greit å sitte på når jeg kjører! Det er dog ikke til å stikke under en stol at jeg ikke er noe A-menneske, så jeg er naturlig nok litt trøtt når jeg starter så tidlig som denne uka. Men hvor mange A-mennesker er det egentlig der ute? Neste uke blir det litt mer behagelig arbeidstid, men jobbing fra 9-18 og 11-18, med unntak av fredag som starter grytidlig. Såvidt jeg har forstått skal jeg være «ferdig opplært» på den planen jeg kjører på nå neste uke, så da blir jeg vel tildelt egne skift/ruteplaner påfølgende uke. Jeg krysser fingrene for at jeg får så mye å gjøre som mulig! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/10/11/evaluering-etter-snart-to-uker-i-rutebuss/

1 kommentar

    • Arild Kristiansen11 oktober, 2006 kl 22:16

    Dette er bærre lækkert Ken-Arild.Stå på pedalene og kjør ivei til lommeboken får jevnlig påfyll.Snart så har du plutslig feriepenger og ferie,reisemuligheter å greier.Ikke vært noe særlig av det i det siste.Nå kommer mulighetene.Lykke til.Hilsen en fornøyd nettbruker under ditt nettverk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.