Tre uker på Vesterøy i sommer

Fra sommeren 2008 til og med 2012 kjørte jeg fast på Vesterøy om sommeren. Jeg var også stasjonert på Vesterøy i noen måneder fra 2007 til 2008, i tillegg har jeg kjørt vikar på Vesterøy for en som var langtidssykemeldt i års tid. Jeg har med andre ord egentlig kjørt ganske mye på Vesterøy. Men sommeren 2013 var jeg sykemeldt og fra 2014 har jeg bare kjørt i «byen» om sommeren. Med unntak av at jeg kjørte en uke på Vesterøy i mai 2014 da. Men som dere skjønner, jeg har tre uker på Vesterøy nå i sommer. Årsaken til det er at min egen turnus, i likhet med hver eneste sommer tidligere, eksisterer ikke om sommeren. Jeg må derfor kjøre noe annet om sommeren. I år var det jeg ønsket å kjøre ikke tilgjengelig, så da hadde jeg valget mellom å kjøre på Vesterøy eller å kjøre mye kveld og helg. Da ble det Vesterøy.

Forrige uke var første uke og jeg begynte pent med fri på mandag og å kjøre et skift i byen på tirsdag. På onsdag skulle jeg kjøre Solaris midibussen for aller første gang. En liten buss (den er vel 9 meter lang) som jeg ha hørt mye om. I all hovedsak at man får utslag på EcoSafe i hytt og pine på denne bussen. Jeg var derfor veldig spent på hvordan det ville gå med meg bak rattet på denne bussen for aller første gang. Jeg var mer eller mindre forberedt på at jeg ville «ødelegge» EcoSafe-statistikken min for juli fullstendig. Det var forøvrig litt mer «styr» å komme i gang med denne bussen som står parkert ute i Bratte bakke, uten at jeg skal skrive noe om de detaljene her. Men etter å ha knota lit frem og tilbake så fikk jeg i gang bussen og det var bare å komme seg avgårde og tomkjøre til Utgårdskilen hvor første tur skulle gå fra.

For å lære meg meg bussen å kjenne tok jeg det veldig pent, blant annet for å unngå å få en masse utslag på EcoSafe. For jeg hadde forstått det slik at det skulle veldig lite til for å få utslag på denne bussen. Og etter å ha kjørt den en liten stund, så skjønner man hvorfor. Den er ganske myk og krenger nok litt mer enn hva man er vant med på MAN-bussene våre i Fredrikstad f.eks. Men jeg klarte å kjøre første og andre tur uten problemer. Når jeg derimot skulle fra Utgårdskilen ned mot Bratte bakke igjen, hadde jeg tydeligvis litt for høy hastighet rundt i Svingen i Bratte bakke og klarte å dra på meg et gult (nivå 1) utslag på EcoSafe. Og det var ikke rare farta jeg hadde egentlig, men jeg la ikke merke til hvor mange kilometer i timen jeg kjørte der og da. Bare ble litt irritert over at jeg fikk et utslag etter 1,5 time. Senere enn jeg fryktet faktisk. Men jeg hadde jo selvfølgelig håpet å kjøre uten utslag.

Men etter dette tok jeg det enda penere i Bratte bakke, det er på vei ned som er hovedproblemet. Når jeg holder ca 15 km/t går det greit. Men det er fryktelig sakte og bildene som «toger» seg bak meg lurer vel fælt på hvorfor jeg kjører så inni hampen sakte. I bunn og grunn kjører jeg veldig sakte/pent med denne Solarisen, det går mye i 30-40 km/t, og maks 20 km/t over fartsdumpene. Det er omtrent bare rett frem på hovedveien mellom Hauge og Utgårdskilen at jeg kan våge meg opp i 50 km/t. Når man er på vei ned mot «Firkanten» (Er det Øvre Utgård det heter?) er det skiltet ned til 50 km/t uansett, men allerede før svingen bremser jeg ned til 40 km/t og kjører ganske pent og pyntelig resten av veien ned til Utgårdskilen.

Den første dagen jeg kjørte dette skiftet var det faktisk med en del passasjerer frem og tilbake. Denne bussen er enkelt og greit en tilbringerbuss til Timekspressen som frakter passasjerene fra Fredrikstad til Bratte bakke og fra Skjærhalden og Bratte bakke. Der tar Solarisen over og kjører passasjerene til Utgårdskilen, Papperhavn og Bukta (Papper). Alle turene går dog ikke til Papperhavn og Bukta. Nå om sommeren går det en tur til Papperhavn og en tur til Bukta om morgenen før deltskiftpause og etter går det to turer til Papperhavn og en tur til Bukta. Alle turene går til Utgårdskilen.

Det som gjør dette skiftet og ikke minst denne bussruta litt lite forutsigbar, er at vi må stå og vente i Bratte bakke til både bussen fra Skjærhalden og den fra Fredrikstad har vært i Bratte bakke med passasjerer. Den fra Skjærhalden til Fredrikstad er som regel alltid på plass før min avgangstid, men den som kommer fra Fredrikstad er ofte forsinket. Spesielt på andre del av skiftet. Men det er bare å stå og vente til bussen har kommet. Det er jo fint liten vits å ha en buss fra Bratte bakke og videre inn på Vesterøy hvis man ikke venter på de bussene som frakter passasjerene til denne bussen.

Etter at jeg «knakk koden» i forhold til hvor sakte jeg måtte kjøre i Bratte bakke med bussen, så klarte jeg å kjøre resten av dette skiftet uten å få flere utslag på EcoSafe. Og siden det ene utslaget jeg fikk var et grønt (nivå 1) utslag, så var konklusjonen for skiftet fortsatt «grønt». På torsdagen kjørte jeg et skift i Fredrikstad hvor jeg kjørte veldig mye til Vikane. På fredag og lørdag var jeg tilbake i Solarisen på Vesterøy igjen. Fredagen var en blåkopi av onsdagen, foruten at jeg ikke fikk noen utslag på EcoSafe på fredagen. Lørdag var jeg atter igjen på plass for å starte opp Solarisen i Bratte bakke. Dette skiftet var ikke delt og var på 9 timer, pluss en lunsj på 30 minutter. En ganske lang lørdag med andre ord.

Første tur gikk startet i Papperhavn og så til Utgårdskilen og videre til Bratte bakke. Så skulle jeg tomkjøre ut til Skjærhalden på Kirkeøy for å kjøre en runde rundt øya derfra. Runden rundt øya var hele runden, det vil si både Ed og Botne. En ganske lang tur egentlig. Etter å ha blitt litt vant til hvordan Solarisen var å kjøre på Vesterøy, var jeg spent på om jeg ville få meg noen overraskelser på Kirkeøy, men dette gikk også veldig greit. Men jeg måtte kjøre veldig pent i svingene og der det var dårlig vei. Og det er det jo en del av ute på Hvaler. Så var det tilbake til Vesterøy for å kjøre frem og tilbake mellom Bratte bakke og Utgårdskilen med en tur innom Papperhavn og Bukta nå og da. Det var i grunn ikke noe stress på dette skiftet, men kanskje litt dårlig tid når man skulle tomkjøre fra Kirkeøy og tilbake til Vesterøy.

Hadde jeg hatt bussen halvfull av passasjerer hele tiden, hadde det nok vært enda større problemer med tidene selvfølgelig. Det var mildt sagt en ekstremt stille og rolig lørdag i bussen! Jeg hadde en passasjer med meg på den første turen fra Papperhavn til Bratte bakke via Utgårdskilen. Så gikk det mange timer før jeg fikk med meg en passasjer igjen, det var fra Åttekanten til Bratte bakke på den nest siste turen. Men jeg hadde en fin dag på jobben, litt stille og rolig og ingen å snakke med. Men det løser man jo med å skrive litt meldinger og slikt når man står og venter på neste avgang.

Jeg hadde lunsjen min i Utgårdskilen, men matpakka hadde jeg allerede spist opp fordi jeg var sulten rett og slett. Men jeg benyttet anledningen til å gå meg en liten tur i båthavna og ta litt bilder. Jeg hadde med meg mitt Sony RX100 III kompaktkamera for å ta litt bilder denne dagen! I tillegg til at jeg tok litt bilder i båthavna i Utgårdskilen, ble det også ganske mange bilder av Solarisen både her og der. Jeg måtte jo selvfølgelig stoppe på et par av de trange stedene ute på Hvaler. F.eks i tranga (fjellet) ved Bølingshavn på Kirkeøy, mellom Gjestgiveriet og Bølingshavn og når jeg var på vei over brua ved Hvalsund på vei tilbake fra Bukta. De som lå i snekka rett nedenfor titta fælt og lurte på hvorfor jeg stoppe midt på brua sikkert. Men når de så at jeg tok litt bilder, så sa det seg vel selv hvorfor jeg stoppa. Det var bare bussjåføren som ville forevige øyeblikket!

For å være ærlig, så tror jeg at jeg hadde hatt en mye mer behagelig dag på jobben i denne bussen hvis jeg hadde sluppet å tenke på EcoSafe-utslag. Men når jeg først er nøye med å få så lite utslag som mulig, kan jeg jo ikke ødelegge hele statistikken med å slutte nå plutselig. Men jeg har ihvertfall klart å bevise at det er mulig å kjøre denne bussen både på «grønt» og helt uten utslag. Noen som tar utfordringen? Etter å ha vært på jobb i 9,5 time inkludert lunsj var det utrolig deilig å parkere bussen i Bratte bakke og kjøre hjem for å nyte resten av lørdagskvelden! Det var første og siste gang jeg skulle kjøre denne bussen på en lørdag i sommer, min andre lørdag totalt sett i sommer. Men jeg skal ut på Vesterøy og kjøre det samme (hverdags)skiftet igjen til uka! Men jeg fikk høre at det går en reservebuss der fra i dag av. Så får vi se om det er Solarisen eller reservebussen jeg finner i Bratte bakke på mandag!

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/19/tre-uker-pa-vesteroy-i-sommer/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.