Ferie og bunkertur til Stavanger

Allerede i desember 2016 planla jeg alle ferieturene jeg skulle ha nå i 2017. Deriblant en ferieuke jeg skulle ha i slutten av april som jeg hadde bestemt meg for å legge i Stavanger. Jeg hadde også plukket ut en uke som hadde fri mandagen etter, for å få en ekstra lang uke. I tillegg dro jeg selvfølgelig avgårde lørdagen før, så da fikk jeg 10 dager og 9 netter på tur til Stavanger! Jeg hadde booket et rimelig sted i Dale utenfor Sandnes, Stavanger. Mye av årsaken til at jeg landet en tur til Stavanger og så lenge, var nettopp fordi jeg fant et rimelig sted å overnatte. Men etter å ha kjørt til Stavanger og frem til overnattingsstedet Dale’s hostel på 9 timer, fikk jeg meg litt av en overraskelse. Overnattingsstedet så rett og slett ikke ut.

Det første som møtte meg var at det luktet gammel fuktig kjeller når jeg kom inn døra. Det var bikkjekaldt i gangene, på toalettet jeg fant og det aller værste var at det var møkkete på badet, jeg legger trykk på det delte badet jeg skulle benytte meg av de neste dagene. For å gjøre en lang historie kort kort, jeg fikk heldigvis meg et annet sted å bo via Airbnb. Først trodde jeg at alt var i orden, fire dager senere derimot viste det seg at alt var ikke i orden i det hele tatt. Det så ut til at jeg måtte betale for begge overnattingstedene. Men det løste seg heldigvis etterhvert etter at jeg hadde sendt avgårde en kjempelang klagesak til hotels.com. Jeg har skrevet den lange versjonen i artikkelen Ondskapens hotell utenfor Stavanger, for dem som kunne tenke seg å lese mer om både turen opp til Stavanger og ikke minst hele problemet med overnattingstedet. Lørdagen gikk jeg 5.318 skritt.

Sverd i fjell

Jeg hadde en veldig fin biltur til Stavanger, men det ble forferdelig stress på kvelden for å løse problemet med overnattingsstedet. Derfor var det i grunn helt greit at det ikke var meldt så veldig bra vær dagen etter, da planla jeg ingen store ting. Men jeg tok meg en liten tur til Sverd i fjell som er et monument som står innerst i Hafrsfjord i Stavanger. Dette monumentet som er tre sverd som står plantet i fjellet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Jeg hadde en ganske fin ettermiddag i Møllebukta, jeg tok en del bilder av monumentet Sverd i fjell og satt og tittet på livet. Jeg hadde også utsikt rett mot alle flyene som landet og tok av fra Sola flyplass i Stavanger. Jeg hadde selvfølgelig med en kikkert, min Nikon Monarch 8×42 DCF kikkert. Ellers hadde det ikke vært så lett å sett noe særlig av hva slags fly som landet og tok av fra flyplassen! Søndag gikk jeg 2.368 skritt.

Sirevåg og Eigerøy

På mandagen derimot var det meldt mye bedre vær og jeg la opp til en mye lengre tur med ikke minst flere severdigheter underveis. Jeg tok derfor turen sydover til Sirevåg og Eigerøy i sterk kuling. Jeg startet med å ta turen til Sirevåg kystfort, som jeg regnet med ville være det mest interessante stoppet denne dagen. Og Sirevåg kystfort skuffet på ingen måte! Men herregud for en vind jeg hadde ute ved kysten og ikke minst oppe på de høyeste stedene på Sirevåg kystfort! Det var sterk kuling, 17-20 sekundmeter vind! Jeg hadde derfor problemer med å stå rolig på beina når jeg skulle ta bildene mine! Jeg var godt kledd, jeg hadde på meg både hettegenser, vinterjakke (ikke av den mest forede typen) og ikke minst lue på hodet! En lue som forøvrig synes veldig godt med sin knall oransje farge!

Jeg skal si dere at det var veldig behagelig å gå litt i le innimellom, f.eks på baksiden av kommandobunkeren, eller å gå inn i kommandobunkeren for den saks skyld! Det var flere kanonstillinger både for hovedskyts og luftvern på Sirevåg kystfort. Kommandobunkeren kunne man som sagt gå inn i og man hadde en fantastisk utsikt fra observasjonsrommet helt fremst i kommandobunkeren av typen Regelbau R636. Det var også flere tuneller i fjellet som man kan gå inn i. Man må huske lommelykt og gummistøvler noen steder, ellers får man seg litt av en overraskelse! Det største fjellanlegget jeg var inne i hadde også en stor trappegang opp til en av kanonstillingene! Det viste seg etterpå at det var minst en tunell jeg gikk glipp av, men det er bare en god grunn til å komme tilbake senere!

Deretter gikk turen videre til Eigerøy kystfort. Jeg hadde i utgangspunktet bare notert koordinatene til det ene fortet, men her finnes det to. Vi har HKB 20/978 Eigerøy som hadde fire stykk 10 cm K17/04 kanoner med en rekkevidde på 15.000 meter. Det andre fortet var Zug 20/978 Midbrød som var underlagt HKB 20/978 Eigerøy! Dette var et batteri som hadde to 12 cm L/40 tårnkanoner som tyskerne fjernet fra Høytorp fort utenfor Mysen. En av disse to tårnkanonene har returnert til Høytorp fort og satt opp der den på brutalt vis ble fjernet under krigen! På Midbrød står det fortsatt en av kanonene igjen, men den mangler kanonløpet. Jeg har også forstått det slik at Høytorp fort også har blitt tilbudt denne kanonen, siden den tross alt kommer derfra. Men jeg har forstått det slik at det vil være en så stor og kostbar å rekonstruere den siste kanonstillingen, da den fremstår bare som ei steinrøys i dag.

Til og fra Sirevåg og Eigerøy passerte jeg Brusand to ganger. Der var jeg blant annet innom for å kjøpe med meg noe å spise og drikke. Men der er også den største samlingen av Hitlertenner i Norge! Det er faktisk første gang jeg har sett Hitlertenner. Jeg har riktignok sett bilder av det på mange forskjellige steder av Atlanterhavsvollen, men det er første gang jeg ser det med egne øyne! Og da er det jo også veldig kult at det var den største samlingen med Hitlertenner i Norge jeg fant! Ikke planlagt dette faktisk, så det var en veldig hyggelig bonus på turen til Sirevåg og Eigerøy! Jeg har også forstått det slik at stranda ved nettopp Brusand er også veldig fin. Den får jeg ta en nærmere titt på neste gang! Jeg hadde flere ting jeg ville se denne dagen!

Men jeg skal love dere at jeg fikk mye vær denne dagen. Det startet med blå himmel og fantastisk vær, og så begynte det å skye over, jeg fikk nedbør, hagl og snø. Rett og slett alle årstidene man kan tenke seg i løpet av en og samme dag! På vei til Kvassheim fyr haglet det noe forferdelig og jeg valgte å sitte og vente litt i bilen før jeg gikk ut for å ta bilder. Men jeg hadde ikke mer enn kommet meg ut av bilen etter at det hadde roet seg ned og tatt frem kameraet før det begynte å hagle igjen! Men det stoppet ikke meg for å ta bilder av både Kvassheim fyr og ikke minst bilen. På dette tidspunktet var det bare en måneds tid siden jeg kjøpte bilen, og jeg tok litt bilder av den i tide og utide. Må si jeg fikk ganske fine bilder av både Kvassheim fyr og min Kia Sportage her. Det er jo ikke uvanlig at man får ganske spektakulære lysforhold når det lysner opp etter at det har vært litt uvær.

Det var ikke noe av militærhistorisk interesse på Kvassheim fyr, men det var det derimot på Obrestad fyr som jeg kjørte videre til. Sola var på vei ned og det ble dårligere og dårligere lys etterhvert som jeg var ved Obrestad fyr. Her hadde det også vært et større kystfort under krigen. Jeg fikk tatt bilder av litt bunkere som lå spredd her og der i tillegg til en delvis tildelt kanonstilling i det ene hjørnet av området til Obrestad fyr. Men dette kystfortet var større og av mer interesse enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Det ligger også en luftvernstilling litt bortenfor som jeg må prøve å få tatt en titt på neste gang jeg er i Stavanger. Det var uansett så dårlig lys etterhvert at det var ikke stort mer jeg kunne utrette denne kvelden. Jeg synes at jeg hadde fått mye ut av dagen. Mandag gikk jeg 10.756 skritt.

Nærbø, Jederens Rev og Vigdel

Tirsdag tok jeg turen til Nærbø kystfort som ligger på Hanaberget. Dette fortet ble flyttet fra Narvik (MKB 4/511 Ofoten) til Nærbø i 1944 og ble til MKB 6/503 Nærbø. Dette var i grunn et ganske spesielt kystfort med sine fire 24 cm K(E) 558 jernbanekanoner med en rekkevidde på 24.600 meter! En annen ting som var spesielt med Nærbø kystfort, eller unikt faktisk, er at dette fortet hadde en Regelbau M263 kommandobunker. Det er faktisk den eneste som har blitt bygget noensinne, og den ble bygget tredje kvartal i 1943. I tillegg til hovedskytset hadde også fortet en 15 cm SKL/45 lysgranatkanon! Disse kanonene ser man ikke noe til i dag, og standplassen til jernbanekanonene er heller ikke så mye å se på egentlig. Det var nok kommandobunkeren som jeg brukte aller mest tid på, og uten tvil det som var det absolutte høydepunktet på Nærbø kystfort!

Jeg tok også turen til Jederens Rev kystfort, et fort som det faktisk var litt størrelse på under krigen, men det var ikke nødvendigvis så mye å se på når jeg var der. Nå viste det seg at det var noen bunkere jeg ikke fikk med meg, men jeg var også litt skeptisk til å rote rundt på annen manns eiendom sånn uten videre. På Vigdel fort derimot var det mye mer å se. Dette fortet var etablert av tyske styrker i 1940, overtatt av det norske forsvaret i 1945 og har vært i bruk frem til det ble nedlagt den 31. desember 2007. Her var det både de originale kanonstillingene som tyskerne bygde, nye luftvernstillinger som har blitt bygget etter krigen og en del bunkere som egentlig har vært avlåst men som noen har klart å åpne. Så da tok jeg jo selvfølgelig turen ned og inn i disse! Døren stod jo åpen! Tirsdag gikk jeg 9.258 skritt.

Sydover til Hidra, Flekkefjord

Et av de absolutte høydepunktene som jeg hadde planlagt for denne turen var en tur til Hidra, Flekkefjord. Oppe på Hågåsen finner man et tysk kystfort som er veldig interessant i seg selv, men også den fantastiske naturen og utsikten man har der oppe vil rett og slett ta pusten fra deg! Derfor var det ikke noen tvil om at jeg ville sette av en hel dag til å bare besøke dette militærhistoriske anlegget! Jeg kom meg riktignok litt senere avgårde enn opprinnelig planlagt, på grunn av problemene med Ondskapens hotell utenfor Stavanger. Men jeg kom meg avgårde og fikk startet på turen sydover til Hidra, Flekkefjord. Dette er en tur på ca 2 timer og 40 minutter, og jeg stoppet underveis for å bunkre opp med både mat og drikke som jeg ville trenge i løpet av denne dagsturen.

Hidra har ingen bru eller tunellforbindelse, så man må ta Hidraferga ut til øya. Men det er unnagjort på under 10 minutter, så det er ingen stor sak. Ferga går også såpass ofte, så det er ikke nødvendig å sjekke rutetidene på forhånd. Når jeg kom frem til den lille parkeringsplassen til Hågåsen må jeg si at jeg fikk meg litt av en overraskelse! Det stod en bil på parkeringsplassen, og den var i tillegg AS (Fredrikstad)-registrert. Hva er sannsynligheten for det liksom? Artig synes jeg. Jeg startet med å få i meg noe mat før jeg tok turen opp til Hågåsen. Veien opp starter litt brått med en gang, men da har man i grunn kommet opp den værste kneika. Det er plassert en krakk ganske strategisk på toppen av den første kneika man må opp, hvis man trenger en liten hvil.

Det var overhodet ingen problem å gå rundt på Hågåsen kystbatteri på Hidra i vanlige sko, men hvis man skal ha mulighet til å gå i alle tunellene der oppe, så bør man sko seg litt bedre. Ellers blir man fort enten våt i beina eller i det minst veldig møkkete. Men herregud for et vær og for en dag jeg fikk der oppe på toppen av Hågåsen kystbatteri! Det blåste friskt, ikke i nærheten av sterk kuling som jeg hadde hatt på mandagen riktignok, men det var såpass surt at jeg hadde på meg på hele turen. Og jeg tok en masse bilder, både av fortet i seg selv og av den fantastiske utsikten man har. Bildene av kanonstillingene, bunkerne og kommandobunkeren blir jo ikke noe mindre fine av at man har et strålende vær og en fantastisk utsikt heller!

Dette er uten tvil en tur jeg vil anbefale alle uavhengig av om man er veldig interessert i militærhistoriske anlegg eller ikke. For naturen og utsikten var en veldig god grunn til å dra opp dit alene! Jeg må også si at det var utrolig fint ellers på øya Hidra, når jeg tok en liten tur ned til Kirkehavn. Jeg benyttet også anledningen til å stoppe litt her og der for å ta litt bilder. Også av bilen selvfølgelig. Hvis jeg hadde bodd i nærheten av et fort med en slik beliggenhet, tror jeg at jeg hadde besøkt det ganske ofte! For ikke å snakke om at jeg hadde dratt med meg alle jeg kjenner opp dit! Nå var dette riktignok i slutten av april og det var ikke spesielt varmt, men været var jo veldig bra og jeg hadde en strålende dag der oppe. Men jeg var litt overrasket over hvor lite folk jeg møtte der oppe. Det var to andre som kom opp litt etter meg men som tok meg igjen fordi jeg selvfølgelig brukte en del tid på å ta bilder og sånn. I tillegg var nok jeg interessert i å gå mer eller mindre overalt når jeg først var der.

Alt i alt en utrolig fin dagstur til Hågåsen kystbatteri på Hidra, Flekkefjord! Anbefales på det sterkeste til alle som er! Onsdag gikk jeg 8.221 skritt.

Hundvåg og Tungenes

Torsdag tok jeg turen til Hundvåg kystfort utenfor Stavanger. Jeg hadde på forhånd gjort litt research og sittet og studert satellittbilder på Google maps for å se om det var noe interessant å finne. Og her så det ut til å være ganske mye interessant. Men jeg hadde merkelig nok ikke sett så veldig mye bilder fra dette fortet. I utgangspunktet litt rart, men samtidig så varierer det litt fra sted til sted hvor interessant det er for andre. Men jeg fikk meg jo litt av en overraskelse når jeg kom til Hundvåg. Først hadde jeg store problemer med å komme meg inn på området fra den siden som GPS’en ville ha meg på grunn av et gjerde. Men når jeg fikk kjørt rundt og inn via et boligfelt så kom jeg nærmere, men det var allikevel ikke helt dette jeg hadde ventet meg. Jeg møtte nemlig gjerdene og alle FORBUDT-skiltene til Forsvaret på stedet. Det viste seg at området til fortet fortsatt var avsperret og militært område.

Men jeg tok bilder av det lille jeg fant ved Trollskogen. Litt løpegraver , en tidligere kanonstilling og en avlåst bunker. Ikke det helt store med andre ord, egentlig en ganske stor bomtur og nedtur. Men sånn kan det gå innimellom. Nå har det riktignok vist seg i ettertid at jeg kunne sett litt mer hvis jeg hadde tatt turen rundt det avstengte området. Det er noen bunkere, løpeganger og en lyskasterbunker ihvertfall som befinner seg utenfor inngjerdingen til det militæret området på Hundvåg. Men det hindret meg jo ikke å legge ut de bildene jeg hadde tatt og skrive det jeg klarte å finne ut om Hundvåg kystfort, MKB 1/503 Stavanger, som hadde blitt flyttet dit fra Grødem. MKB 1/503 Stavanger på Hundvåg var klar til bruk i mai 1945.

Og jeg må si at jeg ble overasket over hvor mange som ville inn og lese om nettopp dette fortet. Et fort som var en stor bomtur egentlig for min del. Men det var kanskje mange som var nysgjerrig på hva jeg hadde klart å finne, hva jeg hadde klart å ta bilder av osv. Jeg skrev en del nyttig informasjon om dette fortet synes jeg, men så veldig mye spennende bilder kan jeg vel ikke akkurat si at jeg fikk med meg hjem. Der ble nok noen av de som klikket seg inn for å se om Hundvåg kystfort litt skuffa tenker jeg. Men garantert ikke like skuffa som det jeg ble når jeg kom til stedet og så alle gjerdene og FORBUDT-skiltene til Forsvaret. Man ser jo ikke disse gjerdene og FORBUDT-skiltene når man sitter og studerer området på satellittbilder på Google maps.

Deretter tok jeg turen videre til Tungenes fyr, og selv om dette var et lite batteri, var det mer interessant å ta bilder av!  Fyret hadde blitt erstattet av et betongfyr ute på en holme i sjøen. Men den gamle fyrbygningen og den gamle «fyrlykta» var der fortsatt. Mye mer sjarmerende å ta bilder av enn de «nye» betongfyrene som har blitt satt opp som erstatning når fyrene ble automatiserte. Men av militærhistorisk interesse finner man en kanonstilling for en norskbygget 7,5 cm L/45 M/16-kanon fra 1920-tallet, en liten observasjonsbunker rett foran fyret og en Vf-bunker til Luftwaffe. Både Marinen og Luftwaffe var tilstede på dette batteriet under krigen med henholdsvis 8 og 6 mann. Torsdag gikk jeg 6.182 skritt.

Karmøy

På fredagen tok jeg turen nordover til Karmøy. Her var et av de andre høydepunktene jeg hadde planlagt på forhånd. Derfor kjørte jeg direkte til Syreneset fort på Karmøy. Syreneset fort het HKB 3/978 Syre under krigen og stod klart til bruk i 1943. Siden dette fortet ble bygget et godt stykke ut i krigen, er det Regelbau-bunkere på rekke og rad på dette fortet! Kommandobunkeren er den velkjente Regelbau R636 som man kan ta turen inn i! Det aller meste ute på Syreneset fort kan man ta turen inn i. Noen av bunkerne må man nok krype inn i, de hoppet jeg elegant over riktignok. Det var mer enn nok bunkere som stod åpne og som man kunne gå rett inn i, om jeg ikke skulle begynne å krype inn i noen av dem også. Da hadde jeg ihvertfall ikke sett ut etterpå.

Jeg hadde et fantastisk vær på Syreneset fort også. Det startet med nesten helt blå himmel, og så kom det skyer inn etterhvert. Jeg for min del er jo enda mer glad i at det kommer til skyer, så dette var bare et stort bonus for min del. Det gjør jo også at fotomotivene endrer seg, selv om man faktisk tar bilder av de samme tingene (på bakken). Syreneset fort var i utgangspunktet satt opp med fire stykk sovjet-russiske 12,2 cm L/46 K390/2 kanoner som hovedskyts. Disse fire kanonstillingene ligger i kort avstand fra kommandobunkeren. Det jeg derimot ikke var klar over, var at det hadde kommet en femte kanon på et litt senere tidspunkt som hadde blitt plassert et helt annet sted. Jeg prøvde å lete frem denne kanonstillingen med å studere satellittbilder på Google maps på mobilen, men var ikke i stand til å lokalisere den. Og det var ikke noe informasjonsskilter eller lignende på stedet som kunne geleide meg i riktig retning heller. Derfor la jeg den ballen død.

Når jeg kom hjem klarte jeg riktignok å lokalisere hvor den femte kanonen stod. Og det var ganske tilfeldig at jeg klarte å finne den femte kanonstillingen på en av bildene jeg hadde av utsikten fra Syreneset fort også. Når jeg zoomet inn på det ene hjørnet av bildet, så var det faktisk den femte kanonstillingen jeg hadde klart å få med på bildet. Jeg får heller ta bilder av den femte kanonstillingen, litt nærmere, ved neste anledning. Uansett om jeg fant den femte kanonstillingen eller ei, hadde jeg en fantastisk dag ute på Syreneset fort! I løpet av de tre timene jeg var ute på Syreneset fort møtte jeg ikke en eneste levende sjel. Så jeg hadde hele fortet for meg selv og hadde derfor heller ingen problemer med å ta de bildene jeg ønsket uten å få med «turister» på dem!

Jeg hadde planlagt en dagstur til Karmøy og hadde håpet å rekke å få med meg litt mer enn bare Syreneset fort. De fortene jeg i første omgang hadde plukket ut ville være litt tidkrevende, blant annet fordi det ble litt omvei for å komme dit, derfor valgte jeg å droppe disse to og heller velge to andre som ikke lå i så lang avstand fra Syreneset fort og Skudeneshavn. Først gikk turen til Neset fort som ligger i Skudeneshavn. Dette er ikke et så veldig stort fort, men interessant nok i seg selv. Både fordi det var underlagt Syreneset fort, HKB 3/978 Syre og het derfor Zug 3/978 Skudenes og fordi kanonene har hatt litt av en rundreise. Først ble de satt opp på Fredriksten festning i Halden, så ble de flyttet til  Trøgstad fort, før tyskerne fjernet dem derfra under krigen og satt dem opp i Skudeneshavn. Kanonløpene ble fjernet og skrotet kort tid etter krigen dessverre. I 1992 ble en av disse to kanonene demontert og returnerte til Fredriksten festning i Halden!

Større var Skudenes fort, HKB 1/978 Skudenes oppsatt i 1941. Dette var det første fortet jeg besøkte som hadde seks stykk kanoner som hovedskyts. Nå er det faktisk fire fort i Rogaland og Hordaland som er satt opp med det samme hovedskytset, nemlig seks stykk franske 15,5 cm K416 feltkanoner. Disse hadde en rekkevidde fra 14.000 til 17.000 meter. Kanonene på Skudenes fort hadde en rekkevidde på 15.000 meter. Jeg lokaliserte dog bare 4 av disse 6 kanonstillingene. Det lå ytterligere to kanonstillinger litt lengre syd på fortet. Her var det også en stor Regelbau R607 ammunisjonsbunker som står åpen! Men det som kanskje gjorde det hele helt fantastisk var det utrolige lyset og stemningen jeg hadde mens sola var på vei ned mot horisonten! Det ble bare mer og mer fargerikt i løpet av den timen jeg var på Skudenes kystfort!  Det er virkelig gøy når man får med seg så mye i løpet av en og samme dag! Fredag gikk jeg 12.399 skritt.

Fjøløy

På lørdag gikk turen til Fjøløy som også endte opp med å bli et høydepunkt på turen min til Stavanger! Fjøløy fort ble bygget av tyskerne under krigen, men det var ikke så veldig godt utbygget. Fortet ble bygget i 1941 og het HKB 5/978 Fjøløy. Fortet var satt opp med tre stykk 21 cm Mörser 18 mobile/flyttbare kanoner. Derfor er mesteparten av det vi ser på Fjøløy fort i dag bygget på 50- og 60-tallet. Fjøløy fort ble omvæpnet flere ganger. Først ble de tre 21 cm Mörser 18-kanonene erstattet av fire 15 cm SK L/45 kanoner som igjen noen år senere ble erstattet av fire 12,7 cm SKC/34. To av disse kanonene ble bygget inn i kasematter og de to andre stod i paddeskjold. Det er disse kanonene som ble brukt frem til fortet ble lagt ned. En av disse kanonene står fortsatt i sin opprinnelige bunker (kanon 2) den dag i dag. Bunkeren er av naturlige årsaker avlåst, så jeg fikk ikke mulighet til å se selve kanonen eller hvordan denne bunkeren så ut innvendig. Men siden bunkeren til kanon 1 står åpen, så får man jo sett hvordan selve bunkeren ser ut.

Jeg synes det var vel så interessant å se de tomme bunkerne til de to kanonene som stod i paddeskjold. Mesteparten av det man ser ute på Fjøløy fort er som nevnt bygget etter krigen, men kommandobunkeren som tyskerne bygget står fortsatt. Den hadde fått et påbygg etter at det norske forsvaret tok over etter krigen, men dette har blitt fjernet i sammenheng med sikringen og tilbakeføring til allmennheten som turområde. Inne i denne kommandobunkeren hadde det norske forsvaret ildledningssystemet BODIL som ble montert i 1980. I 1981 ble det bygget en bunker på et enda høyere punkt på Fjøløy fort hvor de monterte ildledningssystemet RANDI. Helt oppe på toppen av Fjøløy fort finner man signalstasjonen som er kanskje det som synes aller best fra sjøsiden. Dette er på ingen måte et sted jeg ville vært hvis fienden åpnet ild mot fortet, da dette bare er ei bu bygget i treverk med store glassvinduer.

Mens jeg alle dagene hittil på Stavangerturen hadde hatt behov for å ha på meg lue hver eneste dag, slapp jeg unna denne dagen. Jeg hadde et flott vær og det var varmt nok til at jeg ikke trengte å ha på meg lue. Men etter at jeg hadde brukt tilsammen seks timer på Fjøløy fort og Fjøløy fyr som ligger like i nærheten, bare noen minutters gåtur fra fortet, ble jeg mildt sagt litt rødere enn jeg ønsket meg i panna og ansiktet. Jeg hadde ikke merket noe som helst i løpet av dagen heller, for det luftet jo. Men jeg merket at det varmet noe veldig i ansiktet når jeg kom tilbake til leiligheten jeg bodde i i Stavanger. Når jeg så meg selv i speilet på badet så jeg jo også resultatet av de seks timene i sola. Jeg smurte meg meg aloe vera gele for å forebygge litt. Og det gikk i grunn veldig bra, men det var ikke noen tvil om at jeg skulle ha på meg enten lue eller caps resten av turen. Hvis ikke ville det nok bli enda værre.

Men jeg hadde alt i alt en utrolig fin dag på Fjøløy! Flott vær, masse å se på, jeg kom i prat med to damer som også var interessert i militærhistoriske anlegg. Jeg koste meg rett og slett i det gode været med en fantastisk utsikt! Lørdag gikk jeg 9.867 skritt.

Randaberg

Etter Fjøløy hadde jeg egentlig kommet meg igjennom hele lista over de stedene jeg kunne tenke meg å besøke når jeg var i Stavanger. Men jeg kunne jo ikke en hel dag, den siste dagen jeg skulle være i Stavanger gå til spille av den grunn. Jeg gjorde derfor litt søk i området etter at jeg kom hjem fra Fjøløy og fant to steder til jeg kunne tenke meg å besøke. Som ikke var så langt unna Stavanger. Turen gikk derfor til Randaberg som ligger nordvest for Stavanger. Jeg vet ikke helt hvordan jeg har klart å overse disse to stedene, men sånn skjer innimellom. Først gikk turen til Bø kystfort, HKB 7/978 Randaberg under krigen. Dette var det andre fortet jeg besøkte på denne turen som hadde seks stykk franske 15,5 cm K416 feltkanoner som hovedskyts! I grunn et stort og veldig interessant fort som jeg hadde blitt passe irritert om jeg ikke hadde fått med meg. Det lå jo også i så kort avstand fra Stavanger. Bare 11 minutter fra Tungenes fyr som jeg hadde besøkt tre dager i forveien.

Her hadde vi en stor Regelbau R636 kommandobunker man kan gå inn i, seks kanonstillinger og ikke minst en unik Vf SK MG Oktagon bunker! Noe jeg ikke hadde sett lignende til noe annet sted. Nå viste det seg at det finnes minst to til i Stavanger. Den ene ligger bare litt lengre syd, mens den andre ligger på Solastranda. Det betyr bare at jeg har flere grunner til å komme tilbake til Stavanger! En utrolig stilig MG-bunker med 5 skyteskår som betyr at man kunne dekke et enormt område fra en og samme MG-bunker! Det er også feltmessige mannskapsbunkere som står åpne, i litt forskjellig standard. Den mest solide av dem fikk aldri panserdørene sine montert, så den ble muligens bygget mot slutten av krigen?

Det siste militærhistoriske anlegget jeg besøkte ble Grødem kystfort, MKB 1/503 Stavanger under krigen. Dette er et fort som etter hva jeg kan skjønne ble opprettet allerede i 1940, men det er veldig lite informasjon jeg har funnet ut om dette fortet. Og det er fordi det ble flyttet til Hundvåg kystfort og ble fortsatt hetende MKB 1/503 Stavanger der. MKB 1/503 Stavanger på Hundvåg var klar for skudd i mai 1945. Men selv om MKB 1/503 Stavanger ble flyttet fra Grødem til Hundvåg, ble ikke hovedskytset med til den nye lokasjonen. Noe som er det vanligste når man flytter et fort fra ett sted til et annet. MKB 1/503 Stavanger gikk fra å ha tre stykk norske 10,5 cm SK L/40 skipskanoner til å ha tre stykk 12 cm Bofors L/44 M34 kanoner fra den norske mineleggeren Olav Tryggvason. Dette var nok ikke av de mest interessante stedene jeg besøkte i løpet av turen min til Stavanger, men interessant nok fordi det var et fort som ble flyttet som jeg jo også prøvde å besøke, men det var jo fortsatt et militært område.

Man finner fortsatt to kanonstillinger, en tredje kanonstilling av et eller annet slag og ikke minst kommandobunkeren som ligger oppe i skolegården til Grødem skole. En kommandobunker som er tilsynelatende ganske stor, men jeg har ingen formening om den heter noe eller om den har et nummer. Jeg har ihvertfall ikke vært i stand til å finne ut noe slik informasjon. Men det kan være fordi den ble bygget så tidlig i krigen at den ikke hadde noe navn/nummer eller standard enda. Jeg tipper at skoleungene synes dette er et artig innslag i skolegården! Dette ble det siste og 16. militærhistoriske anlegget jeg besøkte i løpet av turen min til Stavanger! I tillegg har jeg jo besøkt noen fyr og skrevet noen turrapporter i løpet av denne Stavangerturen.

En litt artig historie som jeg valgte å utelate i det jeg skrev om Bø kystfort og Grødem kystfort, var en tur jeg hadde innom Cirkle K i Randaberg mellom disse to fortene. Jeg måtte en tur på do men sjekket heldigvis om det var mer toalettpapir igjen før jeg gjorde mitt fornødne. Her var det nemlig ikke et eneste toalettpapirark igjen. Det var heller ikke noe tørkepapir i dispenseren på veggen, så jeg kunne ikke bruke det som en kriseløsning heller. Jeg måtte derfor bare gå ut fra toalettet igjen og fortelle betjeningen at det var tomt for både toalettpapir og tørkepapir på toalettet. Han gikk for å hente og fylte opp med tørkepapir. Toalettpapir derimot var han ikke i stand til å finne.

Det viste seg at de hadde gått tom for toalettpapir og kom gående med en stor TORKY-rull til meg isteden. Jeg prøvde å fortelle han at jeg ikke ville anbefale å bruke det i toalettet, da det mest sannsynlig kom til å tette hele toalettet. TORKY er ikke laget for å spyle ned i toalettet. Papir som du skal spyle ned i toalettet bør være av et slag som er veldig lett oppløselig i vann. Det ser jeg ikke helt for meg at TORKY er, med tanke på at man kan fukte TORKY og vri det opp igjen uten at det er noen som helst tegn til å løse seg opp. Jeg sier derfor at jeg går ut i bilen og sjekker om jeg har noe toalettpapir der, jeg mente nemlig at jeg skulle ha en rull eller tre.

Og det hadde jeg heldigvis, så da fikk jeg gjort det jeg skulle, men ikke takket være Circle K ihvertfall. Jeg lot resten av toalettrullen stå igjen på toalettet. Slik at neste kunde kunne ha en sjanse også. Det som jeg syntes var snodig, kanskje til og med hårreisende, er at de solgte Lambi toalettpapir på bensinstasjonen, det hadde de flere pakker av. Men å ta en av disse pakkene og bruke på kundetoalettet som en kriseløsning, det var de visst overhodet ikke interessert i. Hva slags kundeservice er det egentlig?

Søndagen, den siste hele dagen min i Stavanger gikk jeg 5.287 skritt.

Hjemreise

Da hadde mandagen og hjemreisedagen kommet. Jeg la meg litt tidlig kvelden før og hadde vekking kl 06.00 på morgenen, og var ute av senga en halvtime senere. Jeg hadde sørget for å pakke litt kvelden i forveien så det ikke skulle bli så mye å gjøre før jeg kom meg avgårde. Men jeg måtte gjøre litt rent i leiligheten først. Noen verter tar et rengjøringsgebyr og andre gjør ikke det, og da er det sikkert litt opp til hver enkelt vert hvordan de velger å gjøre det. Jeg fikk ihvertfall beskjed om å dra over gulvene og gjøre litt sent. Så da fikk jeg gjort nettopp det, gulvene og de viktigste stedene, badet og litt på tekjøkkenet. Om verten ble fornøyd med min rengjøring vet jeg ikke, men jeg mener ihvertfall at jeg ikke forlot leiligheten i en dårligere stand enn jeg møtte den for for 9 netter siden.

Jeg kom meg avgårde rett før kl 09.00 og var dermed i god rute hjemover. Til Stavanger hadde jeg brukt 9 timer, så da regna jeg med å være hjemme ved 18-tiden på kvelden. Det var omkjøring på E39 via Kvinesdal da E39 over Kvinesheia var stengt. Det betydde en liten omvei og at man kjørte den gamle veien hvor man «klatret opp fjellet» fra Kvinesdal. Jeg kjørte i grunn pent og pyntelig, men av en eller annen grunn parkerte jeg alle de andre bilene på vei opp fjellet, men de tok meg fort igjen på vei ned igjen. Jeg ville samtidig prøve å kjøre så økonomisk som mulig, slik at jeg kanskje kunne slå forbruket jeg hadde hatt til Stavanger. Men denne omkjøringen brukte nok litt mer diesel enn turen over Kvinesheia.

Det var først etter fem timer at jeg tok første stopp ved Risør. Det hadde vært grei skuring hittil, men nå begynte behovet for å komme seg på do å melde seg. Jeg hadde også en stopp litt senere for å kjøpe en is og litt mer å drikke. Turen gikk i grunn veldig bra, det skjedde ikke noe spesielt og jeg koste meg med den nye bilen min på langtur tilbake fra Stavanger! Jeg ville ha vært hjemme kl 17.00, men valgte å kjøre direkte til Østfold trailervask på Hafslund som jeg har brukt som fast sted til å vaske bilen etter at jeg kjøpte Kia Sportage’n. Her har man en selvvask hvor man faktisk kan bruke kort til å betale med. Litt omvei i forhold til hvor jeg kjører til daglig, men jeg tar meg allikevel bryet med å kjøre denne omveien for å benytte nettopp denne bilvasken!

Utrolig deilig å få av det jeg hadde klart å dra på meg av møkk på bilen i løpet av turen til Stavanger! Jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder av den nyvaskede bilen ved Tune senter på Grålum! Men jeg klarte ikke å kjøre like økonomisk eller forbedre forbruket jeg hadde til Stavanger. Turen til Stavanger var på 506 km og jeg hadde et forbruk på 0,49 liter diesel i snitt per mil. Hjemreisen fra Stavanger ble på 539 km og jeg klarte et forbruk på 0,50 liter diesel i snitt per mil. Det er jo ikke akkurat store forskjellen, og jeg velger å skylde på omkjøringa via Kvinesdal. Men ingen stor sak, for hvis man regner på hvor mye ekstra diesel jeg brukte på hele hjemreisen når differansen bare var på 0,01 liter diesel per mil.. så snakker vi om en halv liter diesel totalt sett.

Men jeg er bare skrudd sammen slik at jeg stadig har en konkurranse med meg selv for å prøve å forbedre og slå mine egne rekorder. På min gamle Peugeot Partner så lot jeg være å nullstille tellerne slik at jeg ikke hele tiden ble fristet til å sjekke hvordan forbruket var. I tillegg sørget jeg for at forbruket der og da ikke ble vist på skjermen i bilen. Rett og slett for å slippe konkurransen med meg selv. Nå derimot har jeg forbruket fremme hele tiden, snittforbruket fra jeg hentet bilen hos Kia for fire måneder siden er på 0,52 liter diesel per mil. I tillegg får man servert forbruket for hver eneste tur man kjører når man stopper motoren. Hvis bilen står stille mer enn 4 timer blir denne nullstilt. Foreløpig synes jeg det bare er gøy, men vi får se om jeg velger å «ta bort» dette etterhvert. Men kjenner jeg meg rett, klarer jeg nok ikke å ta det helt bort. Hele turen var forøvrig på 2.123 km. 1.078 km når jeg var i Stavanger og 1.045 km tur/retur Stavanger.

Hjemreisedagen ble det ikke så mye gåing selvfølgelig, jeg satt jo primært i bilen og kjørte, men det ble 1.876 skritt tilsammen. Det vil si at jeg i løpet av disse 10 dagene på Stavangerturen gikk 71.532 skritt, det er et snitt på 7.153 skritt per dag.

For min egen del, hvis jeg skal rangere topp 3 av høydepunktene på denne turen, må det bli i denne rekkefølgen:

1. Hågåsen kystbatteri på Hidra (30.06.17)
2. Syreneset fort (05.07.17)
3. Fjøløy fort (15.07.17)

Her er alt jeg har skrevet om turen til Stavanger:

Grødem kystfort (16.07.17)
Bø kystfort i Randaberg (16.07.17)
Fjøløy fyr (15.07.17)
Fjøløy fort (14.07.17)
Skudenes kystfort (13.07.17)
Neset fort i Skudeneshavn (11.07.17)
Syreneset fort (05.07.17)
Nordover til Karmøy (03.07.17)
Tungenes fyr (02.07.17)
Hundvåg kystfort (02.07.17)
Hågåsen kystbatteri på Hidra (30.06.17)
Sydover til Hidra, Flekkefjord (30.06.17)
Vigdel fort (29.06.17)
Jederens Rev kystfort (28.06.17)
Nærbø kystfort (27.06.17)
Obrestad fyr og fort (25.06.17)
Kvassheim fyr og Kia Sportage (25.06.17)
Hitlertenner ved Brusand (24.06.17)
Eigerøy kystfort (24.06.17)
Sirevåg kystfort (22.06.17)
Sydover til Sirevåg og Eigerøy i sterk kuling (11.06.17)
Sverd i fjell i Stavanger (11.06.17)
Ondskapens hotell utenfor Stavanger (05.06.17)

             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/17/ferie-og-bunkertur-til-stavanger/

2 kommentarer

    • Jan Meland1 oktober, 2017 kl 13:51

    Fantastiske bilder fra en innholdsrik bunkertur, Ken Arild! Har hatt noen turer selv, men været har ikke vært på min side og bildene har dermed ikke blitt optimale.

    • kak30 november, 2017 kl 16:52
      Forfatter

    Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding, Jan! Jeg hadde en fantastisk tur til Stavanger og områdene i nærheten som jeg besøkte! Det var, som du sikkert skjønte på en del av bildene, litt kjølig og forblåst til tider, men det er bare å kle seg! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.