Ferie og bunkertur til Kristiansand

Den første uka i ferien dro jeg avgårde til Kristiansand, etter å ha booket tre overnattinger ved Budget Hotel i Kristiansand søndag kveld. Jeg skal i all hovedsak bare sove på hotellet, så jeg prøver å finne en rimelig måte å gjøre det på. Da falt valget naturlig på Budget Hotel i Kristiansand. Hotellet holder en enkel standard og det er ikke inkludert frokost. Men for min del ble det løst ganske enkelt med at jeg kjøpte meg juice, epler og bananer, vips hadde jeg frokost på rommet! Jeg har dog lest at andre har klaget over at det blir varmt på rommene om sommeren, men det var ikke akkurat noe tema når jeg hadde ferie i juni. Men det kan nok være en ting å ha i bakhodet hvis man skal overnatte i Kristiansand på den varmeste tiden av året.

På vei ned til Kristiansand stoppet jeg ved Batteri Justøy i Lillesand for å ta litt bilder av det ex-tyske fortet som ligger der. Det er et fort som har stått på min «to do» liste ganske lenge, men når dagene (dagslyset) blir kortere og kortere mot slutten av «sesongen», blir foto-dagsturene kortere og kortere. Det var i grunn en ganske varm dag og sola stekte, så det var bare å smøre seg inn med solfaktor og ta på seg capsen for å «overleve». En annen fordel med capsen er at den forhindrer mesteparten av svetten å renne ned i øynene mine. Noe som mildt sagt er en pest og en plage, det resulterer som regel i at det begynner å «svi», så prøver man å klø og tørke det bort, noe som ofte bare gjør det enda værre. Så det er i grunn alfa omega å ha med seg slike kjekke papirlommetørkler i sekken.

Vel fremme i Kristiansand dro jeg rett til Budget Hotel Kristiansand for å sjekke inn og lempe inn litt saker på rommet. Stian var på jobb i resepsjonen og var ekstremt blid og hyggelig. Og det er aller første gang jeg har opplevd at de i resepsjonen vil håndhilse på meg og ønske meg velkommen til hotellet! Jeg for min del synes det var en hyggelig gest og det er alltid positivt at man blir godt tatt i mot og ikke møter et «surt tryne». Innsjekking foregår forøvrig fra kl 15 og frem til kl 23. Hvis man skal sjekke inn senere enn det, må man gjøre en avtale med dem, har jeg forstått. Etter å ha fått nøkkel og betalt for rommet, fikk jeg utdelt håndkle og sengetøy. Noe jeg måtte legge på selv, det er uten tvil første gang. Men jeg slapp å ta det av igjen, fikk jeg beskjed om. Det var forøvrig ingen vask eller noe slik av rommet mens man er der, med mindre man betaler ekstra for det. Men hva skal man med vask av rommet når man bare skal være der i fire dager?

Etter å ha fått bært inn det jeg ville ha på rommet, tok jeg turen til Odderøya fort, som ligger i Kristiansand. Jeg hadde gjort litt research over fortet, men tydeligvis ikke nok, for etter å ha vært en runde på hovedbatteriet og mellombatteriet, viste det seg at det bestod av mye mer enn som så. Det var derfor ikke noen tvil om at jeg måtte en ny tur tilbake til Odderøya fort. Da gjenstod det bare å se når jeg skulle få «lirket inn» denne turen i løpet av Kristiansand-besøket mitt. Når jeg var i Kristiansand levde jeg nesten på mat fra SubWay og gjorde alt av innkjøp/bunkring av mat, drikke og andre nødvendigheter på Rema-butikken som lå på den andre siden av gata for SubWay. Genialt at Rema hadde gratis parkering i kjelleren. Da var det bare å kjøre ned i parkeringen, opp i butikken for å handle, legge fra seg matvarene og så en tur til SubWay for å kjøpe seg noe å spise. Første dag i ferien gikk jeg 10.609 skritt.

Vanligvis pleier jeg ikke å sove noe særlig godt den første natta i ukjent seng, men det var overhodet ikke noe problem her. Det var ikke den beste senga jeg hadde vært borti, men god nok til at jeg fikk en god natts søvn. Men det var viktig å ligge mest mulig midt i senga, ellers følte jeg at jeg ville «trille ut» av senga. Men før man kunne gå til sengs for å sove, var det nødvendig å tømme kameraet for bilder, sette alt av batterier til lading og selvfølgelig lade mobiltelefonen. Jeg vet at blant annet brannvesenet ikke anbefaler å lade mobilen om natta, men når skal man egentlig lade mobilen når den må lades hver eneste dag? Disse smarttelefonene har jo så forbanna dårlig batterikapasitet.

Neste dag hadde jeg planlagt å ta turen til Lindesnes fyr og kystfort, da det var den dagen det var meldt best vær, onsdag var det meldt regn. Og jeg hadde ikke lyst til å legge turen til Lindesnes samme dag som jeg skulle reise hjem, hjemturen er kortere fra Kristiansand enn fra Lindesnes, naturlig nok. Dagen startet med litt frokost på rommet, det vil si innkjøpt appelsinjuice, eple og bananer. Jeg hadde litt «kontortid» på pc’en også før jeg dro avgårde. Parkeringen på Budget Hotel er forøvrig kommunal, og det er gratis mellom kl 22 og 08 om morgenen. Jeg for min del la på parkering frem til kl 10, jeg regnet med å være avgårde til det. Så var det til Rema 1000 for å bunkre drikke og andre ting jeg ville trenge i løpet av dagen. For ikke å snakke om en tur innom SubWay for å kjøpe dagens baguett som jeg fikk dem til å dele i to og pakke hver for seg. Da hadde jeg niste på turen også.

Turen fra Kristiansand til Lindesnes fyr går unna på ca 1,5 time. Jeg startet med å spise den første halve baguetten fra SubWay når jeg kom til Lindesnes. Må innrømme at jeg ble litt skeptisk for oppholdet på Lindesnes fyr og kystfort, for det blåste ganske mye og det var ikke akkurat varmt. Og jeg hadde av en eller annen grunn klart å glemme igjen genseren på hotellrommet i Kristiansand. Men det var bare å bite tennene i sammen og hive seg ut i det. Og satse på at man var i såpass bevegelse hele tiden at man ikke merket noe særlig til at det var litt «friskt». Men jeg var nok den eneste som var på Lindesnes fyr ikledd bare t-trøye denne dagen.

Jeg tok selvfølgelig turen innom butikken man møter med en gang man kommer til Lindesnes fyr for å kjøpe en billett for å komme inn på området. Tilgangen til området er i grunn gratis, med unntak av å gå inn i bygningene og ikke minst fyret. Når man kjøper billett får man også en kopp kaffe eller te i fjellhallen (noe jeg aldri har benyttet meg av) og en informasjonsbrosjyre om Lindesnes fyr. Siden jeg var på Lindesnes fyr i fjor har jeg vært på utkikk etter boka «Fyrene – Kystens katedraler» som jeg stod med i hånda. Jeg fikk veldig lyst på boka, ikke var den dyr heller, men jeg hadde ikke så veldig lyst til å dra på boka mens jeg var på området. Den gangen hadde jeg bare en skulderbagg til fotoutstyret også. I år hadde jeg fotoryggsekken med. Men det jeg burde ha tenkt på i fjor, var at jeg bare kunne ha kjøpt boka og så gått tilbake til parkeringsplassen for å legge den i bilen. Men det tenkte ikke jeg på, korttenkt som jeg var.

Jeg lette først igjennom de bøkene de hadde utstilt, uten å finne «Fyrene – Kystens katedraler» og valgte derfor å spørre en av de som jobbet der. Hu hadde ikke en gang hørt om boka, så jeg tipper at hu ikke hadde jobbet der så lenge. Men jeg kunne fortelle at jeg hadde stått med boka i hånda i fjor og lurte på om de hadde den inne eller kunne skaffe den. Men det kunne de dessvere ikke. Må innrømme at jeg ble en smule skuffa, men innerst inne kanskje ikke så overrasket. For jeg hadde prøvd å oppdrive boka på nett og i butikker i mellomtiden uten å lykkes. Men de hadde en annen bok som fattet min interesse, «Fyrene i Oslofjorden». Så det ble til at jeg kjøpte den. Det er jo uten tvil fyr som ligger litt nærmere «hjemme». Men samtidig hadde jeg vært veldig interessert i en bok som omfatter fyrene i hele Norge. Noe «Fyrene – Kystens katedraler» var. Den boka jeg stod med i hånda i fjor var forøvrig andre opplag av boka. Så det er tydelig at den selger ganske godt. Etter at jeg kom hjem fra Kristiansand og ikke minst Lindesnes fyr, har jeg vært i kontakt med forlaget som har gitt ut boka, og de har ikke igjen noen eksemplarer av boka de heller. Men de kunne fortelle meg at det sannsynlig kommer et tredje opplag i løpet av året. Så da er det bare å vente. Alternativt får man forsøke å få tak i den pent bruk på finn/qxl eller lignende.

I motsetning til når jeg var på Lindesnes fyr i fjor, tok jeg denne gangen også turen inn i kommandoplassen som ligger rett ved fyret. Jeg har forøvrig også begynt å bruke «ekstremvidvinkelen» når jeg tar bilder innendørs også, for blitzen jeg bruker sprer lyset såpass godt at den klarer å lyse opp hele bildet. Og da er det utrolig mye enklere å bilder inne i trange rom enn ellers. Må forøvrig si at det er mye vanskeligere å ta bilder uten mennesker på på Lindesnes fyr og kystfort enn både Batteri Justøy og Odderøya fort. Det er et ganske kompakt område og det er masse folk overalt hele tiden. Selv om dette nok ikke var den mest besøkte dagen, en tirsdag i juni og med ganske mye vind. Men plutselig når man nærmer seg lukketiden for butikken og alle bygningene på området, så forsvinner folk som dugg for solen. Da er det mye enklere å ta de bildene man vil ta.

Hovedbildet jeg brukte fra Lindesnes fyr og kystfort, måtte jeg vente ganske med før jeg fikk tatt. Jeg hadde sett bilder tatt inne fra det gamle kullblussfyret på nett tidligere, og hadde planlagt å prøve å få tatt noe slikt selv. Men det satt et par der og koste seg i sola ganske lenge, før jeg slapp til helt mot slutten. Og må si jeg ble veldig fornøyd med de bildene! Det er ikke så ofte at jeg allerede ute på tur vet hva jeg skal bruke som hovedbilde, men det visste jeg denne dagen! Jeg hadde også håpet på å komme inn i maskinrommet til tåkeluren på Lindesnes fyr, men det var dessverre låst. Usikker på om det pleier å være åpent, kanskje når de har «tåkelurens dag» eller noe på Lindesnes fyr?

Jeg brukte ikke så lang tid på Lindesnes fyr og kystfort som jeg hadde regnet med, så da begynte jeg å gjøre litt rask research på mobiltelefonen og gps’en i bilen for å se om jeg kunne finne noe mer jeg kunne besøke denne dagen. Det var jo en flott dag og ingen vits å bare returnere til hotellet. Så etter litt research fant jeg ut at jeg kunne tenke meg å ta en tur til Lista fyr. Det er ikke mer enn 1 time og 15 minutter fra Lindesnes fyr. Det er dog mye enklere å gjøre denne typen research på pc’en, da kan man studere kart og søke opp andre steder i nærheten. Men sånn er det når man må ta ting litt på sparket. Vel fremme på Lista fyr, var det vel unødvendig å si at det blåste friskt der også. Det ligger like værutsatt som Lindesnes. Men i motsetning til Lindesnes fyr, hadde jeg ikke vært på Lista fyr før. Så jeg ble en smule overrasket over å finne litt tysk betong fra andre verdenskrig her også. For meg er det bare et STORT pluss, for det betyr at det er enda mer å ta bilder av! Og enda mer å lese om når man kommer hjem igjen!

Så uansett at jeg fant ut etter på at jeg var veldig nære flere andre militære anlegg, så var turen til Lista fyr et stort bonus. Jeg hadde ikke regnet med å rekke noe mer enn Lindesnes fyr og kystfort denne dagen. Men det betyr bare at jeg må tilbake til Lista, for det er masse spennende å utforske i området! Men sånn er det jo rundt hele kysten av Norge, en 20-30 minutter kanskje en time til, så finner man enda mer interessant! Og slik kan man holde på rundt hele kysten! Men det er en idè å gjøre litt research på forhånd, så slipper man å gå glipp av de store tingene. Etter å fått ganske mange fine bilder fra Lista fyr og den tyske betongen i nærheten, må jeg si at jeg hadde veldig mye bedre forhold (himmel, lys, skyer, sol) her på Lista fyr enn jeg hadde tidligere på dagen på Lindesnes fyr og kystfort. Men sånn er det, noen ganger kommer de store overraskelsene og de beste motivene når man er ute på bonustur eller minst aner det.

På vei hjem fra Lista fyr stoppet jeg en tre-fire steder for å ta bilder. Jeg aner dog ikke hvor jeg har stoppet i ettertid, så jeg har ingen anelse om hva det heter på de forskjellige stedene. Kanskje litt dumt å ikke notere sånt underveis. Og enda værre er det å huske det snart to måneder i ettertid. I løpet av turene mine i Kristiansand, prøvde jeg også å komme meg en tur innom en butikk før ølsalget stengte kl 20 for å sikre meg et par øl. Utrolig godt å kose seg med et par øl når man kommer tilbake til hotellet! Først ble det litt Tuborg, før jeg selvfølgelig måtte prøve ut det lokale ølet fra CB også! Jeg hadde ikke noe kjøleskap eller minibar på hotellrommet, så det var vanskelig å holde ølen kald. Så den var litt «lunken» innen jeg var tilbake på hotellet. Men gud så godt det smakte uansett! Jeg kjøper vanligvis veldig sjeldent øl her hjemme i Norge, jeg kjøper det primært i Sverige. Men når jeg er ute på slike turer, så blir det til at jeg kjøper noen bokser. Og da anser jeg øl’en for ganske rimelig, i forhold til alternativet. Det vil si å kjøpe den ute. Tirsdag ble det 8.038 skritt.

Dagen etter (onsdag) var det meldt regnvær, så da valgte jeg å legge på penger for et helt døgn på parkometeret ved hotellet. Det kostet uansett bare 75 kroner døgnet. Siden disse dagene i Kristiansand ble booket så seint som søndag kveld, neste ukes tur til Danmark ble også booket den søndagen, hadde jeg foreløpig ikke lagt noen konkrete planer for den tredje uka. Jeg ble derfor sittende på hotellet og se litt på hotellet i Trondheim. En by jeg jeg har kunnet tenke meg å besøke en stund, jeg gjorde litt seriøs research når jeg hadde ferie i august i fjor, men det ble aldri noe da. Og når jeg i tillegg kunne få en hel uke på et hotell for en veldig billig penge, billigere enn Budget Hotel i Kristiansand faktisk, så ble det til at jeg slo til og booket en hel uke i  Trondheim den natten. Det var derfor helt klart at dette ville bli den mest aktive sommerferien jeg har hatt noensinne! Jeg har aldri noensinne vært på tre turer i løpet av en og samme ferie og heller aldri vært på tur i nesten tre uker tilsammen.

Ondag regnet det som det var spådd på forhånd. Det var også derfor jeg hadde booket 3 og ikke 2 netter i Kristiansand, for da ville jeg fått veldig lite ut av onsdagen, hvis jeg skulle dra hjem den dagen. Det var nemlig spådd til å klarne opp på ettermiddagen. I tillegg hadde de spådd dårligere vær igjen på fredag, så da var det ikke noen vits å overnatte til fredagen. Onsdagen ble derfor til litt «kontortid» på hotellrommet før jeg på ettermiddagen valgte å dra ut for å ta en ny runde på Odderøya fort. Jeg hadde også håpet på å kunne ta en tur til Flekkerøya for å ta en titt på hovedkommandoplassen til Møvik fort som lå på Høyfjellet, Flekkerøya. Men etterhvert som jeg begynte å gå rundt og utforske det store militæret anlegget som Odderøya fort var, så ble det raskt klart at det var overhodet ikke tid til noe annet denne kvelden. Og jeg var kjempefornøyd med at jeg fant såpass mye rundt på Odderøya som jeg gjorde. Jeg hadde også tatt turen nedom Odderøya fyr som ligger nedenfor vestre batteri!

Når jeg omsider hadde vært innom alle de batteriene som tilhørte Odderøya fort, valgte jeg å gå den korteste (men dog sikkert ikke letteste) veien rett opp til hovedbatteriet. Det var (for meg ihvertfall) en veldig bratt stigning, og jeg måtte ta noen pauser underveis. Før jeg kom helt opp på toppen ved minnestatuetten for de som falt under aprildagene i 1940, valgte jeg å igjen sette meg ned for å komme meg til hektene. Det var nemlig noen på toppen og jeg hadde ikke lyst til å komme «heseblesende» og helt ferdig opp på toppen. Litt ære og selvfølelse må man vel få lov til å opprettholde. Selv om jeg «juksa» litt med å ta flere pauser underveis? Den siste biten opp gikk veldig greit, jeg hilste på dem som var der og gikk veien ned mot bilen igjen. Denne kvelden ble det såpass sent at jeg ikke rakk å komme meg innom en butikk for å kjøpe meg øl. Så da måtte jeg klare meg uten en «duggfrisk» øl denne kvelden. Onsdag ble det 11.005 skritt.

Dagen etter (torsdag) skulle jeg sjekke ut av hotellet og dra rett til Møvik fort. Jeg håpte også på å rekke en tur innom Høyfjellet på Flekkerøya, siden jeg ikke rakk det onsdag kveld. Og selv om dette var mitt tredje besøk på Møvik fort, var det overhodet ikke noe problem å finne (på) noe nytt. Jeg var for første gang innom Kristiansand kanonmuseum, det vil si kanonbunkeren som tilhører kanon 2 som fortsatt er intakt og i museumstilstand på Møvik fort! Jeg fikk også mulighet til å komme inn i selve kanonen! Og selvfølgelig tatt en masse bilder! På Møvik fort har jeg i grunn aldri hatt noe problem å få rusle rundt i fred og ta bilder. Det er ingen omvisninger i ordents rette forstand, så man går rundt på egenhånd og utforsker anlegget selv. Alt unntatt kanonmuseet er åpent hele tiden, og på kanonmuseet er det selvguiding. Å være med på «offisielle» guidede turer er ofte et mareritt. Det er ikke bare bare å få tatt bilder av de militærhistoriske anleggene uten at man har med en masse folk. Enten må man være først i «løypa» eller ligge sist. Jeg ligger som regel helt sist og henger ofte en del etter for å ta de bildene jeg ønsker. I tillegg benytter jeg nok anledningen til å avvike litt fra ruta for å sikre meg de bilene jeg vil ha.

I tillegg til kanonmuseet på Møvik fort, fikk jeg også med meg reservekommandoplassen og ikke minst hovedkommandoplassen på Høyfjellet, Flekkerøya! Og det er ikke så rart at tyskerne valgte nettopp Høyfjellet på Flekkerøya som hovedkommandoplass for Møvik fort! Det ligger på en høyde ute på Flekkerøya og man ser laaaaaaaangt avgårde 360 grader rundt i alle retninger! Jeg burde tatt med mer teleobjektiv når jeg var på Flekkerøya, for jeg hadde kunne tatt enda mer bilder, f.eks kanon 2 og kasematten til kanon 1 på Møvik fort på avstand! Jeg har det med på ett av bildene jeg har lagt ut, men det blir nok veldig «smått». På vei hjem fra Kristiansand hadde jeg egentlig håpet å ta en tur innom Tangen fort i Langesund. Men det begynte å bli såpass sent, at jeg rett og slett ikke orket eller tok meg tid til en tur innom Tangen fort. Skal jeg først innom Tangen fort igjen, kan jeg tenket meg å ha litt bedre tid. Ikke noe morsomt hvis man bare skal «stresse rundt» for å få tatt litt bilder. Torsdag var den dagen jeg gikk minst i løpet av Kristiansandturen min, det ble 6.789 skritt. Totalt var denne turen på 913 km. Med unntak av tur/retur Kristiansand, var det ingen veldig lange turer, turen til Lindesnes og Lista var de lengste på denne turen.

Nå skulle jeg ha et par dager hjemme før jeg skulle avgårde på ny tur til Danmark!

Mer om turen til Kristiansand her:

Møvik fort og Kristiansand kanonmuseum (11.08.15)
Odderøya fyr i Kristiansand (08.08.15)
Odderøya fort i Kristiansand (02.08.15)
Lista fyr (27.07.15)
Lindesnes fyr og kystfort (26.07.15)
Batteri Justøy i Lillesand (25.07.15)

     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/08/12/ferie-og-bunkertur-til-kristiansand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.