Lindesnes fyr og kystfort

Andre dag i Kristiansand hadde jeg bestemt meg for å ta en tur til Lindesnes fyr og kystfort. Jeg var på Lindesnes fyr for første gang i mai i fjor, men hadde lyst til å ta en ny tur når jeg først var såpass nærme. I tillegg har jeg vært på utkikk etter en bok siden jeg var på Lindesnes fyr sist som jeg håpte at de hadde inne denne gangen også. Nemlig «Fyrene – kystens katedraler». Men det hadde de dessverre ikke. Det som er så dumt er at jeg stod med boka i hånda i fjor og hadde lyst på boka, men hadde ikke lyst til å drasse på boka rundt på området. Jeg hadde derfor tenkt til å kjøpe den på vei ut igjen. Men butikken stengte selvfølgelig noen få minutter før jeg kom dit. Jeg har prøvd å få tak i denne boka via bokhandlere og på nettet siden den tid uten å lykkes.

Men jeg kom ikke helt tomhendt ut av butikken på Lindesnes fyr da, jeg kjøpte meg «Fyrene i Oslofjorden» som de hadde inne. Det er ihvertfall fyr som er litt nærmere hjemme. Men jeg kunne veldig gjerne tenke meg «Fyrene – kystens katedraler» også, den omhandler fyr i hele Norge. Og det er uten tvil ganske mange av dem! Etter at jeg kom hjem fra Kristiansand har jeg forhørt meg med forlaget som har gitt ut boka, om de kunne ha noen inne på lager, men det hadde de selvfølgelig ikke. Men jeg ble fortalt at det muligens kommer et nytt (tredje) opplag i løpet av året. Så da er det bare å håpe at så skjer! Selv om jeg hadde med meg fotoryggsekken og det var plass til boka i den, valgte jeg å gå tilbake til bilen og legge fra meg boka der. Noe jeg selvfølgelig kunne og burde ha gjort når jeg stod med «Fyrene – kystens katedraler» i hånda i fjor. Men så langt tenkte jeg åpenbart ikke.

Sist jeg var på Lindesnes fyr, gikk jeg ikke inn i noen av fjellanlegget de har på området, noe jeg tenkte å gjøre noe med denne gangen. Jeg gikk ikke inn så mange steder, primært inn og rundt observasjonsposten under radaren. Det er forøvrig første gang jeg tar bilder «inne» med 16 mm og blitz, noe som fungerer utrolig strøkent med Nikon SB-910, den har ikke noe problemer med å spre lyset nok til å dekke 16 mm uten å sette på noen diffusor eller felde ned diffusoren som er innebygd i blitzen. Da er det utrolig mye lettere å få med seg mye mer enn om man må nøye seg med 24 mm.

I likhet med siste jeg var på Lindesnes fyr, er det ganske vanskelig å ta bilder uten mennesker på. Noe jeg foretrekker, men her har jeg altså gitt litt f* og har med mennesker både her og der. Noen av dem synes jeg faktisk kompletterer motivet på en fin måte, andre steder kunne jeg heller tenkt meg å være foruten. Men noen ganger er det grenser for hvor lenge jeg gidder å stå og vente på at fotomotivet skal bli menneskefritt. Men noen av motivene har jeg faktisk valgt å bruke et bilde med mennesker på, istedenfor å bruke et bilde uten. Rett og slett fordi jeg syntes det gjorde seg. Og er det et sted som det myldrer av mennesker hele tiden, så er det nettopp Lindesnes fyr. Ihvertfall i åpningstiden. Mot slutten av den tiden jeg var på Lindesnes fyr ble det «plutselig» veldig folketomt. Jeg valgte derfor å ta noen av bildene på nytt, denne gangen uten mennesker på.

Det er nok mye lettere å få være i «fred» hvis man drar til Lindesnes fyr utenom åpningstidene. Da kommer man riktignok ikke inn og opp i selve fyret og sånn, men det kan man vel alltids leve med. Jeg har plenty bilder av det nå allikevel. Noe jeg gjerne kunne tenke meg, er å få tatt noen bilder av Lindesnes fyr i skikkelig dårlig vær, for ikke å snakke om soloppgang eller solnedgang! Jeg har sett mange utrolig vakre bilder fra Lindesnes fyr i mye bedre lys enn det jeg hadde på mine to turer hittil. I fjor var det riktignok mye mye varmere når jeg var der, men pga litt vind merket man ikke noe særlig til det. Men jeg så etterpå at jeg hadde fått ganske mye farge. Jeg hadde derfor med meg solkremen denne gangen, men temperaturen var mye lavere og det blåste fortsatt ganske mye. Jeg var nok uten tvil den som var lettest kledd på Lindesnes fyr denne tirsdagen. Men så lenge jeg var i «farta», var det ikke noe problem. Og pausene mine tok jeg nede i en av kanonstillingene som gjør at du sitter i le av vinden!

Selv om Lindesnes fyr er Norges eldste fyr ved at det første fyrlyset ble tent 27. februar 1656, er dagens støpejernsfyr ikke fullt så gammelt. Dagens støpejernsfyr er fra 1915 og feirer derfor 100 års jubileum i år! Vil du lese mer om historikken til Lindesnes fyr og kystfort, ta en titt på min første tur til Lindesnes fyr i fjor. I fjor hadde de forøvrig en utstilling med «mini fyr» over deler av området. En utrolig artig utstilling om jeg får si det selv. Denne var ikke på plass i år, så deler av området som jeg i fjor hadde masse fotomotiver å boltre meg på, fremstod litt «nakent» i år. Men disse forskjellige utstillingene kommer vel og går med tiden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/07/26/lindesnes-fyr-og-kystfort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.