Hell stasjon – Guds ekspedisjon til helvete?

Neste stopp var nemlig Hell stasjon, en jernbanestasjon på Meråkerbanen og Nordlandsbanen ved Hell i Stjørdal kommune. Hell stasjon har blitt rene turistattraksjonen pga navnet «Hell» som betyr helvete på engelsk og ikke minst på grunn av skiltet på bygget ved siden av. Der står det nemlig «Hell – Gods expedition» som er en gammel måte å skrive ekspedisjon på. Når man leser dette på engelsk, blir det «Helvete – Guds ekspedisjon». Guds ekspedisjon til Helvete? Det er ihvertfall veldig populært å ta bilder av dette skiltet, gjerne også selfies. Sistnevnte husket ikke jeg å ta, men det får gå. Jeg fikk ihvertfall tatt en del bilder fra stasjonen og stasjonsbygningene. Det kom også et dieseldog innom når jeg var der. Meråkerbanen er nemlig ikke elektrifisert enda. Det er dog vedtatt at Meråkerbanen skal elektrifiseres, byggingen starter i 2017 og fullføring i juli 2022.

Mer om Hell stasjon fra wikipedia:

Hell stasjon er en jernbanestasjon på Meråkerbanen og Nordlandsbanen ved Hell i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag fylke. Stasjonen ble opprettet som stasjon for ekspedering av tog, reisende og gods i 1881. Den første stasjonsbygningen var tegnet av Peter Andreas Blix, og samme type som de bevarte stasjonene Gudå og Ranheim. Ved åpningen av første del av Nordlandsbanen i 1902, ble stasjonen flyttet vestover og en ny og større ekspedisjonsbygning oppført, tegnet av Paul Armin Due.

I 1976 ble stasjonen fjernstyrt fra Trondheim, men fremdeles betjent for billettsalg og godsekspedisjon. I 1992 ble Hell ubemannet. Stasjonen ligger for øvrig 3,2 moh og 31,54 km fra Trondheim sentralstasjon.

Hell stasjon har blitt en turistattraksjon fordi Hell på engelsk betyr helvete. Besøkende, gjerne fra utlandet, kommer til stasjonen for å ta bilde av skiltet med stedsnavnet og skiltet med teksten Hell Gods – expedition på godshuset. Dette er den gamle skrivemåten for godsekspedisjon, og også dette har en spesiell betyning på engelsk, nemlig "Guds ekspedisjon".

              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/10/06/hell-stasjon-guds-ekspedisjon-til-helvete/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.