Sydover til Sirevåg og Eigerøy i sterk kuling

Etter en rolig søndag i Stavanger hadde jeg lagt opp et tettere program på mandag. Det var meldt bedre vær, men det var meldt MYE vind. Jeg hadde rundt 17-20 sekundmeter med vind, noe som tilsvarer sterk kuling. Men det viktigste for min del når jeg skal ut og ta bilder, er at det ikke plasker ned. Litt vind får man tåle. På turen sydover til Sirevåg hadde jeg medvind hele veien. Jeg stoppet forøvrig på Coop Marked i Brusand og bunkret med litt turmat og ikke minst noe å drikke. Jeg benyttet anledningen til å spise lunsj her samtidig. Det var forøvrig fylkesvei 44, Nordsjøveien jeg kjørte sydover. Den ligger godt ut mot kysten og når jeg var på det nærmeste stoppet jeg på en rasteplass for å ta noen bilder. Nærmere bestemt på Hårr.

Graver, nausttufter og sølvskatten på Hårr

Mange av gardana på Jæren er rike på kultirminne frå førhistorisk tid. Eit døme er garden Hårr, ytterst på Jærkysten. Gravhaugane dominerer, men ein finn og nausttufter og spor etter hus.

Ein strandvoll frå Harabekken og nordover til Bringsvågen har i tidlegare tider laga ei godt verna hamn. Strandvollen ligg 3-4 m.o.h. Innafor denne naturlege «moloen» ligg ein gjengrodd lagune som i dag er myr. Ved denne lagunen låg det i folkevandringstida (400 – 600 e. Kr) fire nausttufter. Tre av dei ligg parallelt ned mot myra. Dei er mellom 12 og 18 meter lange. Den siste nausttufta er omlag 12 meter lang og ligg på ein strandvoll nord for myra. Det er også tre graver i dette området. Den største er synleg frå riksvegen, og er omlag 10 meter i diameter og mest 2 meter høg.

Det er tatt prøvar frå myra som viser at lagunen har grodd igjen rundt 1300 e. Kr, dvs midt i middelalderen.

Eit av dei mest kjente funna frå Hårr er langt yngre enn desse nausttuftene. Dette er sølvskatten som vart funnen av Peter Laurits Larsen Horr i 1894. I vikingtida, truleg rundt år 1025 vart sølvskatten lagt i eit horn og gravd ned i jorda. Myntane var m.a. angelsaksiske, irske, tyske og arabiske. Det var også lagt ned eit sølvkrusifiks i hornet. Myntane og krusifikset kan ha kome til våre kantar gjennom handel eller plyndringstokter.

Men når jeg skulle ut av bilen på rasteplassen på Hårr, måtte jeg virkelig holde godt i døra slik at ikke vinden skulle rive den opp og risikere å ødelegge noe. Her var det om å gjøre å holde på hatten, for å si det sånn. Man kunne også godt se at det skummet skikkelig på toppene ute på Nordsjøen! Etter å ha tatt litt bilder, så var det bare å holde godt i døra igjen når jeg skulle inn i bilen. Turen videre gikk til Sirevåg og Eigerøy for å besøke to militærhistoriske anlegg fra andre verdenskrig. Drivstofforbruket jeg hadde på vei til Sirevåg var så lavt at jeg trodde nesten ikke mine egne øyne når jeg stoppet motoren på parkeringsplassen. 0.42 liter diesel per mil i snitt! Da hadde jeg tilbakelagt 65 kilometer og hadde nok fått litt hjelp av å hatt medvind sydover. Men uansett det et imponerende lavt dieselforbruk! Jeg har aldri klart å matche dette i ettertid. Jeg har vært nære i løpet av Stavangerturen, men aldri helt nede på 0.42 liter diesel per mil i snitt. Jeg trodde faktisk ikke at det skulle være mulig å kjøre den så billig i det hele tatt.

Denne dagen fant jeg også KIA-forhandleren Dalane Bil på Tengs, Egersund. Tenkte at jeg måtte kjøre en tur innom og ta noen bilder og sende til superselger Frode hos Kia (Bilbutikk1) i Fredrikstad! Som vedlegg fikk han også et bilde av hvor billig jeg hadde klart å kjøre min Kia Sportage på denne turen! Med normal kjøring skal det vel knapt nok være mulig å få til slike tall. Men utrolig gøy når man får det til. Jeg er nok et utpreget konkurransemenneske ovenfor meg selv, så jeg har stadig vekk en intern konkurranse med meg selv, som rett og slett går ut på å slå mine egne rekorder. På et eller annet tidspunkt er det vel bare å gi opp, jeg har vanskelig for å tro at jeg skal klare å slå forbruket på 0.42 liter diesel per mil i snitt på den 65 kilometer lange turen fra Stavanger til Sirevåg. Men man vet jo aldri. Det hører forøvrig med at jeg fortsatt hadde mine Nokian Hakkapelitta R2 SUV (215/70/16) piggfrie vinterdekk på bilen på denne turen. Det var meldt litt «risky» føre i løpet av den perioden jeg skulle være i Stavanger, så da tok jeg ikke sjansen på å legge om til sommerdekk før turen.

Og man kan trygt si at jeg hadde litt variert vær denne dagen, jeg hadde alt fra sol fra blå himmel, sterk kuling, overskyet vær, regn, snø, haggel og ikke minst sterk kuling (17-20 sekundmeter vind)! Da kan man vel trygt si at man har hatt alle årstidene vi har i løpet av en og samme dag!

                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/11/sydover-til-sirevag-og-eigeroy-i-sterk-kuling/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.