Seks måneder uten utslag i EcoSafe

Jeg har helt siden vi fikk de nye bussene fra MAN etter oppstarten av anbudet 1. juli 2013 hatt et fokus på EcoSafe, eller Falch Sirius som det het på det tidspunktet. Men jeg hadde litt utslag nå og da. Men jeg hadde som regel et snitt på 0,1 til 0,3 hendelser per 100 kilometer. Som forøvrig er langt under gjennomsnittet for avdeling Fredrikstad. Jeg hadde en gang tidligere klart å få 0,0 hendelser per 100 kilometer, men det var vanskelig å gjenta syntes jeg. Inntil vi startet Nettbussmesterskapet 2016. Da fikk jeg ytterligere fokus på EcoSafe og gjorde det jeg kunne for å unngå både hendelser og tomgangskjøring. Når det plutselig var en konkurranse og man kunne vinne både premier og «ære», så gjorde jeg selvfølgelig det jeg kunne for å unngå utslag på EcoSafe.

For de som aldri har hørt om EcoSafe, så er det enkelt og greit et system som «overvåker» kjørestilen til sjåføren. Her får man utslag (gradert i farger, gult, oransj og rødt) hvis man har for høy fart i sving, akselerer for fort eller bremser for hardt. Å få utslag for å akselere for fort med de bussene vi har nå er vel tilnærmet umulig, brems skal også en del til for å få utslag på, men sving skal det veldig lite til for å få utslag for. Og det er ikke mye som skal til, i en sving, en rundkjøring eller dårlig vei for den saks skyld, før man får krenging eller «gynging» fra side til side i bussen som resulterer i at man får et utslag i EcoSafe. På sving graderes disse som 1, 2 og 3. Hvor 3 er det mest alvorlige og da lyser hele «lysorgelet» i taket.

Under den første kvalifiseringen på hver enkelt avdeling hadde jeg noen få utslag, men det var nok til at jeg gikk videre til neste runde som var for regionen. I den kvalifiseringsrunden fikk jeg ikke et eneste utslag og heller ikke noe tomgangskjøring. Derfor gikk jeg videre til finalen til Nettbussmesterskapet 2016 og endte der til slutt på en fin femteplass, som jeg var veldig fornøyd med! Og når jeg først klarte å «knekke koden» med hvor jeg måtte ligge hen kjørestilmessig, er det overhodet ikke noe problem å kjøre uten å få et eneste utslag på EcoSafe. Og da snakker vi om rutekjøring, skolekjøring, tomkjøring og på alle mulige ruter og ikke minst veier. Trikset er bare å ta det pent nok når man går inn i en sving, skal rundt en rundkjøring eller skal kjøre på dårlig vei. Det tar litt ekstra tid kanskje i forhold til om man bare «feier på», men det må jo tross alt være en mye mer behagelig reise for passasjerene når man tar det pent.

I tillegg får man jo en mye penere dag på jobben selv også. Det gjør jo heller ingenting! Det jeg skal frem til med alt dette, er at jeg nå har kjørt seks måneder uten et eneste utslag på EcoSafe! Det siste utslaget jeg fikk var 15. april i år! Når vi hadde presentasjonen av finalistene i Nettbussmesterskapet i september, var det en av sjåførene som stolt kunne fortelle at han hadde kjørt i over et år uten et eneste utslag på EcoSafe! Klarer jeg å kjøre uten et eneste utslag i EcoSafe i ytterligere seks måneder mon tro? Det er selvfølgelig fort gjort å bryte denne rekka med null utslag, det skal bare noe uforutsett i trafikken som en bil eller et dyr for den saks skyld. Men hittil har det gått veldig bra. Ønsk meg lykke til!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/14/seks-maneder-uten-utslag-i-ecosafe/

2 kommentarer

  • Robert Nordli14 oktober, 2016 kl 20:02

  6 måneder er jo imponerende og vet jo du er en dyktig sjåfør som setter komfort foran noe annet.

  Lykke til videre og håper du klarer 6 måneder til 🙂

  • kak14 oktober, 2016 kl 20:07
   Forfatter

  Tusen takk for det, Robert!

  Var veldig usikker på hvordan det ville være å komme tilbake til «normalen» og ikke være i en konkurransesituasjon lengre. Nå er det i bunn og grunn bare en konkurranse med meg selv! Ikke så mange konkurrenter da, uansett hvordan det går ender jeg opp både på første og siste plass! 😉

  Når man først har klart seks måneder, satser man selvfølgelig på nye seks måneder! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.