Bunker ved Stensvik

Jeg har vært på flere runder den senere tid for å ta en nærmere titt på bunkere i distriktet. Først ut var denne bunkeren ved Stensvik i Fredrikstad fra den kalde krigen som dekker det ytre innløp av Vesterelva. Akkurat når den er bygget vet jeg ikke, men det er ikke noen tvil om at den er norskbygd en eller annen gang under den kalde krigen. Det er to bunkere ved Stensvik, begge har tidligere vært avlåst og ikke vært mulig å komme inn i. Men nylig snappet jeg opp at mg-bunkeren stod åpen og jeg fikk derfor veldig lyst til å ta en tur ut og ta en nærmere titt. Jeg fikk dog en liten overraskelse når jeg skulle kjøre til Stensvik. Stensvik er inn til venstre i toppen av Møklegårdbakken i Onsøy. Når jeg hadde studert google maps, fikk jeg inntrykk av at jeg kunne kjøre helt ned. Hvis man har hytte på området, så kan man nok gjøre det. Men for menigmann som meg, så møtte jeg en bom med en gang jeg hadde svingt av hovedveien.

Derfor ble det til at jeg måtte snu og kjøre ned til parkeringsplassen til den gamle Kiwi-butikken på Møklegård og ta beina fatt. Med unntak av bakken opp fra parkeringsplassen, var mesteparten av strekningen enten flat, men mot slutten gikk det forholdsvis bratt ned mot Stensvik. Bunkeren ligger nede ved båthavna og den lille panserdøra til mg-bunkeren stod på gløtt. På bilder jeg har sett, har denne som sagt vært avlåst tidligere. Jeg antar at det er noen som har tatt livet av hengelåsen, og at ikke eieren av hengelåsen plutselig har valgt å ta den bort. Hvem som eventuelt har tilgang til og/eller eier bunkeren eller området bunkeren ligger er jeg ikke sikker på. Men det er vel en viss fare for at det er hytteforeningen som ihvertfall tidligere har hatt tilgang til bunkeren. Men dette er bare spekulasjoner fra min side.

Det var forøvrig ikke så veldig mange båter igjen i båthavna denne dagen i slutten av september, men etterhvert kom det et par som løsnet fortøyningene og dro avgårde med den båten som jeg har med i tre av bildene fra båthavna. Jeg lot disse gjøre seg ferdig med båten sin før jeg tok turen inn i mg-bunkeren. Det er forøvrig verdt å nevne at den andre bunkeren på stedet, som ikke er en mg-bunker men bare en bunker, med en inngang bare, fortsatt er avlåst. Den fikk jeg derfor ikke tatt en nærmere titt på. Men mg-bunkeren er det bare å åpne døra til og krabbe inn i. Bokstavelig talt, for døra og døråpningen er såpass liten at man må krabbe inn, enten med huet først eller beina først. Det blir opp til hver enkelt. I motsetning til gamle tyske bunkere fra andre verdenskrig, har bunkere som det norske forsvaret har bygget, eller når de har gjenbrukt gamle tyske bunkere, en forferdelig liten panserdør.

Det er dog ikke så veldig mye interessant å se inne i mg-bunkeren på Stensvik. Det er bare en del «skrot» lagret i den, deriblant treverk, lastestropper, bøtter, et par dregger og ikke minst et par gummistøvler. Men det var uansett interessant å se hvordan den så ut innvendig. Bunkeren består forøvrig av tre rom, det er det første rommet du kommer inn i med en gang, og så et rom inn til venstre og så videre rett frem hvor selve «kamprommet» for mg (maskingevær) befinner seg. Inn til begge disse «ekstra» rommene når man først har kommet seg inn den ytre panserdøra, har også like små panserdører. Mellom rommene må du med andre ord krabbe, men når man først er inne i et av de tre rommene, kan man nesten stå oppreist.

Inne i «kamprommet» er fortsatt skinna for maskingevær-festeanordningen (jeg vet ikke hva det heter) fortsatt på plass, men festeanordningen som skulle stått på denne skinna for maskingevær, er fraværende. Selve lukene i «kamprommet» har blitt sveiset fast. Altså de lukene som man ville vippet ned for å kunne se ut mot båthavna og åpne ild mot eventuelle fiender. Bunkeren var forøvrig tørr og fin og sikkert ypperlig til å lagre «skrot» av alle mulige slag. Men siden et ikke er lagret noe av nevneverdig verdi inne i bunkeren i Stensvik, er det kanskje ingen som har hatt nevneverdig hastverk med å erstatte hengelåsen som tidligere hindret uvedkommende adgang til bunkeren.

Tidligere har jeg lest at man har antatt at denne mg-bunkeren har både hatt en inngang og en nødutgang, men etter å ha vært inne i bunkeren, kan jeg med sikkerhet si at det ikke stemmer. Det finnes bare en inngang til denne bunkeren, foruten lukene ut mot båthavna i «kamprommet» selvfølgelig. Det er ingen forbindelse mellom de to bunkerne i Stensvik. Men det ville være naturlig å tro det før man kom på innsiden av bunkeren og tatt den i nærmere øyesyn. Hittil har jeg ikke besøkt så mange slike «mindre anlegg» i distriktet, men etterhvert som man har besøkt alt av størrelse, er det gøy å også ta en titt på litt mindre anlegg. Men jeg har besøkt de to bunkerne tyskerne bygde på Trøsken flere ganger tidligere. Dette er et av de tilfellene hvor vi ser tydelig at bunkeren originalt har hatt en mye større (kisteformet) dør, men at denne inngangen har blitt murt igjen for å montere en mye mindre panserdør etter krigen.

Mer om bunkerne ved Trøsken:

Bunker ved  Trøsken på vei hjem fra Stockholm (13.04.16)
Vestvannet og bunker ved Trøsken (25.04.15)
Bunkere ved Trøsken (15.04.14)

                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/14/bunker-ved-stensvik/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.