Fem måneder som bussjåfør

I motsetning til forrige uke som det var veldig mye kjøring til Skjærhalden, har det denne uka vært veldig mye kjøring til Engelsviken-Skjæløy, Saltnes-Tomb og Torsnes. Jeg fikk dog 3 turer til Skjærhalden på mandag, fordi Borg Buss ville at jeg skulle kjøre ett Skjærhalden-skift istedenfor mitt Hvaler Diverse-skift. I går og i dag har jeg også hatt en tur til Skjærhalden. Totalt sett vil det si at jeg har hatt 5 turer til Skjærhalden denne uka. 3 av dem har vært rundt Kirkeøy og 2 av dem har bare vært tur/retur Skjærhalden. En av de 3 turene rundt Kirkeøy har også vært nedom Ed. På turen rundt Kirkeøy idag fikk jeg faktisk med flere passasjerer enn hva jeg har vært vant til i vinter, men allikevel blir det litt tid til overs slik at man må stå og vente på mellomtiden i Bølingshavn og Tunnel øst. Det er fortsatt vintervær og føre rundt på Kirkeøy, men veiene er så og si snøfrie.

Helt i starten etter at jeg hadde hatt opplæring på Skjærhalden-planen var jeg litt spent på hvordan kjøringen rundt Kirkeøy ville gå på egenhånd. Jeg måtte derfor studere skiltene i hvert kryss ekstra nøye for ikke å kjøre feil, noe jeg heller aldri gjorde. Nå har jeg kjørt rundt Kirkeøy så mange ganger at jeg omtrent kan kjøre rundt øya, i begge retninger, i blinde! Huskeregelen jeg brukte selv i starten var at jeg skulle kjøre mot Hvaler kirke når jeg kjørte rundt øya på vei til Skjærhalden og mot Korshavn når jeg kjørte rundt øya fra Skjærhalden. Begge veier er det dog viktig å slutte å kjøre mot Hvaler kirke og Korshavn før du enten havner ut ved Hvaler kirke eller ut i Korshavn! 🙂

Ellers har det i grunn gått veldig bra med både passasjerer og billetter i det siste. Nå har jeg ikke annullert en eneste billett siden 12. februar, men før jeg vet ordet av det må jeg nok annullere en billett igjen. Det er utrolig fort gjort å trykke på en feil knapp og/eller trykke en sone for mye når det er mange soner som man skal hoppe fremover. Med unntak av en person som ble rimelig forbanna når jeg krevde at han måtte betale voksenbillett til Kloppa i Torsnes fordi han ikke kunne vise legitimasjon, har jeg ikke hatt noen episoder på en god stund. Samme person kom forøvrig på Torsnes-bussen i dag igjen og prøvde seg på «barn til Kloppa» igjen. Når jeg spurte om vedkommende hadde legitimasjon, hadde han ikke det, og han var nødt til å betale 37 kroner til Kloppa. Ingen sure miner i dag.

Østfold Kollektivtrafikk (ØKT) har innført ett kort som heter «Kulturkortet KODE». Dette gir innehaveren blant annet rimelige bussreiser på ordinære rutebusser (ikke ekspressbusser). Er man under 16 år betaler man 10,- kroner uansett hvor langt man reiser og er man 16 år eller eldre betaler man 20,- kroner. Dette kortet er personlig og man må derfor legitimere seg for å benytte seg av Kulturkortet KODE. Legitimasjonen må også sjekkes for å avdekke om innehaveren skal betale 10,- eller 20,- kroner. Hvis legitimasjon ikke kan fremvises og/eller navnet på innehaveren ikke er skrevet på kortet, får de ikke benyttet seg av dette kortet. Hvis det bare er navnet som mangler, får de tilbud om å låne kulepenn av meg.

Under den daglige turen til Engelsviken-Skjæløy denne uka har jeg blitt bombardert av snøballer på Manstad. Når jeg er på vei ned til Skjæløy ved 14-tiden (fra Engelsviken kl 13:55) er det ikke mindre enn 3 skolebusser som er på plass på Manstad. Med 3 skolebusser og en rutebuss sier det seg selv at det er rimelig mange elever overalt utenfor Gaustad ungdomsskole og Manstad skole. Disse synes det er utrolig gøy å kaste snøballer både på hverandre og på bussene. Jeg som sjåfør kan vel stort sett ikke gjøre stort, da det er klin umulig å vite hvem som faktisk har kastet snøballene. Ett par av gangene hvor de har fått en «innertier» med snøball på bussen har det smelt til så ille at jeg har hoppet til i setet. En vakker dag klarer de nok å knuse en eller flere av rutene på bussen! 🙁

Jeg har i det siste vært ganske mange ganger på Tangen, både med rutebussen til Tangen, Skjærhalden og Vesterøy. Det er som regel lagt opp ganske god tid når man skal til Tangen, og det er derfor noen minutter til overs. Nede på Tangen har det i det siste stått parkert 2 busser som tilhører Slettevold Reiser. Jeg aner ikke hvor gamle disse bussene er, men de er helt åpenbart ikke av nyere dato. Jeg benyttet i går anledningen til å ta noen bilder av bussene, som dere kan se nedenfor. I tillegg kommer noen andre bilder jeg har tatt iløpet av de siste 3 dagene. Når jeg var innom Tangen på vei ut til Vesterøy var den ene bussen borte, men den dukkert nok fort opp igjen, tenker jeg. Den var nok bare ute på tur! 🙂

Ikke noe stort «jubileum» kanskje, men i går 2. mars hadde jeg kjørt rutebuss i 5 måneder. Det er nok et litt mer «jubileum» å snakke om om en måned! Det er forøvrig utrolig hvor fort tiden går for tiden. Jeg synes ikke det er så lenge siden jeg hadde oppkjøring med buss og startet opplæringen hos Borg Buss. Hver gang jeg jeg har (penge)oppgjør har jeg en liten intern konkurranse med meg selv. Hvor nærme kommer jeg denne gangen? Det vil si, jeg tømmer pengeveska for sedler og mynt slik at jeg har igjen det jeg mener er den pengebeholdningen jeg har. Det meste jeg har bommet med hittil er 100,- kroner (100,- kroner bør ikke være mer enn 5 x 20,-), men jeg ligger som regel på mellom 15 og 30 kroner. Sist jeg hadde oppgjør bommet jeg dog med bare 1 (en) krone. Jeg hadde gitt fra meg 1 krone for mye og fikk den derfor igjen! 🙂 Dette er da ett godt tegn på at jeg har styring på vekslingen og gjør lite feil. Det er jo bra, både for passasjerene og meg selv. Nå har jeg fri i morgen søndag og jobber kvelden mandag til torsdag. Resten av neste uke har jeg i utgangspunktet ikke blitt satt opp med noe kjøring, men det dukker nok opp noe tenker jeg.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/03/03/fem-maneder-som-bussjafor/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.