Ti år som bussjåfør

Det er rett og slett helt utrolig hvordan tiden flyr! I dag er det nøyaktig ti år siden jeg begynte å kjøre buss hos BorgBuss i Fredrikstad etter å ha bestått oppkjøring på buss dagen før. Jeg hadde nok ikke trodd at jeg kom til å kjøre buss så lenge som jeg nå har gjort på det tidspunktet. Så nok for meg at det ville være noe jeg skulle gjøre inntil jeg fikk meg en jobb i en av de to bransjene jeg har vært i tidligere. Men nå har det seg slik at jeg trivdes såpass godt bak bussrattet i distriktet, at jeg rett og slett har valgt å fortsette med nettopp det. Det ene året etter det andre har jeg lagt bak meg, nå har det faktisk gått hele ti år. Men man vet jo aldri hva som skjer fremover, om jeg også kjører buss ti år fremover. Men det skulle ikke forundre meg!

Når noen spørs meg om jeg trives som bussjåfør, så pleier jeg å si at jeg stortrives med jobben, men det er ikke alltid jeg synes det er like kult å måtte stå opp midt i svarte natta. Men det er liksom en del av jobben. Jeg hadde på forhånd planlagt en liten markering av dagen i dag og hadde fått lov til å kjøre med norske flagg på bussen min i dag. Men gjett hvem som glemte bort hele greia i morges? Litt snodig egentlig, for det er ikke lenge siden jeg tenkte på det sist, jeg hadde også funnet ut hvilket skift jeg skulle kjøre når den «store» dagen kom. Men sånn kan det gå, det var først i bilen på vei hjem etter første del av skiftet mitt i dag at jeg la merke til datoen i dag, 26. september 2016. Nå kunne jeg selvfølgelig fikset dette på andre del av skiftet mitt, men jeg valgte å droppe hele greia. Det ble noen ord her isteden.

I løpet av de siste ti årene har jeg kjørt ganske mye forskjellige skift, jeg har riktignok ikke bytta turnus så veldig mange ganger, det bare turnusen som har endret seg ganske mye underveis. Det første året var jeg vikar og kjørte alt jeg fikk tildelt, så ble jeg fast ansatt og havnet på Vesterøy. Der var jeg stasjonert i fire måneder (jeg har riktignok kjørt mye mer på Vesterøy enn som så, da jeg har kjørt der ute en rekke somre og et år for en som var sykemeldt) før jeg sammen med to Vesterøy-skift ble flyttet over til Hvaler Diverse, stasjonert i Fredrikstad. Og det er på nettopp denne turnusen jeg sitter på fortsatt. Se bort fra at den ble hetende turnus 9 så fort Nettbuss startet opp anbudskjøringa 1. juli 2013. Det er nok i løpet av disse tre årene at turnusen har sett de største endringene. Men nå har den sett mer eller mindre lik ut siden august 2014. Jeg har siden den tid kjørt deltskift mandag til fredag og har fri i helgene.

Må innrømme at jeg brukte ganske lang tid på å venne meg til å kjøre deltskift, av og på to ganger om dagen og ikke minst starte mye tidligere enn hva jeg var vant til. Men det har uten tvil sine fordeler. Spesielt det at jeg aldri kjører lørdag og søndag, det samme gjelder julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften, 17. mai og slike dager. Røde dager kjører jeg selvfølgelig heller ikke. Men hverdagene blir ganske lange, siden jeg har 11-12 timer utstrekk hver eneste dag. Men i snitt jobber jeg «bare» 37,5 time per uke. Pausene midt på dagen bruker jeg ofte til fototurer, se film eller andre ærend og gjøremål som må gjøres på dagtid. I dag hadde jeg tatt med meg kameraet i håp om at jeg kunne ta litt bilder, men det regnet som var meldt kom, så da endte jeg opp med å kjøre hjem og redigere litt bilder isteden. Det ser ut til at været skal bli mye bedre i pausa mi i morgen, så da prøver jeg igjen da! I vinterhalvåret er det jo faktisk bare i deltskiftpausa mi det er dagslys. Det er mørkt når jeg drar på jobb og mørkt når jeg kommer hjem fra jobb. Da er det utrolig genialt å ha noen timer fri på dagtid hvor jeg kan utnytte dagslyset!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/09/26/ti-ar-som-bussjafor/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Robert26 september, 2016 kl 19:13

  Gratulere med jubileumet kompis 🙂 blir det 10 nye år?

  • kak26 september, 2016 kl 19:15
   Forfatter

  Takk for det, Robert!

  Jeg har skrevet noen ord om det ovenfor, man vet jo aldri hva man gjør 5 eller 10 år frem i tid, men det skulle ikke forundre meg! 😉

  • Jan Wiklund29 september, 2016 kl 18:32

  Enda en gang gratulerer med 10 år som bussjåfør. Om fremtiden vet vi lite, men er du fornøyd
  som rutebilsjjåfør fortsett med det. Husk at drømmejobben ikke fins. Hilsen en som har prøvd
  det meste. Hilsen JW

  • kak1 oktober, 2016 kl 08:02
   Forfatter

  Tusen takk for det, Jan! Det har du helt rett i, man vet fint lite om fremtiden. Når jeg begynte å kjøre buss, hadde jeg nok ikke trodd at jeg kom til å forbli i yrket så lenge. Men etterhvert viste det seg at man trivdes såpass godt at det ene året etter det andre har gått, og vips sitter man fortsatt her etter 10 år! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.