Gedser Odde og fyr i Danmark

Etter Masnedø fort kjørte jeg videre sydover over Storstrømsbroen over til Falster og helt syd til Gedser Odde. Gedser Odde er både Danmark og Skandinavias sydligste punkt. Der finner man også Gedser fyr som er Danmarks sydligste fyr. Noe jeg ikke var klar over på forhånd før jeg kom til Gedser, var at det også går ferge derfra til Rostock i Tyskland. Men her fikk jeg meg også en overraskelse når det kommer til Gedser fyr. Dette var også et fyr som har blitt solgt til private og dermed møter man «privat» «ingen adgang» og lignende skilt. Det var derfor ikke helt optimale forhold til å ta bilder av dette fyret, men jeg synes at de fineste bildene av fyret fikk jeg med 300 mm tele fra parkeringsplassen. Gedser fyr skal også være Danmarks eldste fyr, påbegynt i 1801 og tatt i bruk i 1802.

Tror forøvrig ikke at jeg har tatt så mange bilder av en åker noen gang som på Gedser Odde. Men jeg synes det var fine motiver med kornet som svaiet i vinden, den tildels dramatiske himmelen og litt traktorspor innover i kornet. Helt syd på Gedser Odde møter man fort skilt med fare for å falle ned over skrenten. Det er vel heller ikke noen god idè å gå helt ut på kanten, da det er en viss fare for at det kan rase ned. Jeg la merke til at det var noen som stod og fulgte med på hva jeg drev med når jeg var forholdsvis nærme kanten. Men på behørig avstand, syntes jeg ihvertfall. Etter å ha tatt noen bilder oppe fra kanten, klinten som danskene kaller det, stupte 5-7 meter ned mot stranda. Det gjorde det jo litt enklere å komme seg ned til stranda ved at det er en trapp der. Og ned måtte jeg jo selvfølgelig for å ta en nærmere titt og ta enda mer bilder.

Og det var et fantastisk skue synes jeg. Det var også enorme mengder med fugler som hadde reir i hull i siden av klinten. For ikke at det skal se ut som bildene mine er full av «svarte prikker» som egentlig er fugler i det fjerne, så har jeg måttet fjerne en del av disse. For det ville bare sett ut som «flekker». Det var forøvrig en del betongkonstruksjoner nede på stranda, noe som lå på stranda og noe som lå lengre ut i vannet. Jeg aner ikke hva dette har vært for noe, f.eks den 7-8-kantede betongkonstruksjonen med bolter i en sirkel på toppen. Etter å ha kommet opp fra stranda og klinten igjen, satt jeg på en krakk ved parkeringsplassen og slappet av litt. Tok litt bilder av fyret med 300 mm tele og kikket litt på båttrafikken og vindmølleparken igjennom kikkerten jeg hadde med meg. Det var både en ganske stor seilskute og en litt mindre seilbåt ute og seilte i vinden.

Det er en enorm vindmøllepark som heter Rødsand Havmøllepark også kalt Nysted Havmøllepark som ligger syd for Lolland. Havmølleparken består av to vindmølleparker bygd i to etapper. Den første Rødsand vindmølleparken ble bygget i 2003 og består av 72 vindmøller. Den andre vindmølleparken, Rødsand II, ble bygget i 2010 og  består av 90 vindmøller. Det blir tilsammen 162 vindmøller som står ute til havs. Til sammenligning finner man Middelgrundens Vindmøllepark og Lillgrund Vindmøllepark ute i Øresund med henholdsvis 20 og 48 vindmøller. Det var vel de største vindmølleparkene jeg hadde sett til havs før Rødsand Havmøllepark syd for Lolland.

På vei tilbake fra Gedser Odde måtte jeg stoppe ved Gedesby Mølle, Danmarks sydligste hollandske vindmølle som ble tatt i bruk den 16. desember 1911. Det var et sommer loppemarked ved Gedesby Mølle når jeg var innom i sommer, så det var mye telt og andre ting som normalt sett ikke er å finne på stedet. På vei tilbake til København tok det mildt sagt litt lengre tid enn normalt. En strekning som bare skulle ta 8 minutter tok denne kvelden 50 minutter. 30 av disse minuttene brukte jeg på å kjøre ca 400 meter. Det var enorme køer etter at en lastebil hadde kjørt av veien, igjennom et autovern og lå på taket i grøfta mellom avkjøring 20 og 21 på E20. Denne dagen på Masnedø fort, Gedser Odde og Gedesby mølle resulterte i tilsammen 6.363 skritt.

                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/09/18/gedser-odde-og-fyr-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.