Sigma 20 mm F1.4 Art annonsert

I går ble det, ihvertfall for meg, veldig overraskende annonsert et Sigma 20 mm F1.4 Art objektiv fra Sigma. Nå kom det riktignok noen rykter om dette på onsdag, men det har såvidt jeg har fått med meg overhodet ikke vært noen rykter om at det skulle komme en Sigma 20 mm F1.4 Art. Vil dette nye Art-objektivet fra  Sigma være like gode som de andre fastobjektivene de har lansert med stor suksess de siste årene? Først ut var Sigma 35 mm F1.4 Art, så kom Sigma 50 mm F1.4 Art og sist kom Sigma 24 mm F1.4 Art på markedet. Jeg har alle disse tre objektivene i fotobaggen og er kjempefornøyd med disse objektivene. Jeg må vel dog innrømme at jeg kanskje bruker dem litt mindre enn de fortjener. Det er veldig lettvint å bruke zoom-objektivene til «alt».

Når jeg trenger brennvidder som er utenfor 24 mm, 35 mm og 50 mm, må jeg selvfølgelig bruke noen av mine andre objektiver uansett. Og det er ikke noen hemmelighet at jeg er veldig glad i å jobbe med vidvinkel, aller helst ultravidvinkel. Jeg jobber derfor veldig mye med 16 mm. Når jeg allerede har 24 mm 1.4 Art, så blir det nok ikke så veldig aktuelt å kjøpe enda en vidvinkel for min del. Men jeg tviler ikke et sekund på at dette vil bli et veldig godt objektiv fra Sigma! Som man kanskje ser av bildene, så er det en fast solblender på det nye Sigma 20 mm F1.4 Art, det vil si at det ikke er mulig å montere filtre på dette objektivet. Ihvertfall ikke før en eller annen produsent kommer med en løsning for å få montert filter på dette objektiv som ikke har gjenger for filtre. Årsaken er akkurat den samme som f.eks med Nikon 14-24 mm F2.8 og Tamron 15-30 mm F2.8, at frontglasset er så buet og stikker så langt frem at det ikke lar seg gjøre. Dette er noe som er nødvendig for å få til kombinasjonen av vidvinkel og lyssterke objektiver.

Objektivet er selvfølgelig for fullformat sensor, men kan også brukes på crop-kameraer (APS-C, DX osv) med da en brennvidde som tilsvarer 30 mm på et Nikon DX-kamera. Det ryktes forøvrig at objektivet kommer til å koste et sted mellom 8500 og 9000 kroner. Det vil si en del opp i pris i forhold til forgjengerne Sigma 24 mm F1.4 Art, Sigma 35 mm F1.4 Art og Sigma 50 mm F1.4 Art. De har ligget på ca 7000 kroner ved lansering. I mellomtiden har også Sigma 24-35 mm F2.0 kommet som nå ligger på 9500 kroner. Det nye Sigma 20 mm F1.4 Art kommer i salg i november, men jeg regner med at det kommer med Canon-fatning først, og så kommer Nikon noen uker senere. Det er ihvertfall trenden for tiden. Objektivet måler forresten 13 cm i lengden, 9,1 cm i diameter og har en vekt på 950 gram. Det er ganske mye til et fastobjektiv å være, men det blir fort sånn når man lager objektiver med blender F1.4.

Her er pressemeldingen fra Sigma:

RONKONKOMA, NY – October 16, 2015 – Sigma Corporation of America, a leading DSLR lens and camera manufacturer, is setting new benchmarks for wide-angle image quality with the announcement of the newest Global Vision and market’s first full-frame 20mm F1.4 lens, the Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art lens. The lens will be on display at PhotoPlus International Conference + Expo in New York City from October 22-24. The lens will become available late November for the street price of $899.

This revolutionary prime lens is designed to bring out the full potential of ultra-high-megapixel DSLR cameras. With a focal length of 20mm and F1.4 aperture, this lens delivers outstanding large-aperture brightness and bokeh. Through decades of experience in lens design and Sigma Global Vision lens craftsmanship, the 20mm incorporates both «F» Low Dispersion (FLD) glass, and five Special Low Dispersion (SLD) glass in a design of 15 elements in 11 groups. The combination of advanced optics and optimized lens power distribution minimizes spherical aberration, axial chromatic aberration and field curvature, producing outstanding image quality. The wide angle and outstanding image quality make this lens great for seascape, cityscape, and astrophotography, as well as for photos in low light, indoor photography, portraits, and event and wedding photography.

«While many saw the development of a 20mm lens for today’s super-resolution DSLRs as challenging, Sigma approached it head-on utilizing our advanced manufacturing technologies to create the world’s first 20mm F1.4 ultra-wide-angle lens,» said Mark Amir-Hamzeh, president of Sigma Corporation of America. «This new lens is a result of years of experience by the company’s optical engineers in developing state-of-the-art lens designs and proven production knowledge, and high-precision craftsmanship by our factory team in Aizu, Japan.»

From the start of the design process, Sigma took steps to minimize flare and ghosting, and established an optical design that is resistant to strong incidental light sources such as backlight with its Super Multi-Layer Coating. As with all Sigma Global Vision lenses, the 20mm F1.4 lens incorporates the latest Sigma technology, including an optimized autofocus (AF) algorithm for smooth, fast, and accurate focusing. In addition, Thermally Stable Composite (TSC) compound material is used, which has a high affinity to metal parts, consistently performs well at extreme temperatures, and reduces the size and weight of the lens.

This lens is compatible with Sigma’s USB Dock, (sold separately) which allows photographers to update the lens’ firmware, adjust focus points and customize full-time manual focus over-ride function settings using Sigma’s Optimization Pro software. A new metal lens cap (LC907-02) is also available as a separate accessory for $23.

The Sigma 20mm F1.4 Art lens will also feature:

– A Hyper Sonic Motor (HSM) that ensures a silent, high-speed AF function. Smoother AF is achieved when the this AF algorithm is optimized
– A nine-blade, rounded diaphragm creates an attractive blur to the out-of-focus areas of the image
– A brass bayonet mount of highly precise and durable construction to enhance mount’s strength and long-term wear resistance
– Specifications: Weight of 33.5 ounces; a diameter and length of 3.6 inches by 5.1 inches; a minimum aperture of F16; and angle of view (35mm) of 94.5°; minimum focusing distance of 10.9 inches; and a maximum magnification ratio of 1:7.1

Sigma fans can feel confident knowing that every 20mm lens that leaves Japan’s factory has been tested using Sigma’s own modulation transfer function (MTF) measuring system, «A1.» Other prime lenses in the Art line include: 24mm F1.4 DG HSM, 30mm F1.4 DC HSM, 35mm F1.4 DG HSM, and 50mm F1.4 DG HSM.

Det jeg derimot sitter og håper på at Sigma vil komme med etterhvert, er en enda mer ekstem vidvinkel enn en 20 mm. Jeg har i dag helt ned mot 16 mm på fullformat, så for at det skal være interessant å kjøpe et slikt objektiv, må det være mer ekstremt enn som så. Hvis Sigma hadde kommet med en 14 mm eller 12 mm for den saks skyld, så hadde jeg vært ekstremt interessert i et slikt objektiv! Men glem for guds skyld blender F1.4, det vil gjøre et slikt objektiv ekstremt stort og tungt, og ikke minst dyrt. For min del holder det i lange baner med F2.8 eller kanskje til og med F4.0! Men det er mulig dette bare er en ønskedrøm fra min side, og ikke noe som vil komme fra Sigma noen gang i fremtiden. De har i dag allerede et zoom-objektiv som er 12-24 mm for fullformat, så det er ikke slik at de ikke har gjort dette tidligere. Det går ihvertfall ann å leve i håpet at Sigma vil kunne lage et slikt Art-objektiv!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/10/17/sigma-20-mm-f1-4-art-annonsert/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.