Kortreist tur med bobilen til Gansrød

Etter å ha vært sykemeldt nesten hele uka siden forrige tur var jeg klar for en ny tur med bobilen. Jeg hadde pakket klart en del allerede kvelden før og tok resten etter at vekkerklokka begynte å mase klokka 02.55 natt til fredag. Jeg skulle være på jobb klokka 04.35 denne fredagen. I deltskiftpausa mi som var på 3,5 time tok jeg en tur hjem for å hvile en halvtimes tid før jeg pakket med meg resten og dro hjem til foreldrene mine for å hente bobilen. Jeg fikk også fylt opp vanntanken før jeg dro tilbake på jobb for å kjøre siste del av skiftet mitt. Jeg var ferdig klokka 16.05 og denne helgen skulle jeg ut på en ekstremt kortreist tur. Jeg skulle faktisk bare kjøre noen få minutter fra jobben i retning Torsnes. Nærmere bestemt til Gansrød som ligger ved Øra naturreservat. Jeg er, som nevnt tidligere, veldig glad i mine kortreiste turer! Man trenger overhodet ikke dra langt for å finne perler i distriktet!

Jeg hadde funnet denne plassen med å sitte og studere satellittbilder på Google maps, men jeg hadde også “jukset” litt med å ta en liten tur innom i en deltskiftpause med bilen for å ta en nærmere titt. Og da fant jeg ut at det var ikke den store grusplassen jeg hadde sett på satellittbildene som var den fineste plassen, men derimot en liten plass inne på høyre side før man kommer ut til den store grusplassen. Plassen er primært gress, det står en krakk der og man får nok være mer i fred enn på den store grusplassen. Blant annet fordi plassen er mye mindre selvfølgelig. Jeg fant meg raskt en plass hvor jeg fikk bobilen i vater, men da stod jeg med fronten i retning vannet. Jeg hadde lyst til å ha “bredsiden” mot vannet. Men det løste jeg greit med å bruke nivåklossene foran på bobilen!

Jeg hadde kjøpt med meg “grillribbe av nakke” fra Gilde. Det hadde jeg ikke prøvd før. Opprinnelige var nok tanken å bruke grillen. Men siden det regnet på fredagen, det hadde riktignok gitt seg akkurat når jeg skulle til med middagen, men jeg tok ikke sjansen. Så da tok jeg frem stekepanna inne i bobilen isteden. “Grillribbe av nakke” er jo en sannhet med modifikasjoner. Grillribbe og nakke(koteletter) er jo fra forskjellige steder på grisen, men poenget er at det er skjært i skiver slik som man er vant til med grillribbe og er marinert på samme måte. Jeg for min del synes det var helt genialt å slippe alt fettet man er vant til med grillribbe, og så er de skjært tynnere enn hva nakkekoteletter er! Kjøttet var veldig fort ferdig i stekepanna og det smakte rett og slett fortreffelig! Dette kom jeg garantert til å kjøpe igjen! Jeg hadde også noen pølser, tomat og potetsalat ved siden av!

Etter middag rigget jeg meg til for å se litt film fredag kveld! Jeg hadde lastet ned en svensk mini-tv-serie som heter Arn – Tempelridderen fra 2007. Det var veldig mange år siden jeg så denne serien/filmen sist og dette var et veldig hyggelig gjensyn! Den varte i nesten 4,5 time så det ble en sen kveld før jeg kom meg til sengs klokka 01.55 natt til lørdag! Da hadde jeg 87% igjen på batteriet. Når jeg våknet lørdag var det 88% på batteriet. Jeg hadde brukt opp litt strøm i løpet av natta og så hadde solcellepanelet sørget for litt lading etter at sola kom opp på morgenkvisten! Genialt, ikke sant? Batteriet var fulladet klokka 12.40 på formiddagen! Det er ikke noen tvil om at solcellepanel er utrolig genialt når man er på tur og fricamper med bobilen! Men det er dog ikke noe særlig lading/effekt man får ut av det om vinteren, da sola ikke er oppe så mange timene per dag, men den største årsaken er at solvinkelen er veldig dårlig. Egentlig veldig upraktisk, for det er om vinteren man virkelig trenger strøm, for i fyringssesongen går det med mye mer strøm enn uten fyring.

En av årsakene til at jeg hadde sett på muligheter for å ta en tur med bobilen i dette området, er fordi jeg på satellittbildene til Google maps hadde lagt merke til at det var noen militære forsvarsstillinger på “baksiden” av Øra. Men disse kommer man ikke til sånn uten videre fra den andre siden av Øra. Men nå var jeg på riktig side og det var bare å gå seg en tur i den retningen! Så ved 14-tiden hadde jeg kommet meg ut av bobilen og var klar for en gåtur i det strålende været! Dette er første gang jeg er ved Gansrød med bobilen. Jeg hadde aldri vært på akkurat denne plassen før, min eneste tur til området var til badeplassen for en del år tilbake. Da hadde jeg kjørt meg en tur i en deltskiftpause på jobben og tatt litt bilder! Jeg husker det var en forferdelig dårlig grusvei den siste lille biten ut til badeplassen. “Hovedveien” om du vil videre ut til der jeg nå stod med bobilen, rett ved Fredrikstad modellflyklubb var egentlig ikke så værst. Grus riktignok med noen hull her og der, men ikke noe problem å unngå. Fredrikstad modellflyklubb har tilhold i det røde bygget på den andre siden av veien, i tillegg har de “flystripa” på gressplassen rett ved siden av (i retning nord).

Siden jeg ikke hadde tatt denne turen noen gang, så var jeg litt usikker på hvordan jeg skulle kle meg. Det var rundt 20 grader men blåste en del. Jeg tok derfor ingen sjanser og det ble derfor olabukse, genser og gummistøvler. Og det er glad for, for det var ganske vått og klinete en del steder. I tillegg til at man igjennom litt busker og kratt. Det første man kommer til når man går fra Gansrød i denne retningen er badeplassen. Her har jeg som sagt vært en gang tidligere, men da kom jeg kjørende med bilen. Jeg tok også en tur opp trappa på fjellet i bakkant av badeplassen. Jeg satt der og så på utsikten en liten stund. Videre igjennom skogen kommer man til litt svaberg og noen små hytter/sjøbuer som jeg heller ikke hadde sett før. Ikke så rart, siden jeg ikke hadde vært her før. Jeg gikk en tur ned til dem og tok noen bilder. Utrolig sjarmerende! Men tipper det blåser friskt inn her. Men det hører jo med når man er ved sjøen! Men en fantastisk plass ved vannet! Kanskje en liten skår i gleden med Øra / Frevar på høyre side, men det får gå.

Jeg gikk ihvertfall videre mot Øra og til de nærforsvarstillingene jeg hadde sett på satellittbildene til Google maps. På veien ser man også campen til Art Ranger i skogkanten. Jeg gikk ikke bort og hilste på riktignok. Disse nærforsvarstillingene er fra andre verdenskrig, og det er ganske mange av disse stillingene langs kysten i distriktet! Jeg har blant annet tatt en nærmere titt på bunker og nærforsvarstillinger ved Metaberget i Torsnes to år tidligere. Stillingene ved Metaberget i Torsnes var enda mer forseggjort og med bunker og løpegraver. Men utrolig gøy å se disse stillingene og endelig fått tatt noen bilder av dem også! Det går forøvrig sauer på beite her ute, så det er viktig å stenge porten etter deg på vei inn og ut av området! De er også veldig nysgjerrige! Flesteparten av sauene er borte ved de sydligste stillingene, vær forsiktig på hvor du tråkker også! Hvis ikke får man seg raskt en overraskelse. I bakkant av området er det en rekke “grisehaler” som ble brukt til piggtrådgjerder.

   

Etter en stund i området, jeg fikk også en telefon fra en god venn av meg som trengte noen gode råd med tog og buss i distriktet, ruslet jeg tilbake mot bobilen. Når jeg kom til hyttene og sjøbuene satt jeg meg ned på en naturlig fjellhylle som fungerte perfekt som krakk! Selv om det ikke var veldig varmt, så blir det fort ganske varmt når man er ganske godt kledd. Selv om jeg gikk med genseren åpen hele tiden. Må innrømme at det smakte utrolig godt med (forholdsvis) kald Cola i varmen! Den var kjøleskapkald når jeg startet turen, men så blir den jo varmere og varmere etterhvert. Det ble også en liten stopp på en av krakkene ved badeplassen på Gansrød! Tilbake til bobilen tok jeg en tur bort til plassen til Fredrikstad modellflyklubb. Der var det tre medlemmer som var ute og fløy med sine modellfly! Og selv om man kanskje ikke får så godt inntrykk av størrelsen på disse flyene når de er i lufta, så får man seg litt av en overraskelse når de lander på bakken og kommer helt bort til en. De er i grunn veldig store! Jeg pratet med en av de og flyet er to meter lange og veier ikke mindre enn fem kilo!

Jeg rusler tilbake til bobilen og lagde meg middag. Jeg fyrte ikke opp grillen i dag heller, da det blåste en del. Forsåvidt bare en dårlig unnskyldning, for jeg kunne godt ha stått på baksiden med bobilen. Men må si at det var utrolig lettvint å bare ta frem stekepanna på gassblusset inne i bobilen! Middagen bestod av det samme som dagen før. Pakka med “grillribbe av nakke” var ganske stor, for å si det forsiktig. Jeg hadde andre pølser i dag, Habanero grillpølser fra Folkets. De må jeg si var utrolig gode! For ikke å snakke om at det var litt “krutt” i dem. De må jeg virkelig anbefale! Resten av ettermiddagen og kvelden hadde jeg i bobilen her ved Gansrød! Selv om jeg ikke står så veldig nærme vannet, så ser man vannet fra bobilen og en masse gress og litt trær! Idylliske omgivelser spør du meg! At det var tre medlemmer fra Fredrikstad modellflyklubb og fløy i området genererte ikke rare støyen heller! Litt turgåere i området naturlig nok, men de aller fleste parkerte enten borte på den store grusplassen eller i bakkant av der jeg stod parkert.

Det ble to filmer lørdag kveld, Schindler’s List (1993) og First Man (2018). Batteriet var på 85% når jeg la meg klokka 01.25 natt til søndag og på 84% når jeg våknet søndag. Det var overskyet vær på søndag og dermed mindre lading enn dagen før. Jeg  var veldig treig md å komme meg ut av senga denne dagen, var ikke oppe før 11.30. Batteriet var fulladet klokka 14.45. Jeg hadde en stille og rolig søndag i bobilen ved Gansrød. Jeg så filmen The Manchurian Candidate (2004) og lagde meg selvfølgelig også litt middag etterhvert. Når jeg skulle avslutte turen og dro fra Gansrød var batteriet på 97% klokka 18.45. Dette var uten tvil en kortreist tur, og den var ikke mye lengre enn den aller korteste turen jeg har hatt noen gang, den kortreiste turen til Kjøkøy fort som var på bare 49,2 kilometer tur/retur. Men jeg drar på meg noen ekstra kilometer når jeg nå unngår bomringen og kjører derfor litt omveier. Men det er ikke noen tvil om at turen ble kortreist med sine 59,7 kilometer, jeg kjørte bobilen i 1 time og 41 minutter med en gjennomsnittlig hastighet på 35 km/t. Dieselforbruket var på 0,81 liter per mil. På vei hjem bytta jeg en tom gassflaske og jeg veide den andre jeg hadde i bobilen, den var det 8,5 kilo gass igjen på. Så da hadde jeg 18,5 kilo gass til neste tur med bobilen, som ville være årets sommerferie!

                                                                                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2021/01/23/kortreist-tur-med-bobilen-til-gansrod/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.