Kortreist tur med bobilen til Gansrød og Pernes i varmen

Første helg etter ferieturen til Sørlandet med bobilen var jeg klar for ny tur. Jeg hadde dog ikke helt bestemt meg for hvor jeg skulle dra enda. Men hadde pakket alt klart og til og med tatt med meg mat/kjølevarer da jeg hadde en veldig kort pause til å hente bobilen i. Men med matvarene på plass allerede rakk jeg å hente bobilen og fylle opp vanntanken i den pausa jeg hadde. Jeg rakk til og med å ta en tur innom Østfold Autovask på Hafslund og vaske bobilen litt. Den hadde blitt litt møkkete etter å ha kjørt i regnvær i ferien og ikke minst en masse pollen. Etter å ha kjørt ferdig andre del av skiftet mitt ble jeg igjen litt på jobben for å skavle med noen kollegaer. Det stod mellom å ta turen til Gansrød, Fløterveien eller Sæbyvannet. Men det hadde gått opp for meg at jeg hadde glemt å pakke med meg shorts på denne turen. Med et værvarsel som viste 22-23 grader var det litt krise.

Jeg sjekket derfor om de kunne ha noe (på nett) på Biltema f.eks, men det hadde de ikke. Så da ble det en tur hjem for å hente shorts, jeg fikk satt fra meg jobbklær og ryggsekken og tok med meg en kald Cola. Hadde det ikke vært for denne turen hjemom hadde jeg bare handlet på Kiwi Borgarveien, nå ble det en tur innom Kiwi Grålum. Jeg hadde veldig lyst på en sixpack med øl og jeg endte opp med å kjøpe en sixpack med Fredrikstad-pils. Det tenker jeg skal bli godt i varmen denne helgen! Jeg endte til slutt å kjøre til Gansrød som bare ligger noen få minutter fra jobben. Jeg var fremme litt før klokka 18, det må sies å være ganske sent når jeg var ferdig på jobb rett før klokka 15. Men sånn er det når man både skal skravle og kjøre hjem for å hente klær man har glemt.

Parkerte som jeg har pleid å gjøre på Gansrød, kanskje litt mer mot venstre denne gangen. Noen hadde flytta på krakken, så den hadde jeg nå på høyre side av bobilen og ikke å venstre. Forsåvidt bedre det da, hvis man skal bruke krakken. Ble middag i stekepanna fredag kveld med bbq marinert nakkekotelett, karbonader, habanero grillpølser, potetsalat og cherrytomater. Koste meg med middag, film og et par øl i løpet av kvelden. Filmene jeg så var The Current War (2017) og Black Sea (2014). Da var det greit å komme seg i seng etter en veldig lang dag. Jeg hadde vært oppe klokka 03.05 natt til fredag, begynte på jobb klokka 04.45 og mer eller mindre kapitulerte i senga bak i bobilen klokka 02.01.

Lørdag våknet jeg til rett og slett strålende vær! Sol fra skyfri blå himmel, varmt og godt! Jeg gikk meg en tur til Pernes tidlig på ettermiddagen. Det satt to damer med hver sin hund på krakken ved vannet, men hørte at de hadde planer om å pakke sammen når jeg kom gående. Jeg gikk derfor ikke så langt og satt meg på fjellet litt bortenfor bare. Det tok ikke så lang tid før de ruslet og jeg kunne sette meg på krakken. Det var veldig varmt og nesten ikke vind i det hele tatt. Så det ble veldig varmt for meg i sola må jeg innrømme. Jeg var der derfor ikke så veldig lenge før jeg ruslet tilbake og inn i skogen, der var det mye svalere og mer behagelig å være. Jeg hørte det var litt aktivitet ved modellflybanen, så jeg gikk inn og satt meg på en benk. Hilste på de to som var der når jeg kom gående.

Jeg så ikke noe fly noe sted, det viste seg at de hadde med en drone. Etter at han hadde begynt å fly, spurte jeg hva slags DJI drone han hadde, for jeg tok det for gitt at det var en DJI drone. Det var en DJI Mavic Mini, den første. Vi endte opp med å prate en masse om modellfly, droner, fotoutstyr, å filme, å ta bilder, mobiltelefoner, bobiler, strøm, batteri, kulde, på tur om vinteren osv. Etter å prate en god stund skulle de hjem og lage seg noe mat, så da gikk vi hvert til vårt. Jeg hadde ikke så veldig langt å gå før jeg var “hjemme” riktignok. De hadde den eneste bilene som stod igjen på parkeringen på Gansrød. Må si jeg var veldig overrasket over hvor utrolig lite folk det var ved Gansrød denne siste helgen i mai i dette utrolig flotte været. Men de aller fleste har kanskje trukket ut til sjøen?

Gradestokken inne i bobilen stod i sola inne i bobilen når jeg kom tilbake, den viste mellom 36 og 37 grader. Jeg fikk opp bodelsdøra, vinduet i sittegruppa og på badet, taklukene stod selvfølgelig åpne allerede. Jeg fikk samtidig også flytta gradestokken til skyggen, da falt den etterhvert til 32 grader. Etter en halvtimes tid var temperaturen inne i bobilen nede i 29,7 grader. Det var enda godt at jeg hadde kjørt hjem og henta meg en shorts for å overleve i disse temperaturene! Det var 25 grader i løpet av lørdagen! Helt fantastisk og en sterk kontrast til den kaldeste turen jeg hadde i vinteren hvor gradestokken krøp helt ned til 20 kuldegrader!

Det er ikke noen tvil om at jeg satt ute på krakken som etterhvert fikk litt skygge i denne varmen! Jeg fyrte opp grillen og grillet det samme som jeg hadde hatt til middag fredag kveld! I tillegg smakte det rett og slett fantastisk med kald Fredrikstad-pils ute i varmen! Det hadde vært godt med kald Cola også, men det smakte med kald øl i varmen altså! Ikke noen tvil om det! Det var forøvrig ikke noe å spare på, så de siste fire boksene med halvlitre forsvant i løpet av lørdag kveld! Etterhvert som det ble litt mer levelig inne i bobilen trakk jeg inn og så de to filmene Kureren (2019) og Midsommar (2019). Sistnevnte film er noe av det særeste og mest spesielle jeg har sett på lenge. Det er en film jeg ikke har noen planer om å se på nytt. Så er man advart.

Etter en god natts søvn våknet jeg til strålende vær på søndag også. Jeg ruslet etterhvert bort til modellflybanen da jeg hørte at det var aktivitet der. Idet jeg kom gående så kom det kjørende en hvit varebil, det tok ikke lang tid etter at jeg hadde passert klubbhuset til Fredrikstad modellflyklubb før noen ropte på meg, og det var han jeg kom i prat med dagen før. Det var flere andre på banen også søndag, så jeg ble sittende litt mer og lytte til hva alle de andre pratet om enn dagen før. Og det passet meg forsåvidt helt fint. Jeg hadde ikke modellfly eller drone selv, så jeg hadde ikke så mye erfaring å prate om sånn sett. Har riktignok hatt lyst på drone fordi det gir et helt unikt perspektiv på ting, og da tenker jeg spesielt å ta bilder ovenfra når jeg besøker fort og festninger. Men det har blitt med tanken.

Litt før klokka 16 pakket vi sammen og gikk hvert til vårt. Det var strålende vær hele søndagen og det var 21 grader på det meste. Jeg var på Gansrød litt til før jeg pakket sammen og dro fra Gansrød klokka 17.58. Tok turen innom jobben for å tømme og spyle av litt. Etterpå var det bare å kjøre bobilen hjem til foreldrene mine for på parkere bobilen. Turen ble kortreist (under 10 mil) selv om det ble en ekstra tur hjemom. Jeg tilbakela 91,7 kilometer og hadde et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,76 liter diesel per mil. Solcelleproduksjonen var på 80 Wh (67 W) fredag, 480 Wh (108 W) lørdag og 440 Wh (106 W) søndag, totalt 1.000 Wh.

                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/16/kortreist-tur-med-bobilen-til-gansrod-og-pernes-i-varmen/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Ingrid16 mars, 2022 kl 21:24

  Er du fornøyd med overgangen til bybobil?

  • kak16 mars, 2022 kl 23:48
   Forfatter

  Jeg har skrevet litt om det underveis, men ja det må jeg si. Det var nok veldig uvant i starten, det er litt trangere og andre løsninger inne i bobilen enn i min gamle. Senga derimot er ENORM i forhold til i min gamle bobil! Det jeg må passe mest på er nok nyttelasta, jeg er mye nærmere 3.500 kilo når jeg er på tur med denne bobilen enn jeg var med min gamle! Men det er ikke så rart, jeg har mista 350 kilo nyttelast med at denne bobilen er 350 kilo tyngre enn min gamle. Men det er kanskje ikke så rart egentlig. Den er 37 cm lengre og karosseriet er i metall og ikke aluminium og glassfiber. Det er sikkert mye man kan gjøre for å spare vekt, men siden jeg reiser alene med bobilen er det ikke så nøye om jeg ikke har «flere hundre kilo» å gå på. Skal jeg derimot reise sammen med noe, må man jo gjøre noen tiltak for ikke å kjøre med overvekt. Det veldig mange gjør er jo å kjøre uten vann på tanken, det er ganske mye vekt. Men for meg som fricamper er det ikke noen særlig god idè å kjøre uten vann på tanken. Inntil overvekt er et problem, kjører jeg rundt med alt hele tiden. Man vet aldri når man kan trenge det, sant? Hehe

  Selv om bybobilen jeg har nå faktisk er litt lengre enn min gamle halvintegrerte bobil, så er den ganske mye smalere enn den gamle. Så jeg synes den er mye smidigere å komme seg rundt med og komme frem på trange plasser! Det er lettere å få plass på helt vanlige parkeringsplasser f.eks når man skal på butikken for å handle.

  Jeg har gjort noen tilpasninger når jeg kjøpte denne bobilen som gjør den enda mer egnet til fricamping enn den gamle. Her er det to lithiumbatterier på tilsammen 200 Ah, 100 A DCDC-lading under kjøring og 185 watt solcellepanel på taket! Det har vist seg å være helt gull! I vintersesongen med fyring døgnet rundt klarer jeg helt fint 4 døgn på samme sted, kryper det ned mot 20 kuldegrader klarer jeg 3 døgn. Resten av året kan jeg stå «uendelig» lenge når man ikke fyrer og man i tillegg får lading fra solcellepanelet på taket! Hvis jeg kjører batteribanken nesten helt tom, noe man jo kan gjøre med lithium uten at batteriene tar skade av det, så tar det bare to timer å lade opp batteriene til 100% igjen! Har man kjørt batteriene ned til 50% er det bare en kjøretur på en time som skal til for å få dem fulladede igjen! Helt knall! 🙂

  • Ingrid17 mars, 2022 kl 21:57

  Ja du høres jo ganske fornøyd ut; og med de forbedringene du har gjort er det nok merkbart. Har en Adria bybobil, lett å komme fram med, ulempen er litt lite plass inne, men har hatt båt tidligere så det er vi vant til. Har også satt på solcellepanel på taket, 2 stk a 120 watt, så har ikke noe problem med strømmen. Fint å kunne fricampe nesten så lenge en vil; slipper å lade. Helt suverent.

  • kak17 mars, 2022 kl 22:02
   Forfatter

  Å være selvforsynt med strøm er helt gull og en forutsetning om skal man kunne fricampe uten «rekkeviddeangst»! 🙂

  Jeg er enig med deg i at det er litt trangt inni en bybobil. Jeg har ingen problemer egentlig når jeg er alene. Men så fort man har noen innom, på besøk og skal lage middag f.eks, så er det litt mer trangt enn jeg hadde det i min halvintegrerte bobil. Men det er nok mye den smalere bredden på bobilen man merker da. Min gamle bobil var 2,32 meter bred mens bybobilene er 2,05 meter. Det er en forskjell på 27 cm det! 😉

  Solcellepanel er gull når det faktisk er sol og lading, men midtvinters gir det overhodet ingenting. Så hvis man skal fricampe også om vinteren er man avhengig av enten stor nok batteribank og/eller hurtig lading under kjøring. Ja takk begge deler sier jeg! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.