Tur med bobilen til Sæbyvannet i varmen

Den første helga i juni stod jeg opp 45 minutter tidligere enn normalt for å hente bobilen før jobb allerede. Jeg møtte en god venn av meg i pausa og vi tok en tur til Kongsten fort og satt oppe på fortet og skravlet igjennom hele pausa mi. Etter å ha kjørt andre del av skiftet mitt bestemte jeg meg for å ta turen til Sæbyvannet i Svinndal denne helgen. Men først en tur innom Østfold Autovask for å vaske bobilen litt, så innom Extra Yven for å hente noen pakker som hadde kommet og så hjem for å ordne resten. Hadde bestilt litt fotoutstyr fra Stavanger foto, så det ble en liten unboxing før jeg kom meg videre. Denne gangen tenkte jeg å teste en sixpack med Seidel øl på Kiwi. Tenkte det kunne være godt med litt øl i varmen denne helgen også! Deretter gikk turen direkte til Sæbyvannet. Ikke så veldig lang kjøretur hjemmefra riktignok.

Jeg fikk rigget meg på plass der jeg pleier å stå med bobilen ved Sæbyvannet. Jeg hadde forresten fått meg en liten overraskelse når jeg åpnet opp skapet over sittegruppa i bobilen på denne turen! Der hadde jeg mine fire røde LED kubbelys som jeg kjøpte når jeg hadde min forrige bobil. I den bobilen hadde jeg dem stående i et skap på motsatt side av bobilen. Og det kan man trygt si var en vesentlig forskjell. Skapet jeg hadde LED kubbelysa i den gamle bobilen var nede på gulvnivå og på høyre side i bobilen som da er vendt inn mot garasjeveggen når bobilen står parkert hjemme hos foreldrene mine. Nå hadde LED kubbelysa stått i et skap oppunder taket på venstre side i bobilen. Det vil si på motsatt side og ut mot veien og sola når bobilen står parkert hjemme hos foreldrene mine.

Må innrømme at jeg ble ganske lang i maska, for jeg hadde overhodet ikke sett for meg at de skulle kunne smelte. Men mine LED kubbelys hadde smeltet, eller ihvertfall blitt så myke at de hadde falt sammen og blitt skikkelig deformerte. Bare for morro skyld testet jeg om de fortsatt virket, noe de gjorde. Men jeg kunne jo ikke ha LED kubbelys som så slik ut, tre av de fire kubbelysene satt også nå fast sammen. Det er nok ikke noen tvil om at det hadde vært veldig varmt oppi det skapet siden forrige tur. For det første kan jeg ikke ha LED kubbelys lagret der noe mer, og for det andre så tror jeg at det er en idè å parkere bobilen med skapdørene åpne heretter, så det ikke blir like varmt. Det  blir fortsatt varmt inne i bobilen når den står parkert i sola med alle vinduer og luker lukket, men det vil nok hjelpe at skapdørene står åpne ihvertfall.

Det var fortsatt godt og varmt, mildt sagt, fredag kveld, jeg satt med bodelsdøra på vid gap og alle vinduer og takluker åpne for å holde temperaturen inne i bobilen på et levelig nivå. Jeg hadde bodelsdøra åpen nesten helt frem til jeg skulle gå og legge meg faktisk. Det sier litt om hvor varmt det var denne første helgen i juni! Men deilig med litt varme, ikke noen tvil om det! Det ble middag i stekepanna med bbq-marinerte nakkekotelett, karbonade, habanero grillpølser, potetsalat og cherrytomater. Jeg så ikke noe film fredag kveld, men jeg satt og “skravlet” på kjente på Messenger og hørte på radio i bobilen. Det smakte godt med to kalde øl i varmen også! Må si jeg hadde en utrolig idyllisk kveld med veldig fin solnedgang og flotte skyer på himmelen! En ting med min Tivoli PAL+ DAB-radio som jeg har brukt ekstremt mye etter at jeg kjøpte meg bobil, før det brukte jeg den bare når jeg var på ferieturer. Har brukt den på hotellrommet og sånn.

Jo den ene tingen med min Tivoli PAL+ DAB-radio etter at jeg gikk fra en halvintegrert bobil til en bybobil med karosseri av metall, er at jeg opplever litt dårligere radiosignaler inne i bobilen enn jeg har vært vant til tidligere. Steder som jeg ikke har hatt noe problem med å få inn DAB-signaler tidligere er det plutselig helt stille eller jeg må jobbe ganske hardt i forhold til plassering av radioen og antenna for å i det hele tatt få inn litt radiosignaler. Derfor har jeg nok, som nevnt tidligere så lenge jeg har lading fra solcellepanelet slik at startbatteriet får litt vedlikeholdslading, blitt fristet til å bruke bilradioen isteden. I tillegg til å bruke radioen når jeg er i bobilen og er våken, har jeg også pleid å bruke den til å ha radioen på en time eller to når jeg skal sove.

Jeg gikk og la meg med begge taklukene åpne denne natta. Lørdag var det også litt skyer, men ikke noe mer enn at sola var fremme og ga oss en god og varm dag ved Sæbyvannet! Jeg fikk etterhvert selskap av en campingbuss som parkerte på den andre siden av veien. Det er lenge mellom hver gang jeg får selskap av en campingbuss når jeg er ute på tur med bobilen. Det har vel hvis jeg ikke husker feil bare skjedd en gang tidligere, og det var når jeg overnattet ved Bjerkøya i Sande kommune. De brukte en lagertralle for å få ut bord, stoler, parasoll og det hele for å ha utenfor bussen. Ikke noe vits å bry seg om vekt her, samme type stol, bord og parasoll som man bruker hjemme. De startet opp et blått rammeaggregat av et eller annet merke med en gang og det stod og dura og gikk hele dagen og kvelden.

Modellbåtklubben var en tur innom og kjørte en del med modellbåter på Sæbyvannet i løpet av dagen. Det var litt gøy å se på synes jeg. Foruten campingbussen på motsatt side av veien var det ingen andre jeg fikk selskap av i løpet av lørdagen. Foruten de fra modellbåtklubben og en og annen som kom innom for å ta et raskt stopp langs veien. Jeg så en film lørdag kveld, det var filmen Remains of the Day (1993) og etterpå lyttet jeg til albumet “13” med Black Sabbath med Sony hodetelefonene mine. Det er ikke noen tvil om at etter at jeg gikk til anskaffelse av noen skikkelig bra hodetelefoner tilbake i januar 2010 når jeg kjøpte mine Denon AH-D2000, så foretrekker jeg uten tvil å lytte til musikk med hodetelefoner. Å bare ha på musikk eller radio i bakgrunnen fungerer helt fint uten, men hvis jeg virkelig skal lytte til musikk, så er det uten tvil med hodetelefoner jeg foretrekker å gjøre det.

   

Må si vi fikk en fin solnedgang lørdag kveld også, bare tilslørt av et passe tykt skylag, men ikke så tykt at ikke sola kunne bryte igjennom og man kunne se sola. Også litt farger ned mot horisonten. Ved solnedgang var skylaget såpass tykt at det bare var det nederste beltet mot horisonten som var fargerikt. Men det ga en utrolig fin innpakning av solnedgangen som var forholdsvis intens i fargene sine. Etterhvert var det greit å komme seg i seng, aggregatet til campingbussen på den andre siden stod fortsatt og dura borti krattet der. Det stod faktisk og dura igjennom hele natten. Det bråket heldigvis ikke så voldsomt. Men jeg er ganske sikker på at jeg hørte mer til aggregatet enn det de gjorde selv, da de hadde plassert aggregatet et stykke unna og slik at det var på baksiden av “uteområdet” deres utenfor campingbussen.

Jeg gjorde ikke stort ut av meg på søndagen, det var flott vær og jeg satt ute litt og nøt godværet. Det samme gjorde de med campingbussen på motsatt side av veien. Aggregatet dura og gikk helt frem til de dro derfra, etter at de hadde fått trilla alle utemøblene inn i lasterommet på bussen med lagertralla igjen. Jeg var der litt lengre og kjørte fra Sæbyvannet på ettermiddagen. Det ble en tur innom for å vaske bobilen, denne gangen hadde jeg også bestemte meg for å vaske taket. Da var det bare å få frem gardintrappa og komme seg opp og både spyle og vaske litt. Greit å få vaska taket innimellom også. Optimalt hadde jeg spylt av taket like ofte som jeg vasket bobilen ellers, men det er såpass med styr at det har jeg ikke mulighet til. Jeg må jo nødvendigvis også stå et sted hvor jeg har tilgang til en gardintrapp for å få gjort det.

Jeg gjorde også en grundigere jobb med vasking rundt vinduene enn jeg har gjort tidligere. Selve vinduene er litt større enn vinduskarmen, det vil si at deler av siden av bobilen blir dekket av vinduene, og dermed får jeg ikke vasket bak vinduene uten å åpne dem opp. Så da var det opp med alle vinduer og svampe rundt helt inntil pakningen i vinduskarmen. Og så lukke vinduene igjen selvfølgelig før jeg kunne spyle. Konsekvensen av å ikke gjøre dette innimellom er at det samler seg litt møkk på baksiden av vinduene på karosseriet som begynner å renne nedover bobilen hvis bobilen blir våt. Og da får man fine møkkarenner nedover bobilen. Jeg hadde “slim line” vinduer på min gamle bobil, så jeg hadde ikke det problemet der. Fordelen med at vinduene er litt større enn selve vindusåpningen, er at man kan ha vinduene åpne selv om det regner litt i vinkel, og det regner ikke inn.

Jeg brukte omkring 1,5 time på vasken av bobilen og etterpå gikk turen innom LPG Fredrikstad for å fylle 7,12 liter gass. På turen tilbakela jeg 136,9 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,78 liter diesel per mil. Solcelleproduksjonen denne helgen var på 40 Wh (42 W) fredag, 330 Wh (102 W) lørdag og 360 Wh (154 W), tilsammen 730 Wh. Nå må det sies at solcellepanelet produserer ikke noe mer strøm enn det er plass til på batteriene, og det har gått med veldig lite strøm denne helgen. Batteriene var fulladet klokka 12.00 på lørdag og klokka 13.12 på søndag. Men en peak-lading på 154 watt er ny rekord på mitt solcellepanel på 185 watt! Nå i juni står jo sola på sitt høyeste i Norge, og siden dette er den første helgen i juni og sola ikke snur før mot slutten av måneden, så blir det interessant å se hvor mye mer lading jeg kan klare å få til før sola snur igjen!

                                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/17/tur-med-bobilen-til-sabyvannet-i-varmen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.