Tur til Guttormsvauen og Guttormstangen i varmen

Det har vært så varmt i det siste at det er nesten uutholdelig å være inne. Det ble derfor til at jeg dro en tur til Guttormsvauen og Guttormstangen på Vesterøy på søndag. Dette for å komme seg ut i det gode været og ikke minst å komme ut til et sted hvor det luftet litt. Det har vært såpass varmt i det siste at det knapt nok holder å oppholde seg i skyggen. Man bør nesten oppsøke et sted det lufter litt eller et sted hvor det finnes klimaanlegg. For min del er det i bussen og i bilen for tiden. Hjemme kan det derfor bli rimelig varmt om dagen. Jeg har vært på et par turer til Guttormsvauen og Guttormstangen tidligere, men det var første gang for kompisen sin del. Og det var faktisk min første tur i sommervær, tidligere har det vært regnvær og/eller fare for regn.

På vei ut måtte man selvfølgelig kjøpe med seg litt å drikke og bite i. Drikke var uten tvil det viktigste, med tanke på hvor varmt det var. Det er et lite stykke å gå fra parkeringsplassen til Guttormsvauen, og når man først har kommet ut dit, er det fortsatt et godt stykke å gå hvis man skal helt ut på tuppen av Guttomrsvauen mot sjøen. Og det var dit jeg ville. Guttormsvauen er fin i seg selv, men det er mye mer å se på når man kommer seg helt ut til sjøen. I tillegg var det ganske mye folk på stranda denne dagen. Det var lavere vann enn hva jeg hadde sett noen gang, og det var derfor veldig langgrunt utover. Veldig barnevennlig, men litt kjedelig for de voksne vil jeg tro.

Men etter å ha kommet seg over «snarveien» mot Guttormstangen og gått nesten helt ned til sydspissen, fant vi et fint sted å sitte. Jeg hadde i tillegg til drikke og noe å bite i også tatt med et kompaktkamera og ikke minst min kikkert. Det var noen få ute på Guttormstangen denne søndagen, men de fleste hadde nok kommet dit med båt. Men i forhold til Guttormsvauen, var det rimelig glissent. Akkurat slik som jeg hadde håpet på. En caps er en selvfølge i dette været, ellers blir man fort grilla i panna og på nesa. Tidligere når jeg har vært på tur ut hit, har det ikke vært noe særlig aktivitet på sjøen, men med dette været var det mye aktivitet. Småbåter i ett sett, redningsskøyta, ferger, tankbåter og kontainerskip i det fjerne! Og med en kikkert var det utrolig gøy å sitte og studere dette litt nærmere.

Da kunne man se hvilke ferger/skip/båt det var snakk om, og ikke bare konstantere at det var et eller annet i det fjerne. I tillegg kunne vi også se Færder fyr og Torbjørnskjær fyr. Det kunne man se med det blotte øye også, men med kikkerten med en 8x forstørrelse kunne man også se hvordan bygningene så ut. Det gjør det utrolig mye mer interessant å sitte og titte. Man ser en masse detaljer som man ikke klarer å se ellers. Det er første gang jeg har med meg kikkerten ut hit, og det er også første gang jeg har sett at det faktisk befinner seg et fyr ute på Søster, nærmere bestemt Struten fyr på Nord-Søster. Fuglene ute på en liten øy vest for Guttormstangen ble også mye «større» enn ellers. I tillegg var det selvføgelig gøy å titte litt på båtlivet generelt, det var også noen som lekte seg med vannski ved Guttormstangen denne varme søndagen!

Men det er jo alltid sånn at det er alltid et eller annet som befinner seg såpass langt unna at man kunne tenke seg en kikkert med enda mer forstørrelse. Men sånn er det jo alltid, et eller annet må man jo sette grensen. Men det var et kontainerskip som jeg må innrømme at det irriterte meg litt at jeg ikke klarte å lese hva het for noe. Det stod et eller annet UNI? eller noe på siden av dette skipet, men jeg klarte ikke å holde kikkerten 100% i ro slik at jeg klarte å lese navnet på dette skipet. Ikke at det gjorde så mye fra eller til, men man er bare litt nysgjerrig. Hadde jeg hatt mulighet til å støtte meg på et stativ eller noe, hadde det kanskje vært lettere. Jeg prøvde etter aller kunstens regler å støtte meg til mine egne bein,uten at jeg klarte å lese dette. Men det var nok også fordi dette kontainerskipet var ganske langt unna og at teksten på siden av skipet var lite i forhold til f.eks på Color Line og Fjordline sine skip. Et «spotting scope» på stativ hadde nok gjort susen her. Da hadde man nok også hatt mulighet til å studere Færder og Torbjørnsskjær fyr ytterligere detaljert. Siden jeg «bare» hadde med meg et kompaktkamera, hadde jeg ikke noen mulighet til å ta noen bilder av dette.

Det var en utrolig fantastisk dag på Guttomsvauen og Guttormstangen på Vesterøy, Hvaler. Og selv om det var veldig varmt, var det bare utrolig deilig så lenge det luftet der ute. Hadde man vært et sted hvor det var vindstille, hadde ihvertfall jeg fått krupp ganske fort. I tillegg var det som sagt veldig mye interessant å se på. Vi byttet på å kunne sitte og titte igjennom kikkerten. Neste gang får vi sørge for å ha med hver vår kikkert, tenker jeg. På vei tilbake fra turen måtte jeg en ny tur innom Kiwi for å kjøpe enda mer å drikke. Det holdt ikke med en liter drikke denne dagen. Turen tok ca 6 timer totalt sett, med kjøring og det hele. Det hadde vært utrolig kult å hatt med seg noe mer mat, kanskje en grill og kost seg i solnedgangen en gang. Men da er ihvertfall jeg avhengig av å ikke jobbe dagen etter. Vi skal nok tilbake til Guttormsvauen og Guttormstangen!

                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/07/23/tur-til-guttormsvauen-og-guttormstangen-i-varmen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.