Har holdt ut i varmen, kjøligere vær i sikte

Det er vel ikke akkurat noen stor hemmelighet at jeg ikke akkurat stortrives i den ekstreme varmen (til norske forhold å være) vi har hatt den senere tid. En ting er å være ute i denne varmen og ha mulighet til å stikke seg bort i skyggen, en annen ting er å sitte i en buss en hel arbeidssdag. Da stopper det ikke med de 25-26 gradene vi som regel har hatt utendørs i det siste. Da snakker vi mer om 30-34 grader inni bussen. Vi som kjører lokalbussene har ikke klimaanlegg som kan holde bussene kjølige og kan derfor ikke annet gjøre enn å åpne alle luker og vinduer som åpnes kan.

Men det sier seg selv at det er vanskelig å holde temperaturen nede når sola steker på den store bussen. Det er ikke så værst når man er i fart og man får litt trekk på seg, men så fort man stopper opp, blir det rimelig ulidelig til tider. De værste dagene jeg har hatt i denne perioden er uten tvil fredag og lørdag i forrige uke. Da kan jeg ikke påstå at skjorta var tørr etter endt arbeidsøkt nei. Derfor har det vært en fryd at det var litt overskyet i dag og kjøligere vær er på vei. I tillegg tror jeg de aller fleste skjønner at nå trenger vi litt nedbør. På tanke på hvor mange skogbranner vi har hatt de siste dagene, vil nok også brannvesenet sette pris på litt nedbør.

Gressplenen her hjemme hadde ikke blitt klipt siden jeg kom hjem fra jobb fredag 16. mai, og begynte derfor å bli stedvis rimelig lang. Men å klippe gressplenen i en slik varmeperiode kan være risikofylt. Hvis man klipper gresset helt kort og det ikke er annet enn sol å få i lang tid etterpå, er det stor fare for at du svir av hele plenen og at den blir gul. Derfor har jeg vært avventende med å klippe gresset. Men siden de før helgen hadde meldt kjøligere vær og nedbør denne uka, startet jeg opp gressklipperen etter arbeidsøkta på lørdag. Det var varmt som fy, men det bare måtte gjøres. Søndag hadde jeg heller ikke tid til det, siden jeg skulle en tur til Oslo og se Formel 1 på kvelden. Derfor var lørdag kveld eneste mulighet. Men nå er ihvertfall gressplenen kortklipt og fin, og jeg venter på litt nedbør!

Når jeg påpeker at det har vært alt for varmt i det siste, får man raskt beskjed om at man får slutte å klage, det er dette man har ventet på igjennom hele vinteren. Ikke denne karen nei. Jeg trives overhodet ikke i denne varmen, og vil derfor heller ha lit moderate temperaturer. I tillegg til at det er umulig å holde temperaturen nede i bussen, er det tilsvarende like store problemer med å holde temperaturen nede innendørs. Her hvor jeg bor har jeg sola inn fra den står opp til den går ned om kvelden, og den varmer opp huset på hele veien rundt. Når det i tillegg ikke blåser nevneverdig, er det ikke så veldig mye hjelp i å ha vinduene åpne heller. Derfor har jeg det ikke vært uvanlig med opp mot 28-29 grader innendørs. Hvem er det som med hånden på hjertet kan si at det er en behagelig temperatur å oppholde seg i innendørs? For ikke å sankke om å sove i. Når kvelden kommer har det som regel vært nede mot 25-26 grader, men det er ingen temperatur jeg trives å sove i. I natt derimot skal det bli deilig. Det var bare litt over 25 grader når jeg kom hjem i kveld og nå har det krøpet ned til 22 grader. Det skal bli deilig det!

Ifølge værmeldingen på f-b.no går jeg kjøligere tider i møte. Tirsdag, onsdag og torsdag skal det være lettskyet med lett pris og 18-20 grader. På torsdag skal nedbøren komme med 21 grader. På fredag er det meldt delvis skyet, lett bris og 21 grader. På tanke på «dommedagsstemningen» som var forrige uke over at det skulle være slutt på sommerværet, må jeg innrømme at jeg hadde forventet enda mer regn og kjøligere vær. Men den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves. Hvis jeg ikke husker helt feil, hadde vi en tilsvarende varmeperiode på samme tid i fjor, resten av sommeren var derimot rimelig begredelig. Ihvertfall for dem som ønsker sol, varme og sommer. For meg var i grunn sommeren perfekt.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/09/har-holdt-ut-i-varmen-kjoligere-var-i-sikte/

1 kommentar

    • Line10 juni, 2008 kl 03:50

    Enig med deg når det gjelder synet på tropevarme. Den er meget ubehagelig – og det må så absolutt være lov til å klage når man koker og knapt får puste. Tenk på dem som har høyt stoffskifte f.eks., de renner helt bort.
    Å, som jeg gleder meg til høsten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.