Audi klar for å vise muskler på Le Mans

Audi stiller til start i Le Mans for 10. gang denne helgen. For Audi R10 TDI er det tredje gang den stiller til start. Audi R10 TDI etterfølger den suksessfulle Audi R8 som har vunnet 24 timers løpet 5 ganger. Audi R8 vant ikke når de debuterte i 1999 og i 2003 når Audi satset alt på Bentley-teamet. Audi R10 TDI har vunnet begge årene den har stilt til start. Nå er de 3 Audi R10 TDI’ene vært igjennom tekniske kontroller og i dag starter de første kvalifiseringene til løpet som starter lørdag kl 15:00.

Kvalifiseringene kjøres onsdag og torsdag mellom kl 19-21 og 22-00, og det er de beste tidene notert i løpet av disse 4 kvalifiseringene som utgjør startrekkefølgen for selve løpet. Når de startet opp dette 24 timers løpet i 1923 ble det ikke kjørt en kvalifisering slik vi kjenner den i dag. Den gangen stod alle bilene stilt opp ved siden av banen og alle sjåførene stod stilt opp klar til start. Når starten gikk var det bare å løpe bort til bilen, starte opp og komme seg avgårde. Jeg husker ikke hvilket år det var, men en av sjåførene tok dette med knusende ro og gikk rolig bort til sin bil og startet opp helt til sist. Denne sjåføren kjørte over målstreken først. Poenget er nok at hvor i startfeltet man starter dette løpet har nok ikke så veldig mye å si. Den lille fordelen man har med å starte fra pole er marginal når det skal konkurreres i 24 timer sammenhengende.

Rekorden hittil er tilbakelagte 380 runder og 5187 kilometer i løpet av disse 24 timene. Den rekorden ble satt av Frank Biela, Emanuele Pirro og Marco Werner med en Audi R10 TDI i 2006. Året etter ble det bare 369 runder, klarer enten Audi R10 TDI eller Peugeot 908 HDi FAP å bryte rekorden fra 2006? Hvis du vil følge med på kvalifiseringene og løpet live, sjekk sendeskjemaet til Eurosport!

Peugeot har i hele år vist at de er har blitt utrolig raske med deres Peugeot 908 HDi FAP. De 3 Le Mans Series-løpene som har blitt kjørt hittil i år på Catalunya, Monza og Spa har Peugeot 908 HDi FAP kommet ut som vinner i alle 3 løpene. Audi R10 TDI har måttet nøye seg med å spille annenfiolin og andre plass i disse løpene. Le Mans Series-løpene har en varighet på 6 timer, på Le Mans snakker vi om en 4 ganger så lang distanse. Hvor driftssikker er Peugeot 908 HDi FAP’en over en 24 timers distanse? Det aller viktigste under ett 24 timers løp er å holde seg unna problemer. Hvis man klarer å holde seg på banen, ikke har kontakt med andre biler og heller ikke får noen tekniske problemer underveis, er det veldig store sjanser for at du kjører over målstreken først søndag kl 15:00.

Peugeot 908 HDi FAP noterte en meget imponerende rundetid under testdagen på Le Mans 1. juni. Med tiden 3:22.222 toppet de tidsskjemaet for testdagen. Den første kvalifiseringen er i gang på Le Mans og Peugeot 908 HDi FAP har allerede notert 3:20.099 som beste tid. Forløpig har Audi R10 TDI 3:26.744 som raskeste tid. Det blir spennende å se hvordan disse tidene utvikler seg utover i kvalifiseringen. Men forløpig ser Peugeot 908 HDi FAP utrolig raske ut og innehar for øyeblikket de tre raskeste tidene. Audi R10 TDI ligger på de tre neste plassene.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/11/audi-klar-for-a-vise-muskler-pa-le-mans/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.