Audi klar for Le Mans

Denne helgen har det vært den offisielle testdagen på Le Mans. Det vil si den eneste muligheten man har i løpet av hele året å teste bilene på den 13.65 kilometer lange banen. Banen kalles Circuit de la Sarthe og består av nærliggende vanlige bilveier. Derfor er det ikke mulig å kjøre på denne banen ellers i året. Den 13.65 kilometer lange banen er kun tilgjengelig ved to tilfeller i året. Det er denne testhelgen og den uka selve 24 timers løpet på Le Mans går av stabelen. Det vil også si under de fire kvalifiseringene som kjøres onsdag og torsdag. Når banen ikke er i bruk til enten kvalifisering, oppvarming eller selve løpet, åpnes den for normal biltrafikk.

Derfor er det utrolig viktig å benytte tiden så effektivt som mulig når man har den 13.65 kilometer lange banen tilgjengelig. Alle teamene har nok nøye planlagte tester og oppgaver de skal gjennomføre på den tiden de har banen tilgjengelig. For Audi Sport sin del skulle de tre Audi R10 TDI’ene utføre forskjellige tester og gjøremål på banen. Audi R10 TDI #1 med Frank Biela, Emanuele Pirro og Marco Werner utførte diverse tester med de forskjellige Michelin-dekkene. Audi R10 TDI #2 med Dindo Capello, Tom Kristensen og Allan McNish testet ut forskjellige aerodynamiske versjoner. Audi R10 TDI #3 med Lucas Luhr, Mike Rockenfeller og Alexandre Premat konsentrerte seg på å kjøre over lang tid.

Det vil i praksis si at ingen av disse bilene kjørte noen form for kvalifisering i dag. Det er selvfølgelig litt prestisje å være raskest under Le Mans-testen. Peugeot 908 HDi FAP #8 var den absolutt raskeste på banen idag med tiden 3:22.222. Nest raskest var Peugeot 908 HDi FAP #9 med tiden 3:26.641. Audi R10 TDI #1 var tredje raskest med tiden 3:26.678. Audi R10 TDI #3 var femte raskest med tiden 3:28.359 og Audi R10 TDI #2 var tiende raskest med tiden 3:37.011. Når Peugeot 908 HDi FAP #8 ble klokket inn til 3:22.222 kjørte de vistnok med en ny type dekk med høy ytelse, hva nå det måtte være for noe. Det var forøvrig ikke de helt store tidene teamene fikk notert i den første testperioden, da det regnet. Det hadde også kommet hagl over Le Mans-banen.

Årets 24 timers på Le Mans starter allerede mandag 9. juni. Mandag og tirsdag er det scrutineering for alle bilene. Alle biler skal gås igjennom og godkjennes for deltakelse i løpet. På onsdag er det diverse briefing før de to første kvalifiseringene går av stabelen mellom kl 19-21 og 22-00. Torsdag kjøres det to nye kvalifiseringer, disse også kl 19-21 og 22-00. Fredag er det bare festivitas og den staselige driver’s parade. Lørdag mellom 9 og 9.45 er det oppvarming og siste mulighet til å teste ut og klargjøre bilene for 24 timers løpet. Klargjøringen til løpet starter kl 14:22 og løpet starter kl 15:00. Deretter er det racing kontinuerlig i 24 timer på den 13.65 kilometer lange banen. Målgang er søndag kl 15:00.

Audi har gjort det veldig bra i 24 timers løpet Le Mans siden de debuterte i 1999. I debutløpet ble Audi R8R nummer tre og fire. Audi Sport stilte også til start med en Audi R8C (lukket type) men den fullførte ikke løpet. BMW V12 LMR vant dette året. I 2000 gjorde Audi R8 rent bord med en 1-2-3 seier. I 2001 vant Audi R8 en 1-2 seier med de to bilene de stilte til start med. Dette året tok Bentley EXP Speed 8 en tredje plass. I 2002 var Audi tilbake med en 1-2-3 seier med Audi R8. En japansk drevet Audi R8 endte dette året på en syvende plass. Dette året tok Bentley EXP Speed 8 en fjerde plass. I 2003 valgte Audi Sport å ikke delta med Audi R8 men derimot å konsentrere seg om sitt datterselskap Bentley. Bentley Speed 8 tok en 1-2 seier dette året. Champion Racing deltok med en Audi R8 som endte på tredje plass. En japansk drevet Audi R8 var med dette året også og endte på fjerde plass. En britisk drevet Audi R8 deltok også, men hadde en begredelig dag når de gikk tom for bensin etter bare å tilbakelagt 28 runder.

I 2004 var ikke Bentley Speed 8 med da de hadde avsluttet deres 3 års satsing på Le Mans. Den japansk drevne Audi R8 vant etterfulgt av en britisk drevet Audi R8 og Champion Racing. En fjerde Audi R8, denne også drevet av det britiske Audi Sport endte på en femte plass. I 2005 vant Champion Racing med deres Audi R8. Perscarolo Sport tok andre plassen. Champion Racing sin andre Audi R8 endte på tredje plass. En fransk drevet Audi R8 endte på fjerde plass. I 2006 debuterte Audi R10 TDI og vant som første dieseldrevet sportsbil på Le Mans. Audi R10 TDI tok også en tredje plass. Pescarolo Sport med blant annet Sebastian Loeb ombord tok andre plassen. I 2007 kom en ny konkurrent i form av Peugeot 908 HDi FAP. Audi R10 TDI stakk av med seieren dette året også, med en margin på 10 runder. Peugeot 908 HDi FAP tok andre plass og Perscarolo Sport tok tredje plassen. Både Audi og Peugeot stilte med ytterligere en bil, men de hadde hatt problemer underveis og måtte bryte etter henholdsvis 262 og 338 runder. Den vinnende Audi R10 TDI tilbakela 369 runder.

Selv om Audi R10 TDI har ett ekstra år på baken og i tillegg kommer kunnskapen Audi Sport har med Audi R8 på Le Mans siden 1999, er Peugeot 908 HDi FAP og Peugeot-teamet ett mer innarbeidet og mer feilfri team enn det vi så på Le Mans i fjor når de debuterte. Det blir derfor veldig spennende å se hvordan kampen mellom Audi og Peugeot blir i år. Jeg har heldigvis fri den helgen og skal se så mye jeg har mulighet til på Eurosport.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/01/audi-klar-for-le-mans/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.