Audi R10 TDI vant på Le Mans igjen

Det var stor spenning til hvordan nykommeren Peugeot 908 HDi FAP ville gjøre det mot Audi R10 TDI under årets 24 timers løp på Le Mans. Audi R10 TDI vant løpet for første gang i fjor og Peugeot 908 HDi FAP har gjort stor suksess i den europeiske Le Mans Series i år. Peugeot 908 HDi FAP strakk det lengste strådet når det kom til kvalifiseringen på onsdag, torsdag var det ingen som forbedret sine tider grunnet regnvær. Under løpet derimot var saken litt annerledes. Peugeot 908 HDi FAP startet fra 1. og 3. startspor, mens Audi R10 TDI startet fra 2. 4. og 5. startspor. Men allerede etter noen få svinger var Audi R10 TDI #2 oppe i ledelse idèt Peugeot 908 HDi FAP’en som startet fra pole misset under en nedbremsing. Det tok heller ikke mange rundene før Audi R10 TDI’ene ledet løpet 1-2-3. Audi R10 TDI virket rett og slett overlegen.

Vi så spesielt at Peugeot 908 HDi FAP’ene ikke hadde en nubbesjanse til å holde følge med Audi R10 TDI’ene i svinger og kurvede partier. Audi R10 TDI’en kunne kjøre ett mye renere spor og brukte mye mindre av banen. Peugeot 908 HDi FAP’en virket ikke like presis og det så ut til at førerne av disse bilene hadde ett mye større strev med å holde racinglinjen enn hva som var tilfelle hos Audi. Det som er veldig spesielt med 24 timers løpet på Le Mans, er at absolutt alt kan skje, og det gjør det som regel også. I år hadde vi i tillegg utrolig vekslende vær, noe som gjorde det ekstremt vanskelig med dekkvalg og ikke minst at det var mange som fikk seg en stor overraskelse når de plutselig kom på ett (nytt) vått parti på banen. Audi R10 TDI #3 kræsjet dessverre av banen etter ett par timer, og bakparten ble så ødelagt at det ikke var mulig å få den tilbake til pit. Hvis Mike Rockefeller hadde klart å kjøre bilen tilbake til pit hadde Audi garantert klart å reparere den og få den ut på banen igjen. Selv om man bruker både 30 og 60 minutter på å reparere en bil, er det fullt mulig å få ett godt resultat i ett 24 timers løp.

Siden jeg jobbet store deler av helga, var det ikke så forferdelig mye jeg fikk sett av årets Le Mans, men jeg fikk sett fra start til ca kl 18, fra 0.30 til 1.30 og fra 5.00 til 6.00 og fra 12.30 til 15.00. Dette var de tidspunktene jeg var hjemme og våken! Når jeg gikk til sengs kl 6 søndag morgen ledet Audi R10 #2 og #1 1-2 og det så veldig bra ut. Når jeg våknet ved 11:30-tiden og så at det lå 2 uleste tekstmeldinger på min mobiltelefon, ante jeg at det var noe galt. Hvis alt hadde gått etter planen skulle jeg kun ha mottatt en tekstmelding litt over kl 9 (etter 18 timers kjøring, jeg fikk sms med resultater hver 6. time fra Audi Sport). Den ene tekstmeldingen var at Audi R10 TDI #2 hadde mistet ett hjul og kræsjet av banen. Det ble også nevnt at Dindo Capello var uskadet. Den andre tekstmeldingen var at Audi R10 TDI #1 ledet løpet.

Under en highlight-sending på MotorsTV litt senere på dagen fikk jeg se denne litt spesielle kollisjonen. Det var utrolig snodig å se Audi R10 TDI #2 miste det ene hjulet og deretter kræsje inn i dekkbarrieren. Dindo Capello kunne heldigvis gå ut av bilen på egenhånd og var uskadet. Dindo Capello gjorde alt hva han kunne for å prøve å få i gang bilen igjen og få den tilbake til pit, men i dette tilfellet var det også ikke mulig. Ifølge Dr. Wolfgang Ullrich er det første gang at Audi Sport har opplevd å ikke få en kræsjet Audi tilbake til pit. Det er mer eller mindre helt garantert at det kommer til å være kontakt mellom bilene på banen, og det er også garantert at noen kommer til å misse nedbremsing, miste kontroll over bilen osv osv. Men det er ett alfa omega å få bilene tilbake til pit for å reparere. I år måtte derimot Audi bare godta at de ikke klarte å få tilbake to av sine biler til pit for reparasjon.

De siste 7,5 timene lå hele ansvaret på Audi R10 TDI #1 med Frank Biela, Emanuele Pirro og Marco Werner. Jeg husker ikke helt når det var, men før Audi R10 TDI #2 kræsjet ut av løpet hadde Audi R10 TDI #1 kontakt med en GT1-bil og måtte inn for å reparere diverse karosseriskader. Audi R10 TDI #1 mistet en runde på dette, men kom ut på samme plassering. Det var ikke bare Audi som hadde problemer med sine biler under årets Le Mans, det var ikke mindre enn 25 av 54 startende som måtte på et eller annet tidspunkt bryte løpet. Det er ikke uvanlig at mange må bryte, men det var nok ekstremt i år pga de ekstremt vanskelige forholdene. Veldig ofte er det en del som må bryte etter å kjørt omlag 4 timer og i tillegg er tiden når solen står opp på søndagen ett tidspunkt man ofte ser at biler må bryte.

En av Henri Pescarolo’s biler måtte bryte og når det gjenstod bare 2 timer måtte en av Peugeot 908 HDi FAP’ene bryte løpet. Bilen hadde vært i pit garasjen for reparasjon en lengre periode, og når den ble sendt ut igjen kjørte den bare en runde før det var tilbake i pit garasjen igjen. Peugeot offentliggjorde da at bilen hadde brutt løpet med tekniske problemer med motor. Det må være utrolig frustrerende å ha bilen fysisk hel i pit garasjen og ikke kunne gjøre noe for å få den ut igjen for å fullføre løpet. Peugeot ville vel ikke risikere å ødelegge bilen fullstendig med å prøve å kjøre den i de siste 2 timene.

Når 24 timer var tilbakelagt på Le Mans-banen i Frankrike var det atter igjen Audi R10 TDI som kjørte over målstreken først. I fjor satte Audi R10 TDI ny rekord for antall tilbakelagte runder med 380 runder. I år ble det derimot bare kjørt 369 runder pga det ekstremt vekslende været. Når man har en bane på 13-14 km er det ikke uvanlig at det regner på en del av banen og er tørt og fint på en annen del av banen. Audi R10 TDI #1 med Frank Biela, Emanuele Pirro og Marko Werner sikret med dette Audi sin 7. Le Mans seier. Audi vant på Le Mans i 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006 og 2007. I 2003 vant Audi-eide Bentley med Audi-motor og basert på Audi R8C. Det ble heller ikke ett dårlig resultat for Peugeot 908 HDi FAP med en 2. plass 10 runder bak vinnende Audi R10 TDI. Henri Pescarolo’s team sikret seg 3. plassen og var derfor den best plasserte bensindrevne bilen.

For meg var selvfølgelig det viktigste at en Audi R10 TDI vant, men det er jo ekstra snasent med 1-2 eller 1-2-3 seier. Det ble dessverre ikke det i år. Ikke vant den bilen jeg hadde håpet skulle vinne heller. Tom Kristensen, Allan McNish og Dindo Capello kjørte Audi R10 TDI #2 som ledet til det gjenstod 7,5 timer av løpet. Tom Kristensen har allerede 7 Le Mans-seire bak seg og kjørte i år for den 8. Tom Kristensen er allerede den mestvinnende Le Mans-fører noensinne. Nestemann, Jacky Ickx har vunnet 6 ganger. På delt tredjeplass med 5 seire finner vi Derek Bell, Frank Biela og Emanuele Pirro. Tom Kristensen er også den føreren som har vunnet flest ganger på rad. Tom Kristensen vant løpene fra 2000 til 2005 og har derfor 6 seire på rad. De neste på denne lista har bare vunnet 3 år på rad. Mer statistikk for den som ønsker det på wikipedia.org!

Nå er det bare å se frem til 24 timers løpet på Le Mans i 2008. I mellomtiden får jeg kose meg med American Le Mans Series. Jeg håper at Audi stiller til start med 3 biler også neste år, og at vi også får se Peugeot 908. Jo flere fabrikksteam, jo bedre er det, spør du meg! Jeg må til slutt også si meg veldig fornøyd med MotorsTV! MotorsTV er en av tre kanaler som inngår i «Sport Select» kanalpakken til Canal Digital for 49,- kroner i måneden. De to andre kanalene er ikke så interessante for meg, men det er absolutt MotorsTV. Fra Le Mans sendte de totalt 53,5 timer live, og de sendte absolutt alle 24 timene av løpet LIVE! Det er det ingen andre kanaler som har gjort før dem, og de gjorde dette for første gang i fjor. Eurosport og Canal+ har som regel bare sendt noen timer nå og da, og absolutt ingenting om natta. I tillegg til Le Mans, sender MotorsTV også ALMS, LMS, DTM og masse annet motorsportsnacks for oss som elsker motorsport! Jeg vil også benytte anledningen til å gratulere Audi og førerne med årets Le Mans seier!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/06/19/audi-r10-tdi-vant-pa-le-mans-igjen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.