Audi vant Petit Le Mans for 8. gang på rad

Marco Werner hadde sørget for at han selv og Emanuele Pirro sikret seg pole position foran lørdagens Petit Le Mans. Petit Le Mans ble denne helgen kjørt for 10. gang. Det er forøvrig første gang at en dieseldrevet sportsbil har kvalifisert seg til pole position i Petit Le Mans. Siden Audi debuerte i Petit Le Mans i 2000 er det ingen som har klart å så Audi. Det var derfor med stor spenning Audi kom til Petit Le Mans i år. Audi R8 hadde vunnet Petit Le mans 6 ganger, mens Audi R10 TDI vant for første gang i fjor. Audi R10 TDI startet dog ikke fra pole position i fjor. Det var egentlig ikke Marco Werner sin tur til å kjøre kvalifisering denne gangen, men pga en høyhastighetskræsj på torsdag måtte Emanuele Pirro stå over kvalifiseringen. Den andre Audi R10 TDI’en med Dindo Capello og Allan McNish kvalifiserte seg til 3. startspor.

Men når det bare var en time igjen til start ble Emanuele Pirro anbefalt av legen å ikke stille til start i årets Petit Le Mans. Dette fordi han hadde en lett hjernerystelse etter torsdagens kræsj. Audi var derfor nødt til å skaffe en ny sjåfør. Audi’s DTM-sjåfør Lucas Luhr hadde for anledningen blitt lånt bort til et annet team for å være deres 3. sjåfør. Audi gikk derfor til dette teamet og spurte om det var mulighet for å Lucas Luhr tilbake for å erstatte Emanuele Pirro i Audi R10 #2. Pedersen White Lightening nølte ikke med å frigi Lucas Luhr, da de tross alt hadde 2 andre sjåfører til den aktuelle bilen. Lucas Luhr hadde dermed bare 1 time på å forberede seg på å kjøre en Audi R10 TDI. Han hadde inget spesialtilpasset sete til seg selv, men måtte bruke Emanuele Pirro sitt. Pga sjåførbyttet var Lucas Luhr og Marco Werner nødt til å starte bakerst i feltet. Porsche RS Spyder’n som hadde kvalifsert seg til 2. startspor, startet derfor fra pole position. Audi R10 TDI #1 startet dermed fra 2. startspor.

Selv om MotorsTV sendte hele Petit Le Mans i går kveld og i natt, valgte jeg å ikke sitte og se hele løpet. Løpet varer i enten 1.000 miles eller 10 timer, avhengig av hva som inntreffer først. Men jeg valgte å omlag 1,5 time i starten, litt underveis og de siste 2,5 timene. I mellomtiden så jeg de 3 siste Wallander-filmene jeg hadde liggende. Mellom hver film og enhver annen anledning benyttet jeg anledningen til å sjekke live timing på internett for å se hvordan det lå ann.

Selv om Audi R10 TDI #2 startet bakerst i feltet, med en fører som ikke hadde kjørt Audi R10 TDI siden 24 timers løpet Le Mans i juni, fant han raskt en rytme i bilen og lå på 2. plass når han overleverte bilen til Marco Werner. Når det hadde gått omlag 3 timer kræsjet dessverre Marco Werner med en Chevrolet Corvette (GT1-klassen), noe som resulterte at Audi-teamet brukte en hel time på å reparere bilen igjen. Audi R10 TDI #2 var derfor helt i bakleksa hva gode plasseringer angår. Audi R10 TDI #1 hadde også en liten kollisjon omtrent samtidig, men dette ble løst med å bytte fronten på bilen bare. Audi R10 TDI #2 kunne ikke annet gjøre enn å prøve å klatre oppover i feltet og ta så mange LM P1-poeng som overhodet mulig.

Mot slutten av løpet var det utrolig stor spenning til hva ett ekstra pit stop med dieselfylling ville gjøre med resultatet, mot Porsche RS Spyder’n som ikke måtte inn for en ekstra pit stop. Ett av de store poengene til nettopp å bruke diesel i en racingbil, har med drivstofforbruk å gjøre. I fjor hadde Audi R10 TDI en fordel med å kunne være innom pit stop færre ganger enn sine konkurrenter med bensindrevne biler, men i årets reglement hadde dieselbilene blitt «straffet». Audi R10 TDI har i hele år måttet delta med en 9 liter mindre drivstofftank enn sine bensinkonkurrenter. Dette har faktisk resultert i at Audi R10 TDI på mange av ALMS-sesongens baner overhodet ikke har hatt noen sjanse til å kjøre til seier totalt sett. Audi R10 TDI har alltid kommet seirende ut av LM P1-klassen, men det er noe fundamentalt galt når den mindre LM P2-klassen knuser den større klassen LM P1. Det har kun vært på høyhastighetsbanene og de lengre løpene Audi R10 TDI har hatt en sjanse til å vinne.

Selv i Petit Le Mans hadde Audi R10 TDI store problemer med å holde den 150 kilo lettere Porsche RS Spyder bak seg. Audi R10 TDI #1 med Dindo Capello bak rattet hadde en ledelse på 18-20 sekunder når han måtte til pit for siste gang og fylle opp dieseltanken. Siden Porsche RS Spyder med en 9 liter større drivstofftank ikke måtte inn for en siste stopp, lå Audi R10 TDI #1 nå 37 sekunder bak. Det var derfor en veldig spennende om Audi R10 TDI #1 ville kunne klare å ta igjen dette forspranget på de resterende rundene. Jeg må innrømme at jeg ikke husker helt hvor mange runder som gjenstod, men innbiller meg at det var rundt 20. (En runde er ca 1 minutt og 11-12 sekunder).

Underveis i løpet hadde Audi R10 TDI opparbeidet seg ett større forsprang, både 1 og 2 runder, men hver gang det ble en gulflagg-periode mistet Audi R10 TDI dette forspranget, siden hele feltet ble samlet bak safety car. På dette tidspunktet hadde det vært 8 slike safety car-perioder, og en ting som kunne hjulpet Dindo Capello i Audi R10 TDI #1 var nettopp en gulflagg-periode for å redusere Porsche RS Spydern’s 37 sekunders forsprang. Men skulle Audi være så heldig mot slutten av løpet mon tro? Det var først en prototype som måtte bryte og kjørte ut på gresset og parkerte. Men dette ble tydligvis vurdert som ett «ikke farlig» sted å stå, og det ble derfor ikke noe gulflagg for dette. Vanligvis når biler blir stående ved siden av banen blir det som regel gulflagg rimelig fort for å fjerne bilene. At det var såpass kort tid igjen av løpet kan kanskje også vært avgjørende for denne avgjørelsen.

Men det tok ikke lange stunden før atter en bil fikk problemer. En Maserati i GT1-klassen kjørte av banen i en sving i høy hastighet og smalt inn i en betongvegg. Bilen ble stående så nærme betongveggen at sjåføren ikke var i stand til å komme ut på egenhånd, men stakk hånda ut av vinduet for å vise at han var tilsynelatende i god form. Men dette resulterte i en gulflagg-periode som Audi så sårt trengte i dette øyeblikket. Under gulflagg-perioden ble derfor forspranget til Porsche RS Spyder’n redusert fra 37 til 7-9 sekunder. Audi R10 TDI #1 lå som nr 9 i køen bak safety car, og det ville derfor være 8 biler å kjøre forbi før han kunne seriøst fighte med Porsche’n om seieren totalt sett.

Det tok ikke mange svingene før Dindo Capello hadde kjørt forbi alle disse 8 bilene og lå bak Dumas i Porsche RS Spyder’n. På grunn av forskjellen i vekt og ikke minst motorkraft var det på rettstrekket etter sving 7 at Dindo Capello hadde mulighet til å kjøre forbi Dumas. Porsche RS Spyder’n hadde overhodet ingen sjanse til å holde Audi R10 TDI’en bak seg og bare forsvant i en enorm fart. Audi R10 TDI’en har 650 hestekrefter og svimlende 1500 newtonmeter. Men selv om Dindo Capello nå lå foran Dumas måtte han virkelig stå på for ikke å miste ledelsen. Selv om Dindo Capello dro ifra Dumas lett som ingenting på rettstrekket, var Dumas rett bak han igjen etter alle svingene. Men så fort de hadde kommet igjennom sving 7 og hadde rettstrekket foran seg, forsvant Dindo Capello i det fjerne igjen. Derfor var det ekstremt avgjørende at Dindo Capello klarte å komme forbi trafikken så smidig som mulig i de svingete partiene. På rettstrekket var det overhodet ingen problemer for Dindo Capello å komme forbi trafikken pga den ekstreme toppfarten til Audi R10 TDI. Porsche RS Spyder’n hadde litt problemer på dette partiet.

Ifølge kommentatoren hadde det aldri skilt mindre enn 59 sekunder mellom første- og andreplass på Petit Le Mans tidligere. Vinneren av dette løpet ville derfor vinne med den minste margin noensinne. Og det var nettopp Porsche RS Spydern’s problemer med å komme forbi trafikk på langstrekket som gjorde at han mistet sjansen til å ta igjen Dindo Capello i Audi R10 TDI. Dindo Capello fikk derfor ett pusterom på omlag 3 sekunder helt på slutten av løpet, men ved målgang skilte det bare 0,9 sekunder mellom vinnende Dindo Capello i Audi R10 TDI og Dumas i Porsche RS Spyder. 3. plassen gikk til ytterligere en Porsche RS Spyder, men en Dyson-Porsche, ikke Penske-Porsche. Den andre Penske-Porsche’n hadde hatt litt problemer underveis og endte på en 7. plass. Lucas Luhr og Marco Werner endte til syvende og sist på 17. plass totalt sett og på 4. plass i LM P1-klassen. Ved målgang lå de ikke mindre enn 64 runder bak vinnende Dindo Capello og Allan McNish i Audi R10 TDI #1. Audi R10 TDI #1 hadde kjørt 394 runder på 9 timer og 18 minutter. Med denne seieren sikret Dindo Capello og Allan McNish også førermesterskapet i årets American Le Mans Series. Neste og siste løp går av stabelen på Laguna Seca den 20. oktober. Dette løpet er forøvrig på 4 timer.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/10/07/audi-vant-petit-le-mans-for-8-gang-pa-rad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.