Til topps i Eze

Etter Villefranche-sur-Mer og Citadelle Saint-Elme gikk turen til Eze, en bitte liten by med et fantastisk utsiktspunkt på toppen. Dette var ikke noe vi hadde snakket om på forhånd, så det kom ganske overraskende på meg. Og jeg forstod det slik at det var mange år siden foreldrene mine hadde vært i Eze også. Selv om Villefranche-sur-Mer lå i en skråning og medførte litt trapper her og der, er det ingenting i forhold til Eze. Eze er ingen stor by, det bor mindre enn 3.000 innbyggere her, og jeg regner med at mesteparten av disse bor nede på «flatmark» og ikke oppe i høyden som vi var på vei opp til. Middelalderlandsbyen Eze ligger vakkert til på en fjellknaus 427 meter over havet midt mellom Nice og Monaco. De smale og svingete gatene i Eze er preget av de gamle steinhusene som har blitt restaurert. Sammen med fontenene, torgene og blomstene gjør Eze til en av de vakreste middelalderlandsbyene på hele den franske rivieraen.

Bare noen få av husene er bebodd, de fleste av dem har innredet som restauranter, kunstbutikker og suvenirbutikker. Den historiske bydelen er lukket for all trafikk. Helt oppe på toppen ligger restene av byens gamle slott, som kan dateres helt tilbake til det 12. århundre. Fra slottet og den omliggende botaniske hagen er det en fantastisk utsikt over Côte d’Azur. Og det kan jeg virkelig skrive under på! Det var en fantastisk utsikt oppe fra toppen av fjellandsbyen Eze! Den botaniske hagen på vei opp er også en opplevelse i seg selv. Rett før du kommer til den botaniske hagen på vei opp må man betale for å komme inn, jeg mener det var 4 euro per person. På toppen var det ikke dumt å ta en liten pust i bakken, etter å ha gått alle trappene opp til toppen av fjellandsbyen. Der kunne man sitte og nyte den fantastiske utsikten, og jeg hadde selvfølgelig med meg kikkerten for å ta en nærmere titt også.

Og når man var helt oppe på toppen, 427 meter over havet, måtte man selvfølgelig også benytte anledningen til å ta en selfie av seg selv. Utrolig genialt med den vippbare skjermen på Sony RX100 III-kameraet mitt som kan vippes helt opp slik at du ser bildet på skjermen når du skal ta bilde. Det er utrolig mye lettere å komponere bildet når man ser hva man får med, enn å gjøre dette i blinde. Slik jeg forsåvidt har vært vant til å gjøre i alle år. Men da blir det ofte litt prøving og feiling. Det er spesielt hva man får med seg i bakgrunn som kan være litt «unøyaktig» å beregne i «blinde». Standardinnstillingen er også at kameraet teller ned 3 sekunder før det tar bilde, slik at man kan komponere ferdig bildet, trykke på utløseren og så kan man se inn i kameraet og smile eller hva man måtte ønske å gjøre før bildet blir tatt.

Siden jeg ikke hadde vært noe flink til å ta bilder på vei opp til toppen av Eze, jeg tok ikke frem kameraet før etter at vi hadde kommet til den botaniske hagen, tok jeg litt bilder på vei ned isteden. Det var selvfølgelig en kirke her også, Église Notre-Dame-de-l’Assomption d’Èze for å være nøyaktig. Det var ikke snaut av et navn heller, tror ikke jeg har noen store forhåpninger om å huske det navnet. Kirken ble påbegynt i 1764 og stod ferdig i 1772. Og for meg er det obligatorisk å ta en tur inn for å se og ta litt bilder. De aller fleste kirkene er også åpne slik at man kan gå inn og se. Utrolig gøy å ha et kompaktkamera som tar såpass bra bilder på høye ISO-verdier også. I dette tilfellet klarte jeg meg faktisk med maks ISO 400, å ha blender f1,8 hjelper jo litt også kan du si. Og med bildestabilisator i kameraet i tillegg, er det veldig store muligheter for å ta gode bilder i dårlig lys!

Eze består faktisk av to byer, den vi besøkte var Eze Village som ligger på toppen av fjellet, mens den andre, Eze-sur-Mer ligger nede til middelhavet. Det er vel stor sjanse for at det er den jeg står oppe på toppen av Eze Village og ser ned på og tar bilder av med solnedgangen i bakgrunn tenker jeg. Eze-sur-Mer får man kanskje ta en nærmere titt neste gang man er i Eze. Om den er så seerverdig som Eze Village vet jeg ikke, for det er i all hovedsak Eze Village som blir omtalt når man finner informasjon om Eze på internett. Men det er jo ikke dermed sagt at Eze-sur-Mer også kan være verdt en titt!

Når det blir såpass mye gåing oppover i høyden, så har jeg ikke noe problemer med å forstå at man benytter anledningen til å sette seg ned og ta en liten pust i bakken, slik som vi ser på bildet til høyre!

                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/03/09/til-topps-i-eze/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.