Villefranche-sur-Mer og Citadelle Saint-Elme

Før jeg dro avgårde til Nice hadde jeg blitt spurt om det  var noe spesielt jeg kunne tenke meg å besøke og se på mens jeg var i Nice. Det er jo noen ting som er et must hver gang man drar til Nice, og så er det andre ting som man kunne tenke seg å utforske i tillegg. Villefranche-sur-Mer var en av de småbyene som jeg kunne tenke meg å ta en nærmere titt på. På tirsdagen startet vi derfor med en tur nettopp til Villefranche-sur-Mer. Villefrance-sur-Mer er en liten by og kommune i det franske fylket Alpes-Maritimes. Den ligger på den franske rivieraen og har et folketall i underkant av 7.000. Villefranche-sur-Mer ligger seks kilometer øst for storbyen Nice, adskilt av fjellene Mont Boron, Mont Alban og Mont Vinaigrier. Monaco ligger ti kilometer mot øst. Bukta inn mot byen – mellom Kapp Nice og Kapp Ferrat er en av de dypeste naturlige havnebassengene langs Middelhavet og gir en sikker ankringsplass for store skip. De tre hovedveiene fra Nice til Italia går gjennom byen og gir god utsikt over den.

Bukta inn mot byen er populær blant cruiseskip som deretter frakter passasjerene sine til Nice, Cannes eller Monaco i busser. Nå lå det riktignok ikke noe cruiseskip eller andre store skip i bukta når vi var der. Ifølge foreldrene mine er det første gang de har sett bukta tom, det pleier som regel alltid å ligge et og annet stort skip der. Men jeg fikk meg en annen positiv overraskelse i Villefranche-sur-Mer. I den lille informasjonen og bildene jeg hadde sett fra Villefranche-sur-Mer, hadde jeg ikke sett noe til den store borgen som ligger i byen, nemlig Citadelle Saint-Elme. Festningen ble påbegynt i 1567 ifølge wikipedia, men over porten på vei inn i festningen kan det se ut som det står 1557.

Fra Citadelle Saint-Elme kunne man også se litt lengre inn på land plassert på toppen av fjellet Fort du mont Alban, som ser ut til å være en lignende konstruksjon som Citadelle Saint-Elme, men kanskje i en mindre skala. Der hevder wikiepdia at den skal være påbegynt i 1557. Det er mulig at Fort du mont Alban ble bygget først av de festningsverkene som skulle beskytte Villfranche-sur-Mer! Fort du mont Alban fikk jeg bare kikket på via kikkerten når jeg var oppe og innenfor en av festningsmurene i Citadelle Saint-Elme. Etter å ha maskinoversatt den franske teksten på wikipedia var det Andrea Doria, kanskje den mest kjente sjømannen på den tiden, som skrev til keiser Charles V den 23. november 1554 at det var nødvendig å bygget et fort ved havnen i Villefranche-sur-Mer, å holde ikke bare sistnevnte men også byen Nice. Navnet Saint-Elme kommer mest sannsynlig fra et gammelt kapell som lå på stedet før de begynte å bygge festningen. Citadelle Saint-Elme ble ble i 1968 klassifisert som et historisk monument.

Ciatedelle Saint-Elme ser ganske stor og imponerende ut fra utsiden, men inne var det ikke ekstremt mye interessant, men allikevel en del som var verdt å ta bilder av. Det var ganske mange museer inne i festningen, men ikke alle var åpne på denne tiden av året tydeligvis. Etter besøket inne i Ciatedelle Saint-Elme gikk turen ned i sentrum og brygga i Villefranche-sur-Mer. I likhet med de aller fleste gamler byer av denne typen, er det ekstremt trange gater og nesten ingenting later til å ha blitt bygget opp med noe som ligner et vater. Men utrolig sjarmerende og ikke minst veldig fargerikt! Og uansett hvor små disse byene er, så er det alltid en kirke midt i byen, uansett hvor trangt det er. Det er vel en viss fare for at kirken kom først og resten av byen kom etterhvert. Kirken heter Église Saint-Michel og ble påbegynt i 1732 og ferdigbygd i 1757. Det ble litt gåing for å komme til denne kirken, og siden hele byen ligger i en skråning, så blir det jo litt trapper oppover også.

Å ta bilder av et så stort bygg som en kirke inne i en så trangt by var mildt sagt en utfordring med bare 24 mm. Jeg hadde nok hatt behov for enda mer vidvinkel enn det jeg har med mitt Sony RX100 III-kompaktkamera. Men man gjør det beste ut av det man har til rådighet. Ellers må jeg si at jeg er kjempefornøyd med kameraet, både i bruk og ikke minst bildene det leverer. Og hittil har jeg erfart at 24-70 mm-objektivet fra Zeiss duger til det aller meste. Det er bare en gang i blant at jeg kunne tenke meg litt ekstra vidvinkel eller litt mer tele. Jeg tror at jeg oftere kunne trengt litt mer tele enn vidvinkel. Men må si det er utrolig befriende å kunne dra på tur med et så lite og lett kamera som dette, enn å dra på flere kilo med speilrefleksutstyr. Men å ta med et av speilrefleksene mine med et objektiv tilsvarende 24-70 bør ikke nødvendigvis veie så mye. Men når man først skal ta med seg speilrefleksen, så ønsker man gjerne å ha med litt flere objektiver også. Det er da det begynner å balle på seg.

Vi endte opp etterhvert på en restaurant for å få oss en matbit, uten mat og drikke duger helten ikke. Mens foreldrene mine bestilte seg hver sin salt, valgte jeg å bestille en pizza med fire oster. Når jeg så salatene som kom på bordet etterhvert, så det utrolig fristende ut. Men må si at pizzaen jeg hadde bestilt smakte også fortreffelig. En øl hører jo selvfølgelig også med når man er på tur og ikke kjører bil. Men her må jeg innrømme at jeg ikke nødvendigvis husker hva slags øl det ble. Men mener å huske at det var et eller annet fransk. Når jeg er på tur prøver jeg så langt det er mulig å drikke lokalt øl, men det er faktisk ikke alltid at restaurantene eller utestedene har lokalt øl. Litt merkelig spør du meg, men har dem en avtale med et eller annet utenlands merke, så er de kanskje forpliktet til å bare selge dette merket og andre merker som har samme eier.

Uansett hvor man drar hen på den franske rivieraen i februar, er det ikke så veldig mye turister enda, det er fortsatt ganske lenge til høysesongen. Jeg ser for meg et utrolig yrende liv i Villefranche-sur-Mer, både i byen og i bukta i midten av juli! Da er det selvfølgelig også mye varmere enn det er i februar, men for oss som «rømmer» fra Norge for å oppleve litt vår en stakket stund, så er 9-13 varmegrader og sol akkurat som helt fantastisk! Jeg for min del synes faktisk det er en stor fordel at det ikke myldrer av folk og gjør det helt håpløst å komme frem, få seg et bord på en restaurant og for ikke å snakke om hvor mye mer trafikk det ville vært på veiene!

                                                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/03/08/villefranche-sur-mer-og-citadelle-saint-elme/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.