TEST: Seat Leon 20VT 4 Top Sport

Seat Leon bygges på samme plattform som Audi A3 og Volkswagen Golf, men hvem kan egentlig se det? Jeg synes både A3’en og Golf’en er fine biler, og jeg holder kanskje en knapp på A3’en fremfor Golf’en, men ingen av disse to kan konkurrere med Seat Leon. Spesielt i 20VT 4 Top Sport-utførelse. Den er rett og slett lekker, nydelig, rå, tøff og en drøm å kjøre! Jeg har hatt gleden av å teste denne bilen i 3 dager på både tørr asfalt, våt asfalt og på snø, og gjett om dette ble 3 morsomme, og ikke minst slitsomme dager! Etter så mye morsom og aktiv bilkjøring, er man rett og slett utslitt og trenger et par dager på å komme seg tilbake til hektene igjen.

Seat Leon 20VT 4 Top Sport er en Leon med 1.8 turbomotor på 180 hestekrefter og leveres med firehjulstrekk, derfor 4-tallet i betegnelsen. Firehjulstrekken er av typen Haldex som ikke er en permanent firehjulstrekk, men som er en forhjulsdreven bil inntil det er behov for det kobler inn bakhjulene også. Dette skjer såpass fort at du ikke merker noe til det, med unntak av hvis du fremprovoserer det på snøføre, da vil rompa på bilen komme litt ut. Men dette er jo bare morro! Dette er noe av det jeg synes er så utrolig kjedelig med å kjøre forhjulsdrevne biler, man kan ikke legge opp breisladder eller noen ting, uten å måtte dra i håndbrekket. Med firehjulstrekk er dette lett som ingenting!

Jeg må si at jeg ble rimelig bortskjemt av å kjøre denne bilen i 3 dager, både med 180 turbohester og firehjulstrekk. Jeg kjører til daglig en Audi 100 2.6E Avant (ca 1500 kg, framhjulstrekk og 150 hk) og må si at det var rimelig kjipt å komme tilbake til denne bilen etter å ha levert tilbake Seat Leon’en. Må være litt mer forsiktig med gasspedalen på glatt føre med min bil ja, enn med Seat Leon’en. Der var det liksom bare å gi så mye gass man bare ønsket og bilen bare grep tak og skjøt fart fremover.

Spesielt om man kobler ut ESP-systemet. (Elektronisk Stabilitets Program) Dette systemet var kanskje litt vel følsomt på denne bilen, da det faktisk begynte å jobbe på svingete tørr asfalt i ikke så altfor høy hastighet. Men da er det jo utrolig befriende å kunne slå av hele automatikken. Jeg tok ikke tiden, men 0-100 km/t tester på snødekt vei gikk fortere uten ESP-systemet enn med. Dette er fordi ESP-systemet bremser ned motoreffekten for å forhindre hjulspinn og at du skal minste kontrollen over bilen. Det er vel og bra til daglig, men når man først vil se hva bilen er god for, er det mye mer morro å gjøre dette uten all automatikken koblet inn!

Det gjorde det ikke noe mindre morro at bilen var satt opp med 225/45-17 vinterdekk på noen av de feteste felgene jeg har sett på ett produkt fra Volkswagen Audi-gruppen noen gang. Det er ikke akkurat daglig kost å se bilene her i Fredrikstad kjøre rundt på 17-tommere om vinteren, så dette trakk utvilsomt en masse oppmerksomhet. Det gjorde ikke saken noe bedre at bilen var i flash rød, og uansett om bilen var ren eller ikke, syntes den utrolig godt i trafikken! Det er heller ikke til å legge skjul på at Seat Leon, og spesielt denne versjonen, har ett utrolig tøfft og rått utseende, i forhold til en del andre biler i samme segment.

Noe som også gjør Seat Leon 20VT 4 Top Sport utrolig tøff, er at den skiller seg såpass ut ifra en ordinær Seat Leon. Med lakkerte dørlister, lakkerte kanaler, spoilere og full Cupra-styling! Dette er rett og slett en hissig rød lekkerbisk av en spanjol! Og ikke minst; Med Volkswagen Audi-kvalitet. Seat Leon er som sagt bygget på samme plattform som Audi A3 og VW Golf, og dashbordet er hentet rett fra Audi A3. Midtkonsollen rundt girspaken er hentet fra VW Golf, men dørsidene er Seat sine egne.

Under kjøring er det utrolig deilig å høre turboen lade opp trykket og gi oss ekstra mye puff, og ikke minst morro å høre når overflødig turbotrykk blir sluppet ut av bypass-ventilen. Denne lyden er dog mer markant på en tohjulstrekk enn firehjulstrekk.

Bilen var også utstyrt med sekstrinns girkasse, og 6. giret var utrolig deilig å ha når man har litt fart på motorveien, men det er også mye enklere å finne riktig gir under annen kjøring. Når man ligger i 60-soner har man ikke bruk for 6. giret i det hele tatt, og bruker derfor 5. gir som «siste» gir.

Volkswagen Audi-gruppens «potetmotor» har i denne bilen 180 hester, og det gjør denne bilen til ett ganske friskt bekjentskap. Det er ikke for ingenting at motoren kalles «potetmotor». For som kjent kan poteter brukes til alt. Det kan denne motoren også. Den leveres med 150 hk, 163 hk, 180 hk, 190 hk, 210 hk og 225 hk. «Storebroren» til Seat Leon 20VT 4 Top Sport, Seat Leon Cupra R har fått 210 hestekrefter, men senere i år har jeg hørt at den skal bli levert med 225 hestekrefter. Og det har kanskje noe med at nye Audi A3 ikke vil bli levert med 1.8T i det hele tatt, og at Audi S3 har hatt 225 hk. Audi A3 vil nå bli levert med 3.2 V6 som største motoralternativ.

Det som kanskje er litt snodig, er at storebror, Seat Leon Cupra R, ikke blir levert med firehjulstrekk i det hele tatt. Det har kanskje noe med at målgruppen for denne bilen ikke kjører på snøkledde veier som oss her oppe i nord, men det er jo ikke akkurat negativt med firehjulstrekk når man har motorsterke biler da. Det er ikke til å stikke under en stol at det er mye enklere å dra nytte av kraften når man fordeler dem ned i bakken med fire hjul, enn å stå og spinne på to hjul. Kanskje firehjulstrekk kommer på Cupra R senere?

Jeg har riktignok ikke testet Seat Leon Cupra R noen gang, men her og nå ville jeg nok valgt Seat Leon 20VT Top Sport fremfor Cupra R, ene og alene pga firehjulstrekken. Men etter hva jeg har lest i tester av Cupra R, er ikke problemet med hjulspinn så stort som man kanskje ville tro. Dette har selvfølgelig også mye med hva slags dekk man bruker å gjøre. Bridgestone Blizzak i 225/45-17 fungerte utrolig bra på vår testbil. Og enda bedre vil det selvfølgelig være med sommerdekk til sommeren! Hvis noen lurer på hvorfor bilen var utstyrt med 17-tommere på vinteren, så kan nok det forklares ganske enkelt: Det er ikke plass til noe mindre enn 17-tommere på denne bilen pga bremsene! Og bremsene på denne bilen er utrolig bra!

Noe som gjør Seat Leon så utrolig mye tøffere enn dens brødre, Audi A3 og VW Golf, er at denne bilen har litt mer «edge» i designet sitt. Rundt og behagelig kan bli litt kjedelig i lengden synes jeg, men her har Seat absolutt gjort noe riktig. Bakparten på Seat Leon er utrolig mye tøffere enn sine konkurrenter, og det gjør ikke akkurat noe med ett dobbelt krommet eksosrør heller. Baklyktene er enkle, men lekre i designet, Seat-logoen er utrolig nydelig og praktisk (man trykker inn på toppen og bruker denne til å åpne bakluken) og skjuler nøkkelhull og håndtak på en utrolig smart måte. Faktisk mer smart enn Alfa Romeos skjuling av dørhåndtaket på dørene bak. Seat Leon 20VT 4 Top Sport har også en ganske stor takspoiler som også inneholder høyt plassert bremselys. I tillegg er bilen knall rød og ser utrolig potent ut bakfra.

Fronten er også utrolig lekker, der alt er lakkert knall rødt, med unntak av det tøffe gitteret i grillen og nede i spoileren. Seat Leon har også tåkelys nede i spoileren som gjør look’en på bilen enda tøffere. Bilen har også speil lakkert i bilens farge. Det er kanskje en ting denne bilen mangler, og det er Xenon-lys! Merkelig at man ikke får dette som ekstrautstyr en gang på Seat Leon. På Seat Ibiza koster det bare noen få tusenlapper.

Interiøret i bilen er i hovedsak hentet fra Audi A3 og litt fra VW Golf, men Seat har også passet på å sette sitt særpreg på det. Bilen har blant annet hvite urskiver og ikke minst rød instrumentbelysning. Det samme med knapper og brytere. Dette er noe jeg savner hos Audi. Dette var liksom en av «varemerkene» til Audi tidligere, men de har av en eller annen merkelig grunn gått over til hvitt lys i instrumentene. Volkswagen kjører derimot på blått. Men man kan utvilsomt glede seg over at Seat kjører på rødt. Dette har kanskje noe med at Seat skal være Volkswagen Audi-gruppens avdeling for sportslige biler?

Plasseringen av bryterne for de elektriske vinduene og speilene har en bedre plassering her i Seat’en enn den f.eks har i Audi A3. I Audi A3 synes jeg bryterne kommer for langt tilbake, men her har Seat valgt en annen løsning der de er plassert på ett panel som står i ca 45 grader, istedenfor på «armhvileren» i Audi A3. Klimaanlegget ser veldig likt ut som er benyttet i Audi A3, men her er det ett større display istedenfor 2 mindre. Men av en eller annen merkelig grunn har Seat valgt å plassere bryterne for varmesetene der man vanligvis har koppholderen, istedenfor på hver side av klimaanlegget som i Audi A3. Hvorfor det? Må si jeg savnet koppholderen når jeg var ute og kjørte. I litt varmere strøk som bilen ikke leveres med varmester, får derimot koppholder.

Ellers må jeg si at rommet under midtkonsollen (foran girspaken) var utrolig praktisk til å oppbevare mitt digitalkamera! For i handskerommet var det ikke plass til noe kamera. Ikke mappen med instruksjonsboka og vognkortet heller, dette hadde fått eget rom under rattet, ovenfor der du har beina dine! Egentlig helt greit, borte vekk og lett tilgjengelig når man en sjelden gang har bruk for instruksjonsboka eller vognkortet.

Jeg må også si at jeg ble mektig imponert over det standardmonterte stereoanlegget i denne bilen. En Seat Sound System AURA cd-spiller med 8 høyttalere. Du skal lete lenge etter ett standardmontert stereoanlegg som låter bedre enn dette! Her er det nok lyd, trøkk og bass til selv å gjøre en tenåring fornøyd!

Som det bør være, er rattet både justerbart i høyden og lengden, og det derfor ikke noe problem å finne en posisjon som passer deg best. Både fører- og passasjersetet er høydejusterbart og man «jekker/pumper» setet enten opp eller ned. Jeg for min del som er litt lang i beina, måtte legge setet helt ned og trille det helt bak, i kombinasjon med en ikke så altfor liggende stilling, ble dette en utrolig bra sittestilling for meg.

På kjøreskolen ble man lært opp til at man skulle holde begge hendene på rattet, men dette er det nok veldig mange som enten glemmer eller ikke gidder å følge opp når man har kjørt litt bil. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er så veldig flink til å bruke «kvart på tre» håndstillingen så mye selv, men når jeg kjører en bil med 3-eikers sportsratt blir det liksom automatisk til at man holder begge hendene på rattet. Ved en aktiv kjørestil er dette så absolutt å anbefale.

Siden dette er en Top Sport-versjon av Seat Leon, sier det seg selv at bilen i hovedsak er satt opp «Sport», men jeg er mektig imponert over hvor behagelig og komfortabel bilen også kan være på bil som tillater slik kjøring, f.eks motorveien. Men du må regne med at du merker de fleste dumper og slikt da, men for meg som elsker disse egenskapene i en bil, så er det bare ett stort pluss!

Så i bunn og grunn vil jeg si at dette er en bil jeg så absolutt kan anbefale, både til de som ønsker seg en utrolig morsom bil å kjøre, og en som både vil ha en morsom bil å kjøre og samtidig også vil ha litt komfort. Dette er en sportslig bil som fortsatt er en utrolig behagelig bil å kjøre til daglig. Ja takk, begge deler?

Jeg må si at det var utrolig vanskelig å levere fra seg denne bilen igjen, og må ærlig innrømme at denne bilen har gått opp som klar favoritt av de bilene jeg har testet. Det værste er at den koster ca 200.000 kroner mindre enn den dyreste jeg har testet. Det er ikke alltid størst og dyrest som teller! Seat Leon 20VT 4 Top Sport koster 361.100 kroner levert Fredrikstad, men vår testbil har vi lånt av Harald A. Møller, importøren av Audi, Volkswagen, Seat og Skoda i Norge. For en prøvetur, ta kontakt med din lokale Seat-forhandler eller ta en titt på www.seat.no!

Men vær også obs på at denne bilen også leveres med en 1.9 TDI med 150 hestekrefter til den samme prisen. Kanskje noe å vurdere på tanke på bensinprisene her i landet? Dieselmotoren har betydelig mer dreiemoment enn hva bensinmotoren kan skilte med. 1.8T motoren har 235 nm og 1.9 TDI motoren har utrolige 320 nm.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/02/21/test-seat-leon-20vt-4-top-sport/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.