En natt på Skjernøya utenfor Mandal med bobilen

Etter en god natts søvn på Flekkerøya etter å besøkt Møvik fort, tenkte jeg å kjøre enda litt vestover på Sørlandet. Men først tok jeg en tur innom en butikk i Kristiansand som heter Bekken & Strøm. En butikk som selger arbeidsklær, primært til bedrifter vil jeg tro. Den ligger ikke akkurat veldig sentralt. Jeg ville ta en tur innom for å se om de hadde noe interessant av arbeidstøy som jeg kunne bruke som turklær eller noe regntøy til en fin pris. Ikke dumt å være litt føre var, enn å måtte kjøpe noe til full pris når man først trenger det. Jeg hadde aldri vært innom Bekken & Strøm tidligere, men jeg har vært innom flere butikker av den typen hjemme. Men jeg hadde fått med meg at Bekken & Strøm kunne ha noe interessant inne. Ifølge websiden deres så det ihvertfall veldig bra ut.

Men, det er dessverre slik at utvalget i de fysiske butikkene ikke nødvendigvis er så bra som man får inntrykk av når man besøker websiden. De hadde derfor litt begrenset utvalg i både regntøy og arbeidstøy, ihvertfall i de størrelsene som jeg trenger. Men de hadde derimot en restekasse med noe regntøy. Det værste var at mesteparten av det var også i den størrelsen jeg bruker i regntøy. Hva er sjansen for det? Det var 4 regnbukser og 2 regnjakker i denne restkassa, priset til 100 kroner per del pluss moms. Den ene regnjakka og den ene buksa var i en størrelse mindre enn “min” størrelse, så de to plaggene var jeg litt usikker på om ville passe. I værste fall var det sikkert noen jeg kjenner som kunne ha interesse av å kjøpe dette av meg for en billig penge, hvis det ikke skulle passe. Det var ihvertfall tanken der og da.

Jeg brukte dog litt tid i butikken før jeg bestemte meg for hva jeg skulle ta med meg. Spesielt den ene regnjakka og den ene regnbuksa var veldig interessant. Den var i fargekombinasjonen oransje og blått og jakka hadde i tillegg lommer. Det har jeg ikke fra før, og det har jeg savner litt. Man har jo som regel lommer i klærne man har innenfor regntøyet, men noen ganger hadde det vært interessant å hatt det litt mer tilgjengelig enn som så. Dette regntøysettet var også i ganske tykk PVC og ville derfor tåle en del. Resten av plaggene var i litt tynnere PU-materiale. To bukser i oransje, en bukse i gul og den jakka som var i en størrelse mindre var i kombinasjonen oransje og svart, med noen få gule detaljer. Shitt la gå tenkte jeg, jeg tar med meg alt sammen og så får vi håpe at det passer. Skulle noe ikke passe, er det sikkert alltids noen som kunne tenke seg å kjøpe det av meg. I tillegg hører det jo med at alt dette ikke kostet noe mer enn hva ETT plagg vanligvis koster, hvis man er heldig. Jeg var forberedt på at jeg skulle betale 100 kroner pluss moms per del, men av en eller annen grunn ble plaggene slått inn til 100 kroner inkludert moms, så da ble det faktisk enda billigere. De fire plaggene som var i min størrelse passet perfekt, mens de i en størrelse mindre går greit, men jakka passer nok bedre enn buksa. Vi får se, kanskje de skifter eier etterhvert.

Veldig fornøyd med kjøpet hos Bekken & Strøm gikk turen innom en Shell-stasjon for å tømme det som må tømmes og selvfølgelig fylle opp ferskvannstanken, så var man klar for siste del av denne turen! På denne turen har jeg valgt å ta tømming/fylling av vann hver 3. dag for å være på den sikre siden. Det er like greit når man allikevel må tømme/fylle 3 ganger i løpet av turen. Det er ikke noen vits å strekke strikken og prøve seg på 4+4+1 natt, når man kan ha det veldig behagelig og ikke måtte spare like mye på vannet med 3+3+3 netter. Deretter gikk turen videre vestover. Jeg hadde selvfølgelig funnet neste sted også i Bobilguiden. Målet for denne turen var Norges sydligste bebodde øy – Skjernøya som ligger utenfor Mandal! Øya har nesten 400 fastboende og er forbundet med fastlandet med en smal bru, Skjernøysundbrua som ble bygget i 1964.

Men når jeg kom frem til Tjusdalsbuka som er stedet jeg hadde sett meg ut å overnatte med bobilen, fikk jeg meg nok en liten overraskelse. Ala når jeg kom til Auvika i Steigen i sommer. For parkeringsplassen jeg kunne parkere bobilen lå litt lavere i terrenget enn jeg hadde sett for meg. Det vil si at man ikke ville se noe av den utsikten jeg hadde sett på dronebildet i Bobilguiden fra bobilen. Det er ikke like sett å se topografien (terrenget) på et dronebilde som når bildet er tatt på vanlig måte fra landejorda. Men da hadde det uten tvil ikke sett like idyllisk ut. Men i motsetning til når jeg kom til Auvika i Steigen, var det ikke noe problem med enten DAB- eller 4G-dekning her i Tjusdalsbuka på Skjernøya utenfor Mandal. Det var derfor ikke noe tema å kjøre videre, slik som jeg valgte å gjøre i sommer. Det hører også med at jeg hadde planer om å jobbe litt fra bobilen når jeg skulle parkere i Auvika i Steigen i sommer. Og uten mobildekning var det et håpløst prosjekt.

Nå pleier jeg ikke å parkere og overnatte på parkeringsplasser utenfor kirker når jeg er på tur med bobilen. Men dette var ikke en parkeringsplass bare for Skjernøy kapell, dermed syntes jeg at det var “innafor”. I tillegg hadde jo funnet stedet i Bobilguiden, så det må da være innafor. Vanligvis blir man oppfordret i “bobilmiljøet” og deriblant Bobilboka til å ikke benytte parkeringsplassene til kirkene til å overnatte med bobilen. Jeg var nok heller ikke noe særlig interessert i å begynne å lete etter et annet sted. Det var dog et sted til på Skjernøya som hadde blitt markert som et mulig sted å overnatte med bobilen, nemlig ved Skjernøysundet og Skjernøysundbrua, men den plassen var så liten at selv med min bobil ville det være veldig trangt. Mulig det vil gå greit med en bybobil på bare 5,4 meter. Men det er ikke noen tvil om at utsikten fra denne plassen ville vært enda mer idyllisk enn i Tjusdalsbuka!

Utrolig fint må jeg også si at det var med litt oppholdsvær og det tok derfor ikke så veldig lang tid før jeg tok med meg kameraet og ruslet meg en liten tur! Sola tittet frem litt også faktisk! Men i hovedsak var det nok overskyet også denne dagen! Men det  var utrolig fint i Tjusdalsbukta her på Skjernøy! Og man må ikke gå veldig langt for å komme til vannet og se litt båtliv. Jeg må si at man har det som plommen i egget med bobil når man kan dra fra sted til sted når man finner slike steder å benytte! Utrolig lettvint har det også vært på denne turen å dra fra sted til sted funnet i Bobilguiden! Hvis man ser bort fra at jeg fikk en liten overraskelse i at selve parkeringsplassen lå litt lavere i terrenget enn jeg regnet med. Problemet var nok egentlig at veien lå høyere og dermed sperret litt for utsikten til nettopp Tjusdalsbukta! Men selv om jeg ikke hadde den helt store utsikten fra bobilen når jeg var der, så var det jo bare å komme seg opp og ut og gå tur, så kunne man nyte utsikten i lange åndedrag underveis!

Etter litt middag og sånn i bobilen kom det selvfølgelig mer regnvær utpå kvelden! Men det hindret ikke meg i å gå en ny tur, denne gangen tenkte jeg å gå litt lengre enn bare rett bort til Tjusdalsbukta. Men med dette været var det bare å få på seg både regnbukse, regnjakke og selvfølgelig gummistøvlene! I tillegg har jeg brukt en liten bagg som jeg har kameraet i, litt å drikke og Gorillapod-stativet som jeg har med meg hele tiden når jeg er på tur med bobilen! Men jeg må si at det både regnet og blåste ganske friskt denne kvelden! Det var derfor litt kranglete å få tatt noe særlig med bilder underveis. Men litt måtte jeg allikevel få til! Jeg tok nemlig turen over hengebrua ut til Rossnes. Brua er 110 meter lang og den opprinnelige brua ble innviet den 19. juni 1953 og var 80 cm bred. Vinteren 2010 ble denne revet og erstattet av en litt bredere bru som ble innviet 27. april 2010. Står været på skikkelig her, vil jeg tro at det er en «interessant” tur over til Rossnes.

Jeg hadde aldri vært på enten Skjernøy eller Rossnes tidligere, så jeg visste ikke nødvendigvis hvordan turområdet der ute var, men jeg hadde glemt å ta med meg en lommelykt. Det var derfor litt viktig å være på retur innen det ble mørkt. Å ihvertfall være tilbake til bebyggelsen ved brua var nok en god Idè. Hadde jeg hatt med meg en lommelykt, hadde ikke dette vært like viktig. Må si jeg var lite imponert over meg selv at jeg hadde glemt å ta med meg en lommelykt, jeg har to av dem til enhver tid i bobilen, når jeg visste at sola kom til å gå ned snart. Men da er det bare å legge opp turen deretter. Godt kledd i regntøy og gummistøvler møtte jeg noen som ikke var like godt kledd underveis. Jeg gikk inn til siden for å slippe dem forbi meg, men de valgte å stoppe opp og slå av en liten prat. Samtalen åpnet med at de kommenterte at jeg var godt og mer korrekt antrukket enn det de selv var. Vi pratet litt om øya, at jeg var på ferie og tur og aldri hadde vært der ute før. At jeg lurte på hvor det “gule huset” var, for etter det var det naturreservat og ikke å gjøre som man selv ville selvfølgelig.

Men siden jeg gikk i gummistøvler, måtte jeg være litt ekstra obs når jeg skulle gå på fjellet, for det kan bli ekstremt glatt. Litt avhengig av hva slags gummistøvler man har på seg selvfølgelig, men i utgangspunktet er gummistøvler glattere på vått fjell enn sko vanligvis er. Men jeg har også gummistøvler som har rene “villmarkmønsteret” under og ville nok egnet seg bedre til akkurat denne turen. Når jeg kom meg rundt til noe som heter Indre Nodevika så var været såpass rufsete at jeg hadde måttet knyte igjen hetta på regnjakka for at den ikke skulle blåse av hodet mitt i ett sett. Og selvfølgelig hindre en del av regnet å komme innenfor hetta. Når man først har på seg regntøy, så er det jo greit å prøve å holde regnet ute. Men det både blåste og regnet ganske friskt. Jeg fikk derfor ikke tatt så mange bilder som jeg ønsket, men jeg våget å ta noen få før jeg pakket kameraet ned i baggen igjen.

Siden jeg var veldig usikker på hvor langt det ville være å gå rundt og kanskje ut til Eldebrandshola før jeg kom inn mot Indre og Ytre Kopperholmen, tok jeg ikke sjansen på å legge ut på denne turen når jeg ikke hadde med meg noen lommelykt. For hvis det først ble mørkt her ute, regnet jeg med at det kom til å bli veldig vanskelig å komme seg helskinnet tilbake igjen. Derfor valgte jeg etter å ha sittet en stund og bare tatt og følt på elementene ved Indre Nodevika å gå den samme veien tilbake, for å være på den sikre siden. Neste gang må jeg huske på å alltid ta med meg en lommelykt. Det bør egentlig være i baggen hele tiden. Når jeg er på mer dedikerte fototurer og har med meg fotoryggsekken hele tiden, så har jeg alltid en lommelykt der. Og da har jeg faktisk med meg tilsammen tre lommelykter på tur. Man kan aldri få for mange lommelykter er min holdning. I tillegg trenger man selvfølgelig ekstra batterier!

Været roet seg litt ned når jeg var på vei tilbake, så da fikk jeg tatt litt mer bilder. Deriblant av hengebrua ut til Rossnes. Jeg måtte selvfølgelig også snike til meg noen selfies på denne turen i regnværet! Legg også merke til at jeg endelig har fått barbert bort skjegget! Vanligvis barberer jeg meg hver mandag før jeg drar på jobb, men når jeg har ferie er det ikke alltid jeg husker  på å få gjort dette. Jeg glemte det på mandag, jeg glemte det på tirsdag og klarte jaggu å glemme det på onsdag også, før jeg omsider fikk tatt skjegget på torsdagen etter en dusj! Jeg tok forresten også noen bilder når jeg var ute på hengebrua, men det er faktisk en liten utfordring når det er såpass dårlig lys. Da blir lukkertiden såpass lang at man må stå rimelig rolig. Og en hengebru er jo sjeldent helt i ro! Men litt utfordringer må man tåle når man er ute i vær og vind!

    

Nesten tilbake til Tjusdalsbukta der bobilen stod parkert ved Skjernøy kapell hadde regnet gitt seg helt og jeg satt meg ned på en krakk og satt og nøt utsikten mens jeg tok litt bilder. Sola hadde gått ned for lengst og det ble bare mørkere og mørkere. Ikke at jeg hadde sett noe særlig til sola denne kvelden, den var gjemt bak et solid skylag! Men jeg må si at det var utrolig deilig å komme tilbake til bobilen og få av seg regntøyet, gummistøvlene og klærne jeg hadde på meg under for så og ta på seg en helt tørr t-trøye og treningsbukse! Så var det bare å få hengt opp alt sammen til tørk litt her og der i bobilen. Mest på badet, noe over døra til badet og så henger det stadig noe på en av stolene fremst i bobilen. Det som er fuktigst/våtest havner selvfølgelig på badet! Regntøyet går veldig fort å tørke, så det tar ikke lange tiden. Men skulle man derimot klart å få olabuksa ganske fuktig eller i værste fall våt, tar det derimot ganske lang tid å få den tørr igjen.

Resten av kvelden slappet jeg av og tok det piano i bobilen! Det er aldri feil å sette seg ned med noe godt å drikke litt musikk på ørene og prate litt med kjentfolk hjemme! Nå en torsdag kveld nærmet det seg slutten av denne turen, men det er fortsatt mer å utforske! Ferien er ikke slutt før den er slutt! Følg med videre!

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

En natt på Flekkerøya utenfor Kristiansand med bobilen (16.12.19)
En tur til Møvik fort i Kristiansand med bobilen (05.12.19)
En natt ved Svennevig bru i Lillesand med bobilen (04.12.19)
En natt ved Storesand utenfor Fevik med bobilen (03.12.19)
En natt ved Østerholtheia med bobilen (02.12.19)
En tur til Tangen fort med bobilen (29.11.19)
En natt i Langesund med bobilen (28.11.19)
En natt i Nevlunghavn med bobilen (26.11.19)
Tur med bobilen med Strømstad-Sandefjord ferga til Sørlandet (25.11.19)

                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/12/17/en-natt-pa-skjernoya-utenfor-mandal-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.