Tur til Hamn i Senja og et militært anlegg fra den kalde krigen i Stormoa på Senja

Jeg dro fra Ballesvikskaret klokka 12.15 og tok en liten tur innom Hamn i Senja. Et veldig lite men sjarmerende sted på Senja med marginalt med parkeringsplasser. Men jeg fikk meg en plass på det som egentlig er bobilparkeringen. Muligens litt småfrekk, men håpte at det gikk greit å stå der i noen minutter for å rusle meg en liten tur for å ta noen bilder. Det var uansett plass til en bobil til hvis det skulle komme noen i mellomtiden. Når jeg tar en kjapp titt på tidslinjen på Google maps, var jeg bare der i et kvarter, og det hadde ikke kommet noen på den ledige plassen i mellomtiden heller. Så da gikk det heldigvis greit.

Kjørte så videre til Senjatrollet, som dessverre brant ned i mars/april 2019. Jeg tenkte å benytte tømmestasjonen som ligger der. Det var litt kø, men det tok ikke så lang tid før det var min tur. Jeg får både tømt gråvannet, toalettanken og rigga meg på plass for å fylle opp vanntanken. Da ser jeg at Leif Rubach – han som står bak Senjatrollet og hulderparken setter seg i en bil og kommer kjørende bort til der jeg er. Han parkerer foran bobilen og kommer bort til meg og lurer på om alt fungerer som det skal. Ja, alt fungerer som det skal! Det var også to foran meg, så det har ikke vært noen problemer! Han forteller at de hadde hatt litt problemer at det hadde gått full, så det var nok derfor han kom bort for å sjekke hvordan det gikk. Med to av tankene nå tomme og vanntanken full, var jeg klar for 3-4 netter igjen.

Militært anlegg fra den kalde krigen i Stormoa

Kjører opp fjellet til Skalandtunnelen som går igjennom Senjas nest største fjell Stormoa. Stopper rett før for å ta noen bilder av fjellet og ikke minst av havtåka som er på vei over fjelltoppene bak meg. Kjører igjennom tunnelen som er på 1,9 til 2 kilometer. På den andre siden er også havtåka på vei over fjelltoppene, så jeg kjører inn på siden for å ta litt bilder. Tilbake mot fjellet Stormoa ser jeg at det er en foss oppi fjellsiden og noe som kan se ut som å være en gammel tunnel. Den går et stykke over bakken før den går inn i fjellet. Syntes først at det var litt snodig før jeg tenkte at det har sikkert noe med all snøen som ligger her om vinteren. Jeg velger å gå opp for å ta litt bilder. Etterhvert legger jeg merke til at dette er noe litt annet enn en “gammel tunnel”. Jeg ser at det er T-luftetårn for utlufting/ventilasjon og på venstre side der tunnelen går inn omt fjellet er det jaggu to skyteskår også. Av samme type som det norske forsvaret brukte på 80-tallet når de bygde Hanekleiva stridsanlegg og Eidsfoss stridsanlegg.

Jeg har også sett denne typen skyteskår på etterkrigs utbygging under den kalde krigen på Fjøløy fort. Det er derfor hevet over enhver tvil at dette er et militært anlegg fra den kalde krigen! Det står ingen skilter om at det er et militært anlegg, fotografering forbudt eller noe sånt, så jeg regnet med at det var nedlagt for lengst. Det så også ut til at noe hadde blitt murt igjen til høyre for skyteskårene, blant annet en dør kanskje. Men jeg valgte av en eller annen grunn å ikke gå inn i tunnelen. Jeg skal si at jeg angret noe voldsomt på det etterpå. Jeg hadde også i ettertid forsøkt å finne noe informasjon om dette anlegget i ettertid, uten hell. Det eneste jeg klarte å finne var et bilde av inngangen til tunnelen som en hadde delt. Uten at det var skrevet noe informasjon eller noen hint om hva dette kunne ha vært for noe.

Men for å hoppe litt i tid, så tok jeg turen tilbake noen dager senere fordi jeg klarte ikke å legge bort det faktum at jeg ikke hadde tatt turen inn i tunnelen for å titte. Første tur innom var på fredag, søndag den samme uka var jeg tilbake igjen for å ta turen inn i den “mystiske” tunnelen. Det er jo bare dumt å ikke ta en tur inn når det ikke er noen form for skilter som sier at det ikke er tillatt, privat, adgang forbudt, militært område, fotografering forbudt eller noe som helst. Men uansett hvor mye jeg søkte på Stormoa, Botnevatnet i kombinasjon med militært anlegg, bunker eller lignende søkeord har jeg ikke klart å finne ut noe fornuftig. Det er egentlig ganske utrolig. For det er sjeldent at det ikke er skrevet noe om det meste på internett. Men enten er dette totalt uinteressant eller så er det ikke så lenge siden det ble degradert? Jeg for min del regner med at jeg rett og slett bare ikke har brukt de rette søkeordene for å finne den informasjonen jeg er ute etter. Jeg lever i håpet om at det kanskje er noen andre som kan vite noe og kan dele det med meg i kommentarfeltet under! Men hvis jeg skulle gjette hva dette kan ha vært, og kanskje fortsatt er, så tror jeg bare at det er et depot eller et lager for forsvaret.

Inne i tunnelen står forresten fortsatt lyset på og det er en port helt innerst. Ikke noen panserport av noe slag, men en ganske vanlig port ser det ut som. Til venstre litt før porten er det en dør som det står “FORROM” på, her er det også porttelefon til høyre og to metallskap til venstre. Nøkkelen til disse to stod i den ene, så jeg klarte ikke å dy meg, så jeg åpnet opp den ene, der var det lys og en kortleser med et panel for å trykke inn en kode. Jeg tok et bilde eller to og lukket pent igjen igjen. Det hører også med at dette området var videoovervåket, så det er greit å være snill gutt og ikke finne på noe. Uansett så har forsvaret eller hvem nå som har dette anlegget i drift i dag meg på videoopptak inne i denne tunnelen. Men så lenge det ikke er skiltet forbudt, lukket, at man er uønsket på noen som helst måte, så kan det jo ikke være noe problem at man tok en tur inn for å titte.

   

Flere steder i tunnelen er det rømningsveier litt oppe på veggen med en stige opp til en panserdør. Ved hver rømningsvei henger det også en brannslukker. Litt artig at på godkjenningsmerket var den stemplet november 2019 og det stod Forsvarsbygg på disse lappene. Så da er det nok ikke noen tvil om at det fortsatt er Forsvaret som bruker dette anlegget, bunkeren eller hva det er for noe fra den kalde krigen! Når jeg tok turen ut av tunnelen igjen tok jeg selvfølgelig flere bilder av inngangen. Her kan man kjøre inn med kjøretøy som er maks 3,8 meter bred og 3,55 meter høy. Det hadde gått helt fint å kjøre inn med bobilen med andre ord. Men litt kjipt å måtte rygge samme veien tilbake igjen. Det var uansett ikke noe tema, for litt før man kommer til tunnelen var det en falleferdig bom som ihvertfall skulle hindre at man kom kjørende inn den siste biten.

Må si at det var ekstremt stor forskjell på stemningen på stedet når jeg var innom på fredagen med havtåka som kom over fjelltoppene og på søndagen i strålende sol! Det var uten tvil på fredagen det var den mest spennende stemningen på stedet! Et artig lite funn når man intetanende er på ferietur på Senja! Men det hadde vært gøy om noen hadde hatt noe informasjon om hva dette ble benyttet til under den kalde krigen og hva det benyttes til i dag.

OPPDATERING: Jeg har fått et tips om at det er et NATO-radaranlegg i fjellet Innhesten, 916 meter over havet, som dette er inngangen til i Stormoa. Det forklarer nok hvorfor jeg ikke klarte å finne noe når jeg søkte, jeg brukte feil søkeord og ikke minst feil fjell. Her kan man lese om radaranlegget:

Forsvarsbygg.no
tu.no
aftenposten.no
nrk.no
itromso.no

Jeg har forstått det slik at det var bygget mot slutten av 1990-tallet og mest sannsynlig et radaranlegg på den tiden også. Den nåværende radaren stod klar i 2007, men i 2019 ifølge artikkelen hos tu.no skal det komme enda flere radarer på fjellet frem mot 2030. Det er snakk om åtte nye radarer, alle åtte skal erstatte åtte eksisterende radarer, men tre av stedene skal gjenbrukes mens fem skal plasseres på nye steder.

Les mer om turen med bobilen til Senja her:

Tur til Gryllefjord og to netter ved Ballesvikskaret på Senja (08.03.21)
Tur til Finnsnes, Torsken og en natt ved Gryllefjord på Senja (03.03.21)
Tur til Gjeska, Grunnfarnes og en natt ved Sifjordbotn på Senja (24.02.21)
Tur til Flakstadvåg og en natt ved Ytre Kvænbukta på Senja (22.02.21)
Siste etappe opp til Senja og min første natt ved Store Botnvatnet (21.02.21)
Lang etappe med bobilen nordover – andre natt på Saltfjellet (16.02.21)
Sommertur med bobilen til Senja – første natt ved Stor-Elgen (11.02.21)

                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2021/03/10/tur-til-hamn-i-senja-og-et-militart-anlegg-fra-den-kalde-krigen-i-stormoa-pa-senja/

2 kommentarer

  • Ingrid Kjus10 mars, 2021 kl 22:33

  Ser så fint ut på Senja altså. Og Steigen. Og Lofoten. Må innrømme at jeg ikke har vært nordpå noen gang; nesten flaut. Lofoten er kanskje mer spektakulært, men fordelen er vel at det er mindre turister på Senja? Eller tar jeg feil?

  • kak11 mars, 2021 kl 04:22
   Forfatter

  Det er fantastisk fint i Nord-Norge, enten vi snakker om Steigen, Vesterålen, Lofoten eller Senja! Du har helt rett i at det er mye mindre turister i både Steigen, Vesterålen og Senja i forhold til Lofoten! Om det er noe mer spektakulært i Lofoten? Nei, det vil jeg på ingen måte si! Steike flott i Nord-Norge uansett! 😉 Jeg hadde min første tur til Nord-Norge i 2019, da tok jeg turen til Steigen, Vesterålen, Lofotoen og avslutta på Senja, som også er en del av Vesterålen! I 2020 tok jeg turen opp til Senja og brukte hele ferien på Senja! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.