Guttormstangen badet i sol

I går var jeg på tur ut til Guttormstangen på Vesterøy. Jeg har vært der ute flere ganger, og jeg har som regel tatt bilder fra Guttormsvauen også. Men det droppet jeg denne gangen. Men gikk derimot «raskeste vei» rett ut til tuppen av Guttormstangen. For jeg hadde tenkt jeg skulle ta noen lengre eksponeringer av dønningene for å få «slørete vann». Heldigvis var det lavt nok vann til at det var mulig å komme seg ned dit uten å måtte legge på svøm. Hvis så hadde vært tilfelle, hadde jeg måttet finne på noe annet, det er mer enn nok å ta bilder av der ute. Da skjønner man også at jeg har hatt med stativet og litt filtre for å få til dette i dagslys. LEE Filters Big Stopper ble benyttet for å få 10 ekstra steg på lukkertiden, eller blenderen om du vil. I tillegg brukte jeg et gradert gråfilter fra LEE Filters av typen soft 0.6 som gir en maks 2 blendere i den ene enden.

Når man har kameraet på stativ er det lett å justere dette nøyaktig og få det resultatet man ønsker. Men noe som var en stor utfordring, var sjøsprøyten som til stadighet kom på det ytterste filteret som var det graderte gråfilteret. Selv om ikke jeg merket at det kom noe sjøsprøyt, så kom det tydeligvis bittesmå vanndråper i ett sett som gjorde det rett og slett klin umulig å ta bilder med sola i bildet. De bildene ble rett og slett ubrukelige. Men så fort jeg fikk sola ut av bildet, helst litt lengre unna også, var det lett som en lek. Men jeg måtte til stadighet tørke av filteret for saltvann. Og det er jo mildt sagt en mye større flate å holde ren enn frontglasset på objektivet. Jeg hadde med meg fotoryggsekken med det meste av objektiver jeg har tilgjengelig, men det komiske er at jeg kun brukte ett objektiv på hele turen.

Etter å ha tatt en del bilder på stativ og lang lukkertid, tok jeg litt bilder på frihånd. Ikke helt vanlig kanskje, men jeg valgte å ha det graderte gråfilteret påmontert kameraet. Siden det var et soft gradert gråfilter, er det en jevn overgang fra minus 2 blendere til 0 blendere. Hadde jeg brukt et hardt gradert gråfilter, hadde nok dette vært litt mer komplisert å bruke på frihånd, siden det går fra 2 til 0 blendere som en rett strek. Dette er genialt å bruke når man tar bilder av en horisont som er rett, er ikke horisonten rett, må et soft gradert gråfilter benyttes. Nå er dette med filter helt nytt for min del, jeg har aldri jobba med filter i det hele tatt tidligere. Men som fotograf ønsker man stadig å utvide repertoaet sitt for å stadig ha noe å fikle med og ha flere strenger å spille på, rett og slett. Er det noe man ikke ønsker, så er det å møte «bildesperren» eller «skrivesperre» som forfattere og journalister kaller det. Effekten av de graderte filterne kan man også gjøre under redigeringen i f.eks Lightroom, men hvis man gjør bildene mer «ferdig» allerede når man tar dem, så blir det mindre å gjøre under redigeringen.

I motsetning til «skru-på-filtre» som man må kjøpe i den størrelsen som filterdiameteren på objektivet ditt tilsier, har man med ett filtersystem fra f.eks LEE Filters mulighet til å bruke de samme filterne på alle objektivene sine, uavhengig av filterdiameter. Man kjøper bare en overgang til noen få hundrelapper til de filterdiameterne man trenger. Jeg for min del har per i dag overgang til 77 mm (som de aller fleste objektivene mine er) og til 67 mm. Og da er det per i dag bare ett objektiv jeg ikke får brukt LEE filterne på, og det er makroobjektivet mitt. Skulle det bli aktuelt å bruke filtre også på det objektivet i fremtiden, så kan jeg alltids bare kjøpe meg en 72 mm overgang.

Jeg har alltid vært og kommer sikkert også i fremtiden også primært være en fotograf som elsker å jobbe på frihånd, men det er som sagt innimellom man ønsker å oppnå noe annet med kameraet, og da trenger man litt annet utstyr for å oppnå dette. Men jeg må innrømme at jeg synes det er et forferdelig styr (og tungt) å dra rundt på stativet og holde på med filtre. Men det er gøy å prøve seg frem og se hva man får ut av dette. Mitt aller første forsøk med LEE Filters Big Stopper var de siste bildene jeg tok på skulpturparken StenKunstHvaler på Rødshue.

Jeg har i det siste brukt en del graderte filtre i Lightroom for å hente frem detaljer i himmelen og gjøre den generelt sett mørkere, men på bildene fra Guttormstangen var det overhodet ikke behov for det!

                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/10/guttormstangen-badet-i-sol/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.