Skulpturparken StenKunstHvaler på Rødshue over tid

Denne ettermiddagen hadde jeg bestemt meg for å ta med meg kameraet og stativet for å ta noen bilder på lang lukkertid. Valget falt på skulpturparken StenKunstHvaler på Rødshue. Det lå litt snø i distriktet på det tidspunktet, så det var om å gjøre å ta det pent, så man ikke gikk på snørra og ødela det man hadde med seg at fotoutstyr. Det var forøvrig ikke så veldig lenge jeg orket å være der ute, da jeg ikke var helt i form. Men jeg fikk satt opp stativet et par-tre steder og tatt bilder av den skulpturen jeg har blitt mest glad i der ute. Jeg startet med noen vanlige eksponeringer på 1/200 sekund, ikke aner jeg hvorfor jeg hadde kameraet på ISO 250 på det første bildene, må nok ha ved en feil klart å justere opp ISO. Men det fikk jeg heldigvis raskt rettet opp.

Deretter ble det noen bilder på 30 sekunder, før jeg økte til 60, 120 og 240 sekunder. Da er man faktisk oppe på en lukkertid på 4 minutter. Og da er det ganske mye som beveger på seg iløpet av denne lange tiden. Og det var nettopp den effekten jeg var ute etter å skape. Dette er mitt første forsøk på så lange lukkertider. Og det kommer nok til å bli flere forsøk fremover. Men når man tar bilder med stativ, blir man veldig stillestående og det  blir fort kaldt når det er kulegrader ute. Så enten må man være såpass godt kledd og skodd at ingenting biter på en, eller så er det selvfølgelig mer behagelig å gjøre dette i varmegrader! Men det er mildt sagt litt styr og tidkrevende. Jeg har alltid og kommer sikkert også alltid til å være en frihåndsfotograf. Men noen ganger må man krype til korset og ta frem stativet. De siste bildene er tatt uten noe filter og på frihånd.

Dette er forøvrig første gang jeg bruker LEE Filters Big Stopper. Det er et filter som gir en 10 blendere ekstra. Ellers hadde jeg ikke hatt sjangs til å ta bilder på så lange lukkertider. Dette er på ingen måte et nøytralt gråfilter, det er det rett og slett for ekstremt til. Men så lenge man tar bilder i NEF/RAW er det ikke noe problem å justere hvitbalansen i ettertid. Jeg hadde hvitbalansen på auto på disse første bildene, men det er å anbefale å sette hvitbalansen til 10.000 K. Ellers er det liten sjangs for å få en «naturlig» forhåndsvisning på kameraet, for filteret gjør at hvitbalansen blir helt på trynet og bildene blir veldig blå. Det blir spennende å prøve seg mer med dette filteret fremover!

          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/02/28/skulpturparken-stenkunsthvaler-pa-rodshue-over-tid/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.