To netter ved Sæbyvannet med bobilen

Etter å ha vasket bobilen og fått tømt alt og fylt opp vanntanken gikk turen til Sæbyvannet i Svinndal. Jeg parkerte på den vanlige plassen hvor jeg får bobilen i vater uten å bruke nivåklossene mine. Lettvint middag i dag, bacongrill og pølsebrød bare. Men enkelt og godt. Jeg så filmen Breathe (2017) før jeg satt og leste litt på nett, test av objektiver. Gjorde dette mens jeg lyttet til Lemaitre og Daft Punk på TIDAL. Litt før jeg gikk og la meg la jeg inn en bestilling på et pent brukt eksemplar av Nikon 300 mm F4 (AF-S ED) hos Stavanger foto. Min aller første 300 mm, jeg har hatt rimelige zoom-objektiver på inntil 300 mm, men det kan ikke måle seg med fastoptikk som dette. Ikke F2.8 riktignok, det koster mye mer, men F4 er heller ikke så værst. I forhold til zoom-objektivet Nikon 70-300 mm F4.5-F5.6 er det en hel blender lysere på nettopp 300 mm.

I tillegg er det selvfølgelig mye lettere enn F2.8-utgaven. F4-utgaven veier 1,4 kilo mens F2.8-utgaven veier 2,9 kilo. For meg er halve vekta uten tvil et godt argument, men jeg slipper også unna med en brøkdel av prisen selvfølgelig. Dette er altså årsaken til at jeg satt og leste tester av objektiver tidligere på kvelden. 300 mm F4 var også populære å parre sammen med Nikon TC-14E II, da har man 420 mm F5.6. Da kommer jeg til å være på utkikk etter et pent eksemplar av denne telekonverteren hos Stavanger foto fremover. De dukker opp nå og da, men jeg skjønt at spesielt Nikon TC-14E (både II og III) er ekstremt ettertraktede, så de må man kjøpe så fort de dukker opp, hvis man skal ha en sjangs til å sikre seg et eksemplar.

Nikon TC-17 og Nikon TC-20 er ikke så populære. Med å parre f.eks Nikon 300 mm F4 eller Nikon 70-200 mm F2.8 VR II med et Nikon TC-14E mister man en blender, men man får 40% mer brennvidde. 300 mm blir 420 mm og 70-200 mm blir 98-280 mm. Å parre 70-200 med TC-14E ser heller ikke så dumt ut, 98-280 mm og blender F4 er ingen dum pakke det heller. Ifølge Photographylife.com som jeg bruker som referanse for tester av både kameraer og objektiver, så fungerer Nikon TC-14E II utmerket sammen med Nikon 300 mm F4 AF-S , mens både Nikon TC-14E II og Nikon TC-14E III fungerer utmerket sammen med Nikon 70-200 mm F2.8 VR II. Det vil si at jeg må satse på å finne Nikon TC-14E II hvis jeg vil ha mulighet til å bruke telekonverteren på begge objektivene. Årsaken til at Nikon TC-14E III ikke fungerer på Nikon 300 mm F4 AF-S er fordi den ikke fungerer sammen med objektiver som har en blenderring. Det har dette objektivet, telekonverteren har ikke “føleren” som vet hvilken blender man har valgt på objektivet. Må si at det er mest aktuelt å bruke telekonverteren på Nikon 300 mm F4 AF-S, uansett er en TC-14E II også den rimeligste av de to på bruktmarkedet.

Det var mye om to objektiver og telekonvertere, tirsdag Hadde jeg en tv-serie-maraton med at jeg så både første og andre sesong av Ragnarok (2020) på Netflix. En norsk serie som er basert på norrøn mytologi. Jeg hadde allerede sett første sesong en gang tidligere når den kom, men det var en genial opplading til å se andre sesong! Den første sesongen kom 31. januar 2020 og den andre sesongen kom 27. mai 2021. Det har i ettertid (november 2021) også blitt bekreftet at det kommer en tredje og siste sesong. Men det er foreløpig ikke kjent når den tredje sesongen blir tilgjengelig på Netflix enda. Min gjetting, mot slutten av 2022 eller starten av 2023?

Onsdag hadde jeg planer om å flytte litt på meg igjen, men jeg hadde ikke noe hastverk. Tenkte å kombinere det med en tur innom Extra på Yven for å hente objektivet jeg kjøpte natt til tirsdag som lå ann til å komme på ettermiddagen. Jeg må innrømme at jeg sjekket ofte om det hadde kommet noe nytt inn av brukt optikk hos Stavanger foto, jeg var spesifikk på utkikk etter primært en Nikon TC-14E II, men hadde også en Nikon TC-14E III i kikkerten, sistnevnte er som regel en del dyrere enn den litt eldre utgaven, men de begge er utmerkede telekonvertere. Den første Nikon TC-14E kom forøvrig i 1992 og var i produksjon frem til 2001 når Nikon TC-14E II kom. Den tredje utgaven av Nikon TC-14E kom i 2014. Både Nikon TC-14E II og Nikon TC-14E III har fortsatt status som “i produksjon” hos Nikon.

Gjett om jeg var fornøyd når det dukka opp en pent brukt Nikon TC-14E II hos Stavanger foto på ettermiddagen før jeg skulle dra fra Sæbyvannet! Det var ikke mange minuttene jeg trengte på å bestemme meg for å kjøpe denne telekonverteren! Må si at jeg får ekstremt mye for pengene etter at jeg har begynt å kjøpe pent brukt fotoutstyr (igjen) fra Stavanger foto. Det var slik det startet når jeg begynte med foto, jeg hadde ikke råd til å kjøpe noe annet enn brukt. Så har jeg kjøpt bare nytt en del år, men så har jeg begynt å kjøpe brukt igjen. Det er sinnssykt mye penger å spare, spesielt når man ser på fotoutstyr som i utgangspunktet er veldig dyrt. Jeg er ikke villig til å betale ny-pris for pro-optikken f.eks, men man får lett tak i fine eksemplarer brukt til en brøkdel av prisen! Ja takk, det går helt fint at noen har brukt det litt først. En annen tanke når jeg først er i gang med så mye fotoprat, se for deg å sette Nikon 300 mm F4 AF-S med Nikon TC-14E II som gjør objektivet til 420 mm F5.6 på et DX kamerahus med  APS-C sensor, da snakker vi 630 mm F5.6!

Jeg dro fornøyd fra Sæbyvannet klokka 16.12, batteriet var fulladet 3 timer tidligere. Jeg tok turen innom Perry & Williams for å tømme gråvannstanken og toalettanken og fylle opp vanntanken, da hadde jeg nok vann til resten av ferien faktisk. Så en siste tur innom Kiwi Grålum for å bunkre litt brus, potetgull og kjeks og en tur innom Extra på Yven for å hente objektivet jeg bestilte natt til tirsdag. Der brukte jeg litt tid på å bestemme meg for hvor jeg skulle kjøre videre på tampen av sommerferien. Men jeg kom frem til et valg, men det kommer jeg tilbake til neste gang! Men det er ikke noen tvil om at jeg holder meg i nærheten! Følg med!

Les mer om årets sommerferie i bobilen her:

Fem netter ved Gansrød med bobilen (24.03.22)
En natt ved Enningdalen med bobilen (23.03.22)
To netter ved Fløterveien – Visterflo med bobilen (22.03.22)
To netter ved Høysand med bobilen (21.03.22)
En natt ved Vansjø med bobilen (20.03.22)
Fire netter ved Gansrød med bobilen (19.03.22)
Sommerferien i bobilen startet med to netter ved Puttesund (18.03.22)

                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/03/25/to-netter-ved-sabyvannet-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.