En natt ved Sæbyvannet i Svinndal med bobilen

Natt til mandag var det opp og hoppe allerede klokka 03.00 på natta, da jeg skulle kjøre akkurat det samme skiftet som på mandag. Denne dagen så jeg virkelig frem til å bare rusle opp i bobilen for å slappe av litt i deltskiftpausa mi. Men jeg hadde behov for å fylle litt diesel, så jeg tar turen til Esso Express Sellebakk for å fylle opp tanken. Selv om prisen er på 14,99. Men er tanken nesten tom, så må man fylle opp selv om dieselprisen er litt høyere enn man ønsker. Da legger jeg merke til at tanklokket ikke sitter ordentlig. Det sitter løst og går liksom ikke i lås. Selv om man gjør det man skal gjøre for å få tanklokket i lås. Etter å prøvd meg frem og tilbake noen ganger ringer jeg til RSA Bil på Råbekken for å spørre om de har noen tips. De klarer ikke å komme med noen god forklaring på hva som er galt eller hva jeg kan gjøre på egenhånd. Men får beskjed om å ta turen innom.

Problemer med tanklokket

Så da ble det en tur til RSA Bil på Råbekken for å få en mekaniker til å ta en titt på dette. Han konstaterer ganske raskt at det ikke er noe galt med selve låsesylinderen men at selve tanklokket måtte byttes. Dette koster 694 kroner pluss moms får jeg beskjed om. Jeg spør om det ikke er noe garanti på dette, men den hadde gått ut for lengst. Så spør jeg om det ikke hadde vært mulig å få rabatten til Norsk Bobilforening på dette. Noe jeg gjør. Jeg blir bedt om å sette meg ned og vente så lenge, så kjører de etterhvert bobilen inn på verkstedet. Kan ikke skjønne at det skal være nødvendig, det kunne vel ganske lett vært løst ute på plassen. Men uansett, jeg blir sittende mens de gjør jobben og betaler de 707 kronene det kom på til slutt. Når jeg kommer meg tilbake til jobben, er det ikke noe særlig mer tid enn at jeg rekker å spise, men ikke noe særlig mer enn det.

Sæbyvannet

Så da fikk jeg ikke sovet eller slappet av noe denne dagen heller. Men det er heldigvis ikke så lenge jeg skal kjøre på andre del av skiftet før jeg har noen dager fri igjen. Etter jobb tar jeg turen innom Europris og Kiwi Årum for å handle noen småting. Så tar jeg turen til Sæbyvannet i Svinndal, et av flere steder jeg hadde funnet ved å sitte og studere satellittbilder på Google maps i en deltskiftpause for en tid tilbake. Fra Kiwi Årum til Sæbyvannet er det bare 26 minutter å kjøre når man kjører E6 til Missingmyr og så igjennom skauen til man kommer til Sæbyvannet. Plassen jeg hadde funnet var en liten parkeringsplass, rasteplass rett ved veien syd i Sæbyvannet som Østfold Modellbåtklubb har en “plattform” som de åpenbart bruker når de er ute med sine modellbåter på Sæbyvannet! Det er vanskelig å finne et sted å stå hvor man står i vater her, så jeg velger til slutt å rygge bobilen slik at den står parallelt med vannet og veien. Da har jeg fall mot høyre i bobilen og må derfor bruker nivåklossene på høyre side og kjører opp på nivå to på disse. Da er bobilen i vater og jeg er klar for en hyggelig kveld ved Sæbyvannet ute i de dype skoger i Svinndal.

Jeg kom frem til Sæbyvannet rett før klokka 17 denne ettermiddagen, så jeg hadde ganske mange timer fritid å ta av. Middag må man jo selvfølgelig ha, så det ble laget middag og etterhvert tok jeg også også turen ut for å ta noen “nattbilder”. Det var jo mørkt allerede når jeg kom frem til Sæbyvannet, så det var ikke så vanskelig å få tatt bilder i mørket. Men det var “mørkt som i natta” her ute midt i skogen, så jeg sleit noe veldig med å få kameraet til å finne fokus. Men noen triks med lommelykt og litt sånt hjalp meg litt. Men det ble veldig mange bilder som autofokusen bommet helt og bildene ble fullstendig ubrukelige. Men noen bilder fikk jeg jo som fungerte tross alt. Jeg må si at det var et utrolig fint sted, selv om jeg foreløpig bare hadde sett det i svarte mørket. Men man kan få til noen utrolig fine nattbilder her ved Sæbyvannet. Spesielt når man i tillegg har litt skyer på himmelen som også gir litt farge. I tillegg er det litt trafikk med biler som kommer og går forbi her som lyser opp veien ganske kraftig. Det gir ganske kul effekt i bildene.

Men jeg må innrømme at jeg aldri har slitt så mye med at kameraet ikke finner korrekt fokus noen gang. Kameraet indikerer at det har funnet fokus, men på ingen måte der jeg ønsket skulle være i fokus. Men dette kameraet er nok ikke laget for å ta denne typen bilder i så vanskelig forhold som dette tross alt var. Men jeg klarte heldigvis å få syv nattbilder som jeg valte å bruke til slutt. Noen av dem med lysstriper fra bilene som kjørte på veien som går rundt og langs Sæbyvannet i syd. Her er det forresten også snakk om stjerner man ser på himmelen som blir dratt litt ut til en veldig kort “strek” på grunn av jordklodens rotasjon. Det er ikke hot pixels som det kanskje kan se ut ved første øyekast. Legg også merke til at det ikke er slike stjerner i skyene, det er jo rett og slett fordi man ikke ser dem gjennom det tykke skylaget som var på himmelen. Også et godt tegn på at vi ser stjernene og ikke at det er hot pixels. Noen få stjerner ser vi også der det er et skylag, men dette skylaget er mye tynnere.

Men jeg hadde nok hat en mye lettere jobb hvis jeg hadde valgt å bruke speilrefleksen til dette. Men jeg synes det er utrolig gøy å se hva jeg klarer å få til med det lille kompaktkameraet mitt tross alt! Og så må jeg også si at det er utrolig lettvint å ha med seg, når det er så lite og lett. Gorillapod-ministativet mitt er jo heller ikke veldig stort og veier nesten ingenting. I sterk kontrast til hvis jeg skal ha med meg fotoryggsekken med speilrefleksen, objektivene mine og stativet. Da begynner vi å snakke om mange kilo. Ikke noe stort problem hvis man ikke skal gå så langt med alt dette utstyret riktignok. Jeg tror jeg skal prøve å få tatt med meg ihvertfall en av speilrefleksene mine på tur en dag for å ta noen slike bilder en helg. Da har jeg også mulighet til å ta lengre eksponeringer enn de 30 sekundene som mitt kompaktkamera er begrenset til. Den lengste eksponeringen jeg har tatt med speilrefleksen hittil mener jeg er 8 minutter. Hvor lang eksponering man ønsker å ha er jo veldig avhengig av hvor fort endringene skjer i motivet. Hvis det er stor bevegelse i skyene eller vannet, trenger man ikke så lang eksponering for å oppnå ønsket effekt. Er det derimot liten aktivitet, trenger man en lengre eksponering. Sånn som f.eks når man tar bilder av en foss, så klarer man å oppnå en “blurry” effekt på selve fossen allerede på håndholdte lukkertider. Samtidig som man beholder ganske mye detaljer i fossen.

Tilbake i bobilen velger jeg å se en av DVD-filmene jeg har med meg. Valget falt på filmen “Blade” med Wesley Snipes fra 1998. Det er tre av disse filmene, så da la jeg samtidig opp til at jeg skulle se de to neste filmene i løpet av de nærmeste dagene. Dette er en film som jeg falt pladask for når den kom i 1998. Jeg var ganske tidlig ute med å få tak i den på DVD og her er det masse action og ikke minst et utrolig fett lydspor! Her er det bare å guffe opp volumet og la seg rive med! For min del i bobilen betyr det at jeg bruker hodetelefonene for å få den effekten. Lyden fra selve TV’en i bobilen (eller TV’er generelt sett) er jo ikke så mye å skryte av. Så skal man få litt volum og “kinofølelse” er det hodetelefonene som må brukes! Jeg har med meg NAD VISO HP50 med meg i bobilen! Kompakte og fantastiske hodetelefoner spør du meg, som jeg fikk for en fornuftig penge for en tid tilbake! De brukes når jeg er på tur enten jeg skal lytte til musikk eller jeg skal se på film!

Etter en god natts søvn midt ute i de dype skoger i Svinndal våkner jeg opp til et ganske fantastisk vær. Det er litt skyer på himmelen, men det gjør det egentlig enda mer fantastisk etter min mening. Sola henger lavt over tretoppene og det er bare å komme seg ut og få tatt litt bilder! Nå får man også et mye bedre inntrykk av hvordan det ser ut her oppe ved Sæbyvannet i Svinndalskogen! Og jeg må si at det er ganske fint her! Det var litt trafikk på veien forbi her tidlig kvelden før. Men det roet seg ganske fort ned. Nå har vi kommet til nyttårsaften og det er ganske stille og rolig. Mens jeg er ute for å ta litt bilder stopper det en annen bil med to som også går seg en liten tur for å se på “utsikten” fra plattformen til modellbåtklubben. Jeg går litt frem og tilbake og prøver å få tatt litt bilder av både bobilen og ikke minst den ganske magiske stemningen denne formiddagen på nyttårsaften!

Jeg tror noen av disse motivene ville gjort seg veldig godt med kameraet på stativ og lang eksponering. Men i dagslys så må jeg ha med meg speilrefleksen og ND-filtrene mine, Big Stopper og Little Stopper fra LEE Filters. De er så sinnssykt mørke/svarte og slipper igjennom så lite lys at man kan få mange sekunders eksponeringer selv om sola stråler fra blå himmel. Men jeg må si meg veldig fornøyd med de bildene jeg fikk tatt her. I tillegg til i umiddelbar nærhet der bobilen var parkert, ruslet jeg også langs veien litt lengre nord for å komme ned mot vannet der. Det har vært under frysepunktet i løpet av natten og det er fortsatt “friskt”, så vannet har fryst litt nærmest land. I tillegg til skyene på himmelen og den lave sola gjør fotograferingen til en takknemlig oppgave! Men jeg må hele tiden dobbeltsjekke at bildene jeg har tatt i motlys er i fokus, for å ikke ende opp med å komme hjem med bare bilder ute av fokus. Men nå som sola er litt bak skyene er det litt lettere for autofokusen å treffe korrekt fokus.

Clas Ohlson for å bytte batterilader

Etter litt lunsj i bobilen kjører jeg til Dikeveien for å ta en tur innom Clas Ohlson. Jeg hadde hatt litt problemer med batteriladeren jeg kjøpte hos Clas Ohlson i Halden tidligere. Årsaken til at jeg kjøpte meg ytterligere en batterilader, det var jo ikke slik at jeg ikke hadde noen fra før av. Men jeg trengte en batterilader som jeg kunne bruke på 12 volt, hvor jeg kunne lade både AA- og AAA-batterier og ikke minst både partall og oddetall antall batteri i. Spesifikk så hadde jeg behov for å la de 3 stk AAA-batterier. Og det er det ikke alle batteriladere som gjør. Det problemet jeg hadde laget merke til med den nye laderen var at når jeg skulle lade nettopp AAA-batterier, så var det problemer med ladekanal 2. Jeg tok derfor med meg laderen til Clas Ohlson i Dikeveien for å sjekke om de kunne hjelpe meg med det. Om det var et generelt problem med denne laderen eller om det bare var mitt eksemplar det var et problem med. Jeg regnet jo med, og håpet, at det bare var min lader det var problemer med.

Jeg forklarer problemet i kassa og blir sendt inn til avdelingen for å se på alternativene jeg hadde. Jeg fant ingen andre batteriladere som kunne gjøre alt det jeg ønsket at den skulle gjøre. Så da tok jeg med meg en av samme type som jeg allerede hadde kjøpt og forklarte problemet til han som jobbet på den avdelingen. Jeg hadde også tatt med meg egne AAA-batterier for å kunne sjekke med de. Vi prøvde å lade både AA- og AAA-batterier og å fremprovosere feilen. Et lite øyeblikk klarte vi å fremprovosere denne feilen på ladekanal 4 på denne laderen. Men etterhvert forsvant feilen og vi klarte ikke å fremprovosere den igjen. Hva som var årsaken til at den “køddet” på ladekanal 4 vet jeg ikke. Men det som altså som skjedde med ladekanal 2 på min første lader og en liten stund på ladekanal 4 på denne laderen, var at man setter inn batteriet, den indikerer at det er kontakt og at den starter ladingen, men etter en liten stund stopper ladingen. Så ender man opp med at ett av batteriene man skal lade aldri blir ladet opp.

Til slutt blir jeg spurt om jeg kunne tenke meg å prøve denne laderen, siden vi ikke klarte å fremprovosere feilen noe mer. Hvis jeg derimot skulle oppleve feilen igjen, så var det bare å komme tilbake. Clas Ohlson er rett og slett makaløse der! Her er det utrolig god service og de strekker seg utrolig langt for å gjøre kundene sine fornøyde! Det hører også med at jeg ikke hadde med meg kvitteringen på laderen, den lå hjemme. Men de klarte å finne den frem i kassasystemet sitt på bakgrunn av når jeg hadde kjøpt den. Det er vel ikke slik at de selger et hopetall av disse laderne hver eneste dag. Men jeg valgte altså å ta med meg denne laderen hjem i håp om at den skulle fungere etter hensikten. Det må sies at jeg ikke har opplevd noen problemer med denne laderen i ettertid. AA-batteriene har jeg aldri hatt problemer med, selv ikke den første laderne jeg kjøpte. Så da kan man vel si at den er friskmeldt og at problemet er løst.

Her kan du lese mer om jul- og nyttårsturen med bobilen:

To netter i Nevlunghavn med bobilen etter tur med Strømstad-Sandefjord ferga (19.04.20)
En natt ved Fløterveien – Visterflo med bobilen og andre juledag med familien (17.04.20)
En natt ved Høysand med bobilen og julaften med familien (13.04.20)
Jul- og nyttårstur med bobilen starter med tur til Tanum, Visterflo og Kongsten fort (12.04.20)

                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/04/20/en-natt-ved-sabyvannet-i-svinndal-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.