Fredrikstad bryggeri – byens bryggeri fra 1877

Selv om Fredrikstad bryggeri har snart 140 års historie å se tilbake til, har det ikke blitt produsert noe øl i lokalene til Fredrikstad brygger i Bydalen i Fredrikstad på ca 15 år. Den eldste bygningsmassen skal være fra 1878 mens mesteparten av produksjonen og lager nok foregikk i «fjellet» i bakkant. Det er ihvertfall slik jeg har forstått det. For selv om det foregikk brygging av øl i Fredrikstad frem til 2000-2001, er den «synlige» bygningsmassen rimelig utdatert. Hvordan det ser ut inne i fjellet aner jeg dog ikke. Per i dag ser det bare ut til at lokalene brukes som lager og området benyttes av Block Watne som bygger oppe på fjellet bak bryggeriet. Fredrikstad bryggeri ble stiftet i 1877 av Carl Johan Kiønig (1846-1930). Han fikk med seg en gruppe brukseiere fra sten- og trelastindustrien og startet produksjonen ved Fredrikstad bryggeri i Bydalen.

I 1989 ble derimot Fredrikstad bryggeri fusjonert inn i Borg Bryggerier som ble etablert i 1855 og Fredrikstad bryggeri som navn var et saga blott. Det ble dog produsert øl i lokalene i Bydalen i ytterligere 12 år. I dag derimot produseres alt hos Borg Bryggerier i Sarpsborg. Eller Hansa Borg Bryggerier som det i dag etter at de fusjonerte med Hansa Bryggerier i Bergen i 1997. Borg Bryggeri (eller Borg Invest da) endte opp med å eie 60% av Hansa Borg Bryggeri etter fusjonen. I 2011 kjøpte Borg Invest seg opp ytterligere i bryggeriet og eier i dag 75% av Hansa Borg Bryggerier. Det kan også nevnes at Hansa Borg Bryggerier har kjøpt opp Christianssands Bryggeri i Kristiansand, Olden mineralvann og 54,44% av Nøgne Ø. Fredrikstad pils blir den dag i dag produsert hos Hansa Borg Bryggerier. I tillegg produseres det Fredrikstad juleøl hver jul. Jeg er usikker på om det er noe annet sesongøl som bærer navnet «Fredrikstad» i dag?

Bildene tok jeg siste dag før ferien, samme dag som God morgen med Fredrikstadbrua. Fasaden ut mot Bydalen ser ikke så værst ut, men når man går inn i bakgården så er det tildels et sørgelig syn.  Men jeg har for noen år siden vært inne i Gjærhuset som brukes som møte- og selskapslokaler. I tillegg befinner det seg et mikrobryggeri i disse lokalene. Jeg har fått smake på to varianter av øl’et som hadde blitt brygget der, en lys og en mørk variant, og jeg må si at ga mersmak! Dette øl’et er ikke noe som selges i butikker eller over disk har jeg forstått. Men slik jeg ble fortalt kunne man leie selskapslokalene for å også kunne brygge sitt eget øl. Nå får man jo ikke drukket øl’et man brygger ved første besøk, det må man komme tilbake til for å nyte senere. Dette er riktignok noen år siden nå, men det er kanskje slike muligheter ved Gjærhuset fortsatt?

                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/07/19/fredrikstad-bryggeri-byens-bryggeri-fra-1877/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.