Isegran i Fredrikstad

Isegran er en bitte liten øy på 0,08 kvadratkilometer som ligger mellom Kråkerøy og Gamlebyen. På Isegran lå Isegran fort som ble omtalt for første gang i 1287. I dag er det ingen spor etter Alv Erlingssons festning i stein og tre, men restene av skansen ble en del av Fredrikstads festningsverker på midten av 1600-tallet. Tårnet på Isegran ble bygget i tidsrommet 1674-1742 og senere betydelig restaurert. På 1670-tallet ble Isegran forsterket for moderne krigføring og admiral Peter Wessel Tordenskiold brukte det som en viktig base under den store nordiske krig. Isegran var frem til 1680 også landets eneste orlogshavn. På Isegran står forøvrig Fredrikstad eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset» (også kalt «Det gule huset»). Isegran fremstår i dag som en «grønn perle» i kort avstand fra sentrum hvor man kan gå en tur, settte seg ned og nyte de grønne, maritime og nostalgiske omgivelsene.

Svanene var forøvrig litt mindre hissige på Isegran enn hva jeg opplevde på Foten her forleden. På Foten møtte jeg fresende svaner for aller første gang. Man møter i grunn svaner overalt i vannkanten for tiden! Men det er veldig hyggelig med disse svanene, spesielt når de ikke blir for hissige da, vel og merke. De håper vel kanskje at jeg skal gi dem noe mat, for de kommer inn mot land hver eneste gang jeg nærmer meg vannkanten. Ellers må jeg si at det er interessant med alle disse gamle båtene, skutene og den artigste er kanskje den lille grønne ferga man møter med en gang man kommer inn til Isegran! Noen som vet hvor denne bitte lille fergen har gått?

                                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/20/isegran-i-fredrikstad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.