Tur til Saltö

Jeg har igjen vært en tur ute i den svenske skjærgården syd for Strømstad. Etter å ha utforsket Resö og Rossö, var jeg i går en tur på Saltö. Jeg kommer meg nærmere og nærmere Strømstad med andre ord. Men for å komme seg ut til Saltö må man gjøre litt «øyhopping», nå er det bilvei hele veien da, så det er bare snakk om å kjøre fra øy til øy  via bruer. Men det var såpass smale bruer at de var lysregulerte med bare en kjøreretning av gangen. Først kommer man til Daftö og kjøre videre over Öddö, så til Tjärnö før man kommer til Saltö. Men allerede når man svinger av hovedveien mot Daftö ser man Daftöland og Daftö camping. Jeg visste at det var litt størrelse på dette, men så stort visste jeg ikke at det var. Og Daftöland kom litt overraskende på meg, med et stort «slott» og det virker som det er et pirattema der for tiden, med blant annet pirat poolen.

Men dette kjørte jeg bare rett forbi og hoppet fra den ene øya etter den andre. Første stopp var i sjöbodveien på Tjärnö, men det var ikke helt det jeg hadde forventet. Hadde regnet med litt mer ala på Resö og Rossö, jeg valgte derfor å kjøre videre til Saltö isteden. Jeg hadde lagt opp til to koordinater på disse to øyene. Når vi kom til det siste koordinatet på Saltö som var Västra bryggan, var det ikke mulig (ihvertfall ikke lovlig) å parkere der. Det tok heller ikke så lang tid før det kom en svenske og fortalte oss at det ikke var lov å parkere der og at politiet hadde vært litt aktive i det siste og bøtelagt alle ulovlig parkerte biler. Og man kom omtrent ikke inn på Saltö før man møtte et skilt hvor det stod om parkeringsmulighetene. Det finnes en stor parkering midt på øya, og siden øya ikke er så veldig stor, er alt i gangavstand.

Det ble derfor til at jeg kjørte tilbake til parkeringsplassen og parkerte der. Så var det valgets kval i forhold til i hvilken retning vi skulle gå. Selv om ikke øya var så stor, så var det ikke aktuelt å gå rundt hele. Vi valgte derfor å gå igjennom furuskogen til Ängklåvbukten som ligger på vestsiden av øya, nærmest Koster. Når vi kom ut fra skogen og kysten åpenbarte seg, kom vi til en bukt med masse rullestein og fjell på hver sin side. Sånn umiddelbart kanskje ikke kjempeinteressant og et hav av fotomotiver. Men når man går litt videre fra Ängklåvbukten så er det fotomotiver rundt hver eneste «stein» og busk. Det tok ikke lang tid før jeg skiftet fra 18 til 10 mm for å få virkelige vidvinkelbilder. Det gjør ikke det mindre spennende at man har en del skyer på himmelen og at det fra øst var dårlig vær på gang. Vi hørte etterhvert det begynne å buldre og brake og regnet med at før eller siden ville uværet komme til Saltö i Sverige. Jeg har nok aldri vært så nære Koster som dette, men allikevel så uoppnåelig å komme seg ut dit. Jeg vet ikke den faktiske avstanden, da det er veldig vanskelig å bedømme. Førs trodde jeg at det måtte være en annen øy, for jeg har hele tiden hatt inntrykk av at Koster ligger lengre ute.

Istedenfor å gå sydover mot Kobukten, gikk vi nordover mot Vinnarstrand. Og det var et hav av fotomotiver å ta av underveis, som mengden biler her bærer preg av. Men både av hensyn til hvor langt det ville være å gå tilbake, terreng og ikke minst det nært forestående uværet, så valgte vi å gå igjennom skogen tilbake til Ängklåvbukten og igjennom skogen tilbake til parkeringsplassen. Hadde vi gått videre hadde vi kommet til Sandhaken Västra bryggan til slutt. Det får eventuelt bli en annen gang. Tilbake på veien mot parkeringsplassen kom vi over et utrolig fotogent tre ute på en åker. Her røk jeg på ganske mange eksponeringer. Det var et utrolig fint tre som gjorde seg veldig godt på bilder. Den dramatiske himmelen i bakgrunn gjorde det selvfølgelig enda bedre. Men jeg hadde aller mest lyst til å komme meg ut på åkeren og ta bilder med 10 mm, men jeg valgte å ikke hoppe over noen gjerder i går. Men det er stor fare for at jeg kommer tilbake (til andre årstider) for å foreviege dette treet. Tipper det er utrolig vakkert i høstprakt og ikke minst vinterprakt!

                                                                                                                                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/16/tur-til-salto/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.