Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen

Etter fem netter på tur var det på tide å finne en tømmestasjon. Vanligvis har jeg bare klart fire netter, men denne gangen klarte jeg fem netter. Men det er fordi jeg ikke lagde noe mat og dermed slapp å vaske opp i bobilen de to første dagene. Etter å ha dusjet i går er det faktisk første gang jeg har opplevd at det stod og blinket på “fullt” på spillvannstanken. Den lyste ikke fast, så den var ikke helt full enda, men det var greit å få et varsel om at spillvannstanken var i ferd med å gå full. Det er jo ganske mange liter mellom 1/4, 1/2, 3/4 og full. Ferskvannstanken indikerte fortsatt at det var minimum 1/4 full fortsatt. Det hadde med andre ord gått mer vann i vasken/dusjen enn vanlig og fint lite vann til matlaging.


Når jeg satt og slo av en prat med guiden på Batterie Dietl her på Engeløya i Steigen etter runden inne i bunkeren til kanon 2, kom vi inn på bobil og tømmestasjoner. Guiden nevnte at det var ikke så mange tømmestasjoner her ute, jeg hadde dog funnet ut at det skulle være en nede ved Leinesfjorden. I tillegg viste det seg at det var en på den andre siden av Steigentunellen også. Men det er uansett litt avstander for å komme seg til nærmeste tømmestasjon. Når jeg var på Karmøy og Haugesund var det bare snakk om 5-10 minutter å kjøre til nærmeste tømmestasjon. Her måtte jeg beregne i overkant av 40 minutter tenker jeg. Jeg var egentlig ikke helt ferdig med Engeløya, så det passet egentlig litt dårlig å kjøre helt ned til Leinesfjorden.

Men jeg hadde ikke noe annet valg, da det var på tide å tømme, fylle og handle litt. Jeg var tom for bananer. Jeg kjørte innom Bunnpris på Bogøy som jeg hadde vært innom noen dager tidligere. Men de var faktisk helt tomme for bananer. Så da håpte jeg å finne bananer i en eller annen butikk på veien. Må forøvrig si at det er en litt annerledes bru over fra Engeløya enn man er vant til. For det første er det bare plass til en bil i bredden og så er den ekstremt høy. Det er heldigvis noen møteplasser underveis slik at det faktisk er mulig å møte noen. Den ene er midt oppå brua. Når man kommer fra den ene eller den andre retningen, er det viktig å ta en titt ut på brua for å se om det er noen møtende biler. Hvis ikke får man seg en liten overraskelse. Men det fungerer i grunn ganske bra, det er ikke så stor trafikk her ute heldigvis.

Etter butikken på Bogøy gikk det ganske radig videre til Leinesfjorden. Det skulle ligge en tømmestasjon i forbindelse med en båthavn. Det var skiltet på hovedveien, men det var ikke akkurat så veldig godt merket på selve stedet. Så jeg kjørte videre til båthavna men det var ikke noe der. Så da var det “luka” i bakken langs veien som var tømmestasjonen. Men før jeg rakk å kjøre tilbake kom det en campingvogn som skulle tømme toalettet. Så da var det bare å slå seg til ro og vente på at han ble ferdig. Da fikk jeg kanskje også noen tips underveis på hvordan denne tømmestasjonen fungerte. Han stussa litt han også virka det som, men han åpna den midterste av tre luker og tømte toalettet der. Det er slik som jeg opplevde at begge tømmestasjonene jeg brukte på Karmøy og i Haugesund fungerte.

Når han var ferdig begynte han å kjøre, men stoppa etter en liten stund. Det var kanskje fordi han så at jeg stod og venta. Jeg kjørte frem og rygga bobilen litt tilbake før jeg gikk ut for å ta av alle tre lukene for å være på den sikre siden. Og så rygget jeg bobilen så nærme som mulig. Jeg åpnet først for å tømme spillvannet, men stengte igjen ganske fort, for jeg tenkte at jeg kunne tømme toalettet i kummen først og så spillvannet etterpå. Vips så hadde jeg spylt det rent etter meg uten å måtte hente noe ekstra vann for å gjøre dette. Men da oppdager jeg at det er et rør på venstre side av det bitte lille bygget der vannslangen hang. Når jeg går bort så ser det ut til at det er der man skal tømme toalettanken. Det er både en vannslange foran og bak dette lille bygget. Begge er merket drikkevann. En av dem burde ha vært til å fylle vann i toalettanken spør du meg.

Jeg tømte derfor toalettanken min i dette røret, men man måtte være litt obs på å ikke helle for fort, for da fikk man tilbakeslag i røret. Det var litt dårlig fall kan du si. Foruten at man risikerte å få noe av dette på seg selv, så rant det bare ned i en rist som sikkert endte opp ned i den samme tanken. Så det var ikke noe krise sånn sett. Jeg valgte å bruke slangen som hang på baksiden til å fylle litt vann i toalettanken slik at jeg fikk skylt den helt ren. Men jeg kjøre selvfølgelig ikke slangen ned i toalettanken, men holdt den på behørig avstand og spylte vann ned i tanken. Hvordan skal man ellers få ut alt fra toalettanken?

Jeg hadde forresten på denne turen kjøpt inn en ny type toalettpapir, da Jula hadde slutta å ta inn toalettpapiret jeg har kjøpt fra Thetford. De hadde tatt inn et annet produkt, men på meg virket det som det var ganske mye mindre på toalettrullen i forhold til Thetford. Jeg kunne derfor tenkte meg å se på noen andre alternativer. Biltema har også slikt lettoppløselig 2-lags toalettpapir for camping. De tar også 39,90 for 4 ruller. Når jeg oppdaget på hjemmesiden deres at man får 4 ruller for 139, da var det bare å komme seg en tur til Biltema for å kjøpe litt “dasspapir”. Jeg har nå både testet toalettpapiret i bruk og på vei ut igjen etterpå, og det er absolutt godkjent! Det er ingenting å si på kvaliteten eller hvordan det løser seg opp, og dermed hvor lett det er å få tømt toalettanken etterpå! Kjøper man 4 og 4 pakker koster hver pakke med 4 ruller 34,75 kroner! Jula tok nemlig 39,90 for Thetford, mange andre tar 50-60 kroner for dette papiret. Og det er jeg rett og slett ikke villig til å betale. Da må det jaggu være krise.

Til slutt åpner jeg tømming av spillvannstanken, og de nærmere 100 literne jeg hadde i den tanken kommer ut i ekspressfart. Da kommer det en annen bobil som også skal tømme toalettanken sin. Jeg forteller at det skal gjøres borte i røret der borte. Han hadde vært på campingen og fått beskjed om at han måtte igjennom Steigentunellen for å tømme en tømmestasjon. Så han var veldig positivt overrasket over at det var tømmemuligheter her. For hans del var det bare en bitte liten tur. Han syntes det var utrolig merkelig at de på campingplassen ikke visste om eller ville opplyse om denne tømmestasjonen. Den er jo til og med skiltet langs veien. Så det er ikke slik at det burde være noen stor hemmelighet at det ligger en tømmestasjon her. Egentlig er det veldig merkelig at ingen av campingplassene har egne tømmestasjoner? Er det ikke noe man forventer at de har på en campingplass?

Jeg skulle jo også fylle opp ferskvannstanken, men jeg ventet til at den ander bobilen var ferdig. Han hadde ikke behov for å fylle noe vann, så det var fort gjort å bare tømme toalettanken hans. Siden jeg hadde delt min vannslange i to, en på seks meter og en på 14 meter, og det er den lengden på seks meter som det er Gardena-koblinger på, så ville jeg kjøre litt nærmere for å koble til min egen slange. Jeg var overhodet ikke interessert i å bruke vannslangen på stedet. Da jeg rett og slett ikke aner hvor den har vært hen før. Det har jeg inntrykk av at det er veldig mange andre som er også og har dermed med sin egen vannslange. Når jeg først skaffet meg egen vannslange (jeg fikk den av pappa), så var det for å ha i nødsfall hvis det ikke var noen slange tilgjengelig til å fylle opp ferskvannstanken med. Men det tok ikke lang tid før jeg bestemte meg for å bruke bare denne slangen. Den vet jeg hele tiden hvor har vært, så den har jeg kontroll på. I tillegg er det nå utrolig lettvint å bare koble til med Gardena-koblinger i begge ender!

Siden ferskvannstanken ikke var helt tom, så gikk det mye fortere enn det jeg har vært vant til. Det er jo første gang jeg fyller opp ferskvannstanken uten at den er helt tom etter at jeg fikk det nye tanklokket med Gardena-kobling på! Utrolig lettvint må jeg si. Bare å koble på i begge ender og skru på vannet. Og så la det stå til det begynner å renne ut vann både under bobilen og ut av selve påfyllingen. Med full ferskvannstank, tom spillvannstank og tom toalettank, var jeg klar for minst fire nye netter før det var dags for å tømme igjen! Det vil si at jeg må tømme og fylle igjen på søndag, og da regner jeg uansett med å være på vei videre nordover til Harstad. Da passer det utmerket å bruke tømmestasjonen i den andre enden av Steigentunellen!

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/07/11/tommestasjon-ved-leinesfjord-i-steigen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.