En natt og solnedgang ved Forsan i Steigen

På vei sydover en dag tidligere enn jeg hadde planlagt vurderte jeg både å ta en natt i Beinhusvika i Hamarøy og Forsan i Steigen. Men vurderingen ble raskt at det var unødvendig omvei å kjøre til Beinhusvika og jeg ville nødvendigvis komme enda litt lengre syd hvis jeg valgte Forsan i Steigen. Tur/retur fra E6 ville være ca 5 mil hvis jeg kjørte til Beinhusvika og ca 2 mil hvis jeg valgte Foran i Steigen. På hovedveien ville jeg også være 3,6 mil og en halvtimes tid lengre syd. Uten at det nødvendigvis var veldig avgjørende. Men jeg endte altså med å kjøre til Forsan i Steigen, selv om begge disse to stedene var rett og slett fantastiske! Jeg ankom Forsan i Steigen, som er den første rasteplassen man kommer til etter å kjørt igjennom den 8 kilometer lange Steigentunellen! Jeg tenkte først at jeg kunne parkere på samme sted som sist, men på “øvre nivå” var det allerede ganske fullt.

Det hadde parkert to bobiler med på langs, den ene også med en tilhenger. Jeg ville nok derfor stå litt i “bakevja” og kanskje bli litt trangt for folk flest å passere hvis jeg hadde parkert med kortsiden mot vannet. Jeg sjekket hvordan det ville være å parkere på langs nærmere utkjøringen fra rasteplassen, men bobilen ville stått veldig ute av vater. Jeg kjørte derfor ut av rasteplassen og tilbake og inn den samme veien som jeg kom i første omgang, nå kjørte jeg ned til “nedre nivå”. Det stod to bobiler der også, begge med bredsiden mot vannet, men det så ut som det muligens kunne være plass til meg mellom disse to. Og det var null problem, det  var god plass igjen også faktisk. Så det var nok ingen som ville ha noen grunn til å reagere på at jeg parkerte “for nærme”. Hadde jeg hatt en bobil på rundt 9 meter derimot.

Bobilen stod ikke 100% i vater, men jeg hadde bare litt vater mot høyre, mot hodeenden av senga. Men det var ikke mer enn at jeg brydde meg noe om det. Jeg stod nå mellom en litt eldre Eura Mobil som jeg mener var fra Nederland, og en norskregistrert Adria. Når jeg hadde fått rigga meg på plass og fått i gang kjøleskapet på gassdrift, var jeg ganske raskt ute av bobilen for å ta litt bilder. For det var et fantastisk syn som møtte meg når jeg kom til Forsan i Steigen! Rett og slett makaløs himmel, skyer, sola som trengte igjennom skylaget og ikke minst speilbildet i det nesten blikk stille vannet! Det var mildt sagt et utrolig vakkert skue! Jeg hadde tatt bilde av flere av de samme motivene sist jeg var her på Forsan, men brydde jeg meg ikke stort om – når det var så vakkert som dette!

Det var ganske behagelig temperatur her i Steigen, det var rundt 22 grader og jeg hadde både vinduene, taklukene og bodelsdøra åpen hele kvelden! Utrolig deilig synes jeg! Når jeg hadde vært ute og tatt første runde med bilder var det greit å komme i gang og få laget seg litt middag. Det begynte jo å bli ganske seint på kvelden. Men det ble faktisk flere runder med kameraet denne kvelden! Den første runden var ved 21.30-tiden, den andre runden var ved 23.00-tiden og den tredje og siste runden var ved 00.15-tiden på natta. Himmelen, skylaget, lyset og stemningen endret seg ganske dramatisk i løpet av denne tiden!

Kom forresten i prat med de i den norskregistrerte Adria-bobilen også i løpet av kvelden. Jeg la merke til at den var YU-registert, og spurte rett og slett om de kom lengre nordfra. Det viste seg at de var på en “kortreist” tur, de var hjemmehørende i Sortland. Men syntes det var så utrolig vakkert her i Steigen! De var bare på en 9-10-dagers tur nå og skulle ikke kjøre så veldig langt unna. Jeg fortalte også at jeg hadde vært lengre nordpå, hvor jeg hadde vært, og at jeg hadde sett veldig mange Y-varianter av registreringsskiltene der jeg kom fra. Derfor jeg regnet med at denne bobilen kom nordfra. Men som jeg også nevnte, det er håpløst, kanskje enda mer håpløst med bobiler, å egentlig vite hvor de hører hjemme med å bare se på registreringsskiltet. Mitt er “tilfeldigvis” AE (Sarpsborg)-registrert, men det virker som bobilene både kjøpes et godt stykke hjemmefra, skifter eier ofte og ikke minst forflytter seg ganske mye fra eier 1, 2, 3 osv.

Jeg må si at jeg var utrolig glad for at jeg valgte å kjøre helt til Forsan i Steigen før jeg parkerte for kvelden! Selv om jeg regner med at jeg ville ha den samme fantastiske solnedgangen og lyset hvis jeg hadde valgt å kjøre til Beinhusvika i Hamarøy. Men jeg må si at jeg ble utrolig glad i Steigen når jeg startet ferien der. Det var nettopp her på Forsan i Steigen det hele startet på denne turen. Frem til jeg kom til Steigen hadde jeg bare hatt en natt på vei nordover og fra å bare være et sted jeg skulle innom for å utforske Batterie Dietl på Engeløya, endte jeg opp med å tilbringe en hel uke i Steigen!

I løpet av torsdagen hadde jeg gått 5.545 skritt og status på turen når jeg var tilbake der det hele startet i Steigen, var at jeg hadde kjørt 2.965,0 kilometer i løpet av 53 timer og 14 minutter med en gjennomsnittshastighet på 55 km/t og et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,82 liter per mil.  Siden jeg hadde “tjuvstartet” hjemreisen allerede på torsdag, var det ikke behov for å ha så lange etapper, men jeg tenkte å ha en litt lengre etappe på freda, og så kunne jeg heller ha litt kortere etapper på lørdag og søndag. Det var ihvertfall den planen jeg hadde på dette tidspunktet. Men de kan fort endre seg når man har flere valg. Nå hadde jeg jo kommet meg ned til Steigen allerede og hjemreisen var fra fredag som hjemreisen egentlig skulle starte blitt en del kortere enn opprinnelig planlagt.

   

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

Med bobilen på ferga fra Lødingen til Bognes (07.08.19)
Andøya rundt med bobilen (06.08.19)
Andenes fyr på Andøya (05.08.19)
En natt ved Torvmyra på Andøya (04.08.19)
Fire netter og midnattssol i Laupsvika, Bleik på Andøya (03.08.19)
På vei til Andøya med bobilen (27.07.19)
På vei til Henningsvær i Lofoten (25.07.19)
En natt og midnattssol på Gimsøya i Lofoten (25.07.19)
Nusfjord i Lofoten (24.07.19)
En natt og midnattssol ved Selfjorden i Lofoten (23.07.19)
Reine i Lofoten (23.07.19)
Videre til Lofoten: Å i Lofoten (22.07.19)
En natt og midnattssol ved Nupen i Kåfjord (22.07.19)
Trondenes fort i Harstad (22.07.19)
Med bobilen på ferga fra Bognes til Lødingen i Ofoten (19.07.19)  
To netter og midnattssol ved Beinhusvika i Hamarøy (18.07.19)
Tranøy fyr i Hamarøy (18.07.19)
På vei til Hamarøy med bobilen (17.07.19)
Fantastiske Steigen – men nå går turen videre (16.07.19)
En natt i Nordskot i Steigen (16.07.19)
En natt ved Brennviksanden i Steigen (15.07.19)
Nordfold i Steigen (15.07.19)
Engeløya rundt i Steigen (15.07.19)
Bøsanden på Engeløya i Steigen (14.07.19)
To netter til på Engeløya i Steigen (12.07.19)
Idyllisk i Auvika i Steigen (12.07.19)
Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen (11.07.19)
Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/08/08/en-natt-og-solnedgang-ved-forsan-i-steigen/

2 kommentarer

  • Trond Forså8 august, 2019 kl 16:53

  Faren min var fra Forsan.Så dette er mitt barndoms paradis, helt til veien “ødela” plassen. Men det er jo betydelig enklere å komme seg nå, enn da man måtte med båt fra Innhavet.

  Det hvite huset over bukta på bilde nr 41 er heimhusan til faren min.

  Enig med deg at dette er en nydelig plass i godt vær, men når sydausten står på er det ikke like trivelig.

  Trond

  • kak8 august, 2019 kl 17:01
   Forfatter

  Takk for veldig hyggelig tilbakemelding, Trond!

  Jeg var på min aller første tur til Nord-Norge nå i sommer, og det hele startet – som jeg skrev – nettopp her på Forsan tre uker tidligere! Fantastisk plass, men tenker det var enda mer idyllisk og fredelig før veien kom ja. Men mye lettere tilgjengelig nå selvfølgelig! Jeg skulle egentlig bare til Engeløya for å utforske Batterie Dietl på vei nordover til Lofoten, men endte opp med å være i Steigen i en uke! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.