Delvis oppgradert til WordPress 2.5

WordPress 2.5 ble lansert på lørdag etter at de hadde hoppet over WordPress 2.4 og en forsinkelse på 19 dager. Det var ikke gjort nevneverdige endringer i databasestrukturen for WordPress 2.5, men det var gjort en mengde andre endringer. Det var derfor en mengde med plugins som ville fungere sammen med WordPress 2.5. Heldigvis sjekket jeg lista over de som fungerte og ikke minst de som ikke fungerte. Jeg fant dessverre en av mine viktigste plugins på lista over de som det var problemer med.

Problemet lå i min WPG2-plugin som jeg benytter her på blog.kak.net. Det er en plugin som integrerer Gallery2-galleriet mitt i WordPress. Uten en WPG2 oppe og gå vil galleriet mitt rett og slett ikke fungere her på blog.kak.net. Det ble derfor veldig fort klart at en oppgradering til WordPress 2.5 på blog.kak.net ville bli utsatt på ubestemt tid. Utviklerne bak WPG2 jobber på spreng med å få WPG2 3.0.5 klar, men jeg er redd det kan ta noe tid. De er for øyeblikket 47 % ferdig med neste versjon.

Men jeg klarte ikke å dy meg meg søndag. Jeg startet derfor oppgraderingen av car.kak.net som ikke benytter WPG2. Siden dette var den største oppgraderingen på veldig lenge, valgte jeg å være ekstraordinært grundig denne gangen. Det første og viktigste jeg gjorde var å ta en backup av databasen og ikke minst alle filene mine. Jeg deaktiverte deretter alle plugins og byttet til default theme. Deretter slettet jeg absolutt alt unntatt wp-content, wp-config.php, .htaccess, favico.ico og egne bilder selvfølgelig. Deretter var det bare å laste opp hele WordPress 2.5-installasjonen og kjøre en oppgradering. Deretter var det bare å aktivere hver plugin en etter en og til slutt skifte tilbake til mitt eget theme. Oppgraderingen til WordPress gikk helt smertefritt!

Men jeg har revurdert noen nye plugins jeg installerte for litt over en uke siden. Den første som ble fjernet var obsocialbookmarker. Det er en plugin som legger til linker til bokmerke-sider som Digg, Technorati, Facebook, Windows Live, Yahoo, Kudos og lignende. Men jeg synes rett og slett dette ble for rotete og dominerende på websidene mine. Ikke når hele artiklene ble vist, men på forsiden ble det rett og slett veldig dominerende. På car.kak.net har jeg fra starten av bare vist en ingress og ett bilde på forsiden, men på blog.kak.net har hele innlegget blitt vist. Hadde obsocialbookmarker kun vist disse linkene i bunn av artikkelen ved full visning, hadde det ikke vært noe problem å bruke en slik plugin. Men når den ble vist under hver eneste ingress på forsiden, ble det rett og slett for rotete. Derfor valgte jeg å fjerne denne etter bare en ukes tid.

Den andre som i dag har blitt fjernet er WP Super Cache. I WordPress 2.3.3 fungerte denne helt utmerket, men så fort jeg oppgraderte til WordPress 2.5 begynte den å fuske litt. Dette selv om utviklerne av WP Super Cache hadde lansert en ny utgave i sammenheng med WordPress 2.5. Litt avhengig av hvordan jeg konfigurerte .htaccess ble resultatet veldig annerledes. Det ene alternativet gjorde at alt fungerte helt strøkent, men bare for en tid. Deretter sluttet artiklene å vises. Hvis man prøvde å klikke på en artikkel eller følge en link direkte til en artikkel resulterte bare at man fikk se forsiden av car.kak.net. Det var ikke akkurat en holdbar løsning.

Når jeg fikk bukt med det problemet og artiklene ble vist som normalt, var det ett annet snedig problem som dukket opp. Plutselig så det ikke ut til at Super Cache-delen av WP Super Cache fungerte lengre. WP Super Cache virker nemlig på 2 måter. Den har ett sett med filer som blir vist til de som har lagt igjen en kommentar (og dermed har en cookie til websiden) eller er pålogget. Det andre settet med filer er for alle andre. Filene for de som har lagt igjen en kommentar og/eller er pålogget er en statisk html-fil som oppdateres en gang i timen. Filene for resten av leserne er en pakket statisk html-fil som blir oppdatert hver 6. time. Det vil si at sistnevne fil vil kunne lastes fortere enn den første, siden den er pakket og bruker kortere tid på å bli overført.

Det snedige problemet som dukket opp var at alle, uavhengig om de var pålogget, hadde skrevet en kommentar eller ikke, ble servert den statiske html-fila som ikke var pakket. Det vil si at det var WP-Cache som servet alle mine lesere, istedenfor WP Super Cache for de aller fleste og WP-Cache for de få som var pålogget og/eller hadde lagt igjen en kommentar. Utviklerne bak WP Super Cache på sin side hevder i forumet til WordPress at alt fungerer som det skal, og jeg har derfor ikke orket å bruke mer tid på dette. WordPress 2.5 skal på papiret være raskere enn WordPress 2.3.3, så derfor prøver jeg meg uten cache. Jeg har jo klart meg uten i nesten 2 år.

Når det gjelder selve WordPress 2.5, må jeg innrømme at admin-grensesnittet er veldig uvant og annerledes enn hva jeg har vært vant til. Men det er nok bare noe man må klikke seg litt rundt i. Man blir nok veldig fort vant til det nye grensesnittet. Akkurat nå har jeg både det gamle og det nye grensesnittet, siden car.kak.net kjører WordPress 2.5 og blog.kak.net kjører WordPress 2.3.3.

Noe av det som imponerte meg stort var den automatiske oppdateringen av plugins. I starten når jeg begynte å bruke WordPress fikk man ingen beskjed om at det fantes oppdateringer, men den senere tid har dette kommet. Men man har fortsatt måtte laste ned, laste opp og gjøre alt manuelt. Nå i WordPress 2.5 er det bare å klikke på en knapp så ordner WordPress alt selv. Den deaktiverer den gamle versjonen, laser ned den nye, pakker ut og aktiverer den på nytt. Vips så har du oppgradert til siste utgave i løpet av få sekunder! Dette er en utrolig mye lettere måte å holde sine plugins oppdatert på! Jeg synes også det var utrolig genialt å få en liten forhåndsvisning av WordPress.com Stats allerede på dashbordet i WordPress 2.5. Ønsker man å se all statistikken, klikker man ser bare videre.

En ting som derimot skuffet meg litt var det nye "galleriet" i WordPress 2.5. Jeg vil egentlig ikke kalle det ett galleri heller. Dette er derimot en utvidet og avansert multiopplasting av filer til WordPress. Det er den også veldig bra til. Hvis man skal f.eks laste opp ett eller flere bilder til en artikkel og plassere disse utover i artikkelen, fungerer dette utmerket. Det fungerer også utmerket å vise alle bildene relatert til den aktuelle artikkelen som ett galleri, f.eks i bunn av artikkelen. Jeg synes derimot ikke dette fungerer tilfredsstillende som ett galleri, slik som jeg er vant til med mitt eget galleri. Jeg kommer nok derfor til å fortsatt å satse på Gallery2 og WPG2 for mine bilder her på blog.kak.net. Med mindre jeg finner et alternativ som er enda mer integrert i WordPress enn det Gallery2 er. Slik det er i dag er jeg avhengig av at både Gallery2 og WPG2 er kompatible. Slik som det er akkurat nå er WPG2 ikke det, og jeg får derfor ikke oppgradert til WordPress 2.5 på blog.kak.net. Men jeg gjør det så fort WPG2 3.0.5 er lansert!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/03/31/delvis-oppgradert-til-wordpress-25/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. WPG2 fungerer på min blogg etter jeg oppdaterte til WordPress 2.5.
  Ser at de skriver at det ikke skal fungere, men ser du på bloggen min, ser du at WPG2 plugin fungerer.

  Har ikke gjort noen endringer på innstillinger osv, så kanskje det går i «dass» da, men har lastet opp bilder i Gallery2 etter oppgraderingen, og de vises som vanlig på bloggen.

  Jeg kjører min websider på en Windows 2003 server (VPS) og pakket bare ut filene til WordPress 2.5 og kopierte alt over til blogg mappen, og sa ja til å skrive over alle like filer.
  Oppgraderte så databasen via WP upgrade, og så fungerte alt.

  Kenneth Myhre

  • kak1 april, 2008 kl 22:42
   Forfatter

  Etter hva jeg har lest i forumet til WPG2, så vil du få store problemer på ett senere tidspunkt. Se bare her:

  Posted: Mon, 2008-03-31 05:03

  Oops… I’ve updated to WP2.5, but I’m not seeing any ill effects. Is this not going to bite me until my G2 session times out (~2 weeks I think)?

  Posted: Mon, 2008-03-31 06:23

  Yeah it is going to bite you in a few places, any passwords sync from WP will result in you not being able to login to that G2 account.. A heap of display issues, WP got some new stylesheets which break and put WPG2 options all over the place, including break some validation checks etc.. The G2 image tool is broken, the Tinymce button insertion for G2image is not working, G2image language locales are not working, WPG2 language locales are not working, adding WPG2 widgets can be problematic.. and no doubt a few more along the way..

  Some of these issues have been fixed but we got some steps to go still..

  Resten av forum-tråden finner du her.

  Jeg venter nok derfor til WPG2 3.0.5 blir sluppet. De er fortsatt bare 47 % ferdig med utviklingen, så jeg er redd det kommer til å ta litt tid. Noen med gode tips til alternative galleri-plugins?

 2. Lover ikke bra, jeg får droppe å gjøre noen oppdateringer i Gallery2 og WPG2 da, så er det bare å håpe at ingen ting skjer….

  • kak10 april, 2008 kl 00:26
   Forfatter

  Nå har det gått 9 dager, Gallery2 og WPG2 fungerer fortsatt som det skal hos deg eller, Kenneth? Jeg for min del valgte å gå for et annet galleri.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.