Ut med Gallery2 og inn med NextGen Gallery!

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har brukt mye tid og energi på det faktum at min WPG2-plugin for å integrere Gallery2 i WordPress ikke var kompatibel med WordPress 2.5. Først å irritere seg over at de er treige med å bli kompatible og så på å finne et alternativ til Gallery2. Jeg var denne gangen på utkikk etter et galleri beregnet på WordPress, ikke ett selvstendig produkt som måtte integreres i WordPress med en plugin. Jo flere kokker, jo mer søl. Med bare en plugin/program å forholde seg til, er det lettere å både oppgradere og ikke minst lettere å holde programvaren kompatibel med fremtidige WordPress-versjoner.

NextGen Gallery er en veldig populær plugin i arkivet til WordPress, jeg har derfor tittet veldig mye på denne de siste dagene. Spesielt etter at jeg oppgraderte car.kak.net til WordPress 2.5 her forleden. blog.kak.net derimot har fortsatt kjørt WordPress 2.3.3. Ved første øyekast må jeg innrømme at jeg ikke skjønte så veldig mye av beskrivelsen av NextGen Gallery, men det får utvikleren ta skylda for. Men etter å ha studert flere websider og eksempelgallerier, har det til slutt gått opp for meg hvordan galleriet fungerer i praksis. Men det er mye mer "manuelt" enn det Gallery2 var. Opplasting av bildene og administrasjon av bildene er helt genialt. Det synes jeg er mye bedre enn i Gallery2, men selve presentasjonen kan nok virke litt tungvint. Det er ikke bare å laste opp bildene og vips så er alt på stell.

Etter at selve NextGen Gallery er installert, aktivert og konfigurert slik du vil at det skal være, er det bare å begynne å lage gallerier og laste opp bilder. Galleriene dine kan du samle i album med lignende tema. F.eks bil, musikk, natur osv. Deretter må du opprette en side (ikke artikkel) i WordPress med f.eks "Galleri" som navn. Der skriver du inn koden for å vise alle de albumene du har per nå. Etterhvert som du oppretter nye album, legger du den til etter behov i Galleri-siden. For å få brukervennlige linker anbefales det å slå på "permalinks" og hver enkelt galleri bør linke til en egen side. Dette gjøres enkelt og automatisk ved å klikke på en knapp i hvert galleri. Når du besøker mitt nye Galleri, er det bare å klikke på de galleriene du ønsker å se nærmere på. Disse bildene vises, 30 av gangen, på en egen side. Klikk på bildene for å få den opp i større utgave. Istedenfor at bildene vises i temaet til blog.kak.net, vises de nå med Thickbox. Legg også merke til de nye miniatyrbildene som tilfeldig vises i høyre kolonne!

Med Gallery2 og WPG2 ryddet av veien, kunne jeg nå også oppgradere blog.kak.net til WordPress 2.5. Leserne på car.kak.net og blog.kak.net ser nok ikke store forskjellen på WordPress 2.3.3 og 2.5, det er mest på admin-siden de store forskjellen er. Det skrev jeg mer detaljert om når jeg oppgraderte car.kak.net til WordPress 2.5. Men det er gledelig å ha oppgradert begge websidene, og ha mulighet til å benytte meg av automatisk oppgradering av plugins.

Oppgraderingen av blog.kak.net til WordPress 2.5, installasjonen av NextGen Gallery ble gjort i går kveld og i natt. Det er egentlig ganske utrolig hvor raskt dette gikk, på tanke på at galleriet består av 1.230 bilder i 44 gallerier fordelt på 6 album. Jeg kunne derfor gå til sengs i natt vel vitende om at jeg hadde fått alt opp og gå uten noen problemer. Men på formiddagen i dag dukket det derimot opp ett lite problem. En kamerat av meg skulle ta en titt på galleriet og oppdaget en litt snodig feil. Å se listen over alle galleriene gikk greit, men så fort han klikket seg videre inn på et galleri, skjedde det noe merkelig. Alle bildene ble lastet oppå hverandre, noe som er rimelig upraktisk.

Jeg hadde testet galleriet i både Firefox og Internet Explorer, men Opera hadde jeg dessverre glemt. Men etter å ha prøvd meg på en nyere utgave av Mandigo-temaet jeg bruker, viste det seg at jeg fikk det samme problemet der. Mandigo-temaet umodifisert viste galleriet korrekt, men da blir alle de andre bildene mine vist feil. Derfor hadde jeg gjort noen endringer i css-fila som tydligvis ikke var helt kompatibel med css-fila til NextGen Gallery. Men etter mye testing frem og tilbake i css-filene til Mandigo og NextGen Gallery, fant jeg omsider løsningen. Det var en float-kommando som måtte kommenteres ut i css-fila til NextGen Gallery. Da er det bare om å gjøre å huske den endringen til neste oppgradering!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/03/ut-med-gallery2-og-inn-med-nextgen-gallery/

2 kommentarer

  • Espen27 april, 2008 kl 16:31

  Ser du skriver at du må lage en ny side og ikke artikkel for å vise album og galleri

  Dette stemmer vel ikke helt.. Jeg bruker [album=xx] i hvilken som helst post(artikkel) for å vise et album.
  evt [gallery=xx] for kun å vise et galleri.

  • kak27 april, 2008 kl 17:05
   Forfatter

  Man må ikke, men jeg har valgt å gjøre det slik for at galleriene ikke skal vises i samme side som hovedsiden til galleriet. Det vil si at nå man f.eks klikker på galleriet til Seigmen, vil siden hete Seigmen og ikke Galleri. Dette gjør det også mye enklere å følge med på statistikken over hvilke gallerier som vises mest, minst osv! 🙂

  Men du har også rett i at man kan vise galleriene og albumene i en hvilken som helst artikkel hvis man ønsker det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.