Støttepunkt Söndervig – Bunkerne på Vestkysten i Danmark

Stützpunktgruppe Söndervig består av tre støttepunkter, et hærkystbatteri, et infanteri støttepunkt og et støttepunkt for Luftwaffe. HKB 5/180 Söndervig, Infanterie-Stützpunkt og Luftwaffe-Stützpunkt Ringelnatter for å være nøyaktig. Det jeg besøkte først var infanteri støttepunktet, Infanterie-Stützpunkt i Söndervig. Infanteri støttepunktet ligger på Søndervig strand og man parkerer inne i Søndervig sentrum og går til stranda derfra. Jeg besøkte også hærkystbatteriet, HKB 5/180 Söndervig, men det kommer jeg tilbake til. Det figurerer litt forskjellige navn på disse anleggene, hærkystbatteriet, HKB 5/180 Söndervig kalles Houvig festning og både på Google maps og danske turistsider kalles Infanterie-Stützpunkt Söndervig for Bunkerne på Vestkysten. Mulig dette er en fellesbetegnelse på hele Stützpunktgruppe Söndervig for alt hva jeg vet.

Men nå skal jeg konsentrere meg om infanteri støttepunktet, Infanterie-Stützpunkt Söndervig som ble etablert i sommeren 1942 med feltmessige installasjoner. Byggingen av permanente bombesikre bunkere startet i begynnelsen av 1943. Siden dette ikke er et hærkystbatteri men et infanteri støttepunkt, er det ikke de største kanonene vi finner her. Men den første bunkeren man kommer til når man kommer ned til Søndervig strand er en enorm Regelbau R600 åpen kanonbunker for 5 cm KwK. Om det var en 5 cm KwK 38 eller en 5 cm KwK 39 vet jeg ikke. Det var to slike kanonbunkere i dette støttepunktet. Kanonbunkeren heter Geschützstellung für 5 cm KwK og Emplacement for 5 cm tank gun på engelsk. Bunkertypen ble bygd for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 555 kubikkmeter med betong. KwK står for Kampfwagenkanone og er rett og slett en stridsvognkanon.

Denne kanonbunkertypen finnes det ingen av i Norge, men det ble bygget 10 stykk i Danmark og 100 stykk totalt. Det var veldig mye aktivitet rundt og oppå denne bunkeren, så jeg måtte vente litt for å få tatt litt bilder og ikke minst klatre opp til den åpne kanonstillingen på toppen. Begge R600 bunkerne står fortsatt på stranda i Søndervig i dag, og ved begge er det satt opp noen trestokker slik at det skal være mulig å komme seg opp. Det var den sydligste R600 jeg tok turen opp på. I forhold til originaltegningene i Atlantic Wall Typology-boka til Rudi Rolf har det blitt bygd på to “vinger” i bakkant av bunkeren som gjør at den ser ganske mye større ut. Det har nok derfor også gått med ganske mye mer betong enn de 555 kubikkmeterne som det går med for å bygge en original R600.

Deretter ligger den ene bunkeren etter den andre strødd langs Søndervig strand. Jeg hadde strålende vær og det var bare å nyte været i takt med synet av alle de gamle tyske bunkerne! Men det er ganske tungt å gå i all den løse sanden. Underveis dukket det opp en gruppe på fem turister på hver sin Segway. Det så uten tvil ut som en mye mer behagelig måte å utforske Søndervig strand på! Jeg fikk noen artige bilder av dette også. I tillegg til bunkerne på Søndervig strand skal det også ha ligget en del bunkere lengre inn på land også, men her er det i dag masse hus og sommerhus. Om det er noen av dem som er synlig i dag vet jeg ikke. Jeg tok ihvertfall ikke turen rundt for å lete etter disse bunkerne. Skulle det ha vært noe vits, måtte jeg ha hatt et nøyaktig kart med hvor de skulle ha ligget, slik at jeg kunne ha noe håp i å finne dem.

I tillegg til de to R600 kanonbunkerne hadde infanteri støttepunktet, Infanterie-Stützpunkt Söndervig en rekke andre bunkere: Tre stykk R666 observasjonsbunkere med et lite observasjonstårn i panserstål. Denne bunkertypne het Infanterie-Beobachungsstand mit Kleinstglocke og Infantry observation post with small turret på engelsk. Bunkertypen ble bygd for første gang i første kvartal 1943 og det gikk med 420 kubikkmeter med betong. Denne bunkertypen ble heller ikke bygd i Norge, men det ble bygd 30 eksemplarer i Danmark og 38 totalt. Nesten 79% av de R666 observasjonsbunkerne som ble bygd ble altså bygd i Danmark. Kanskje litt spesielt at det ble bygd tre stykk i det samme støttepunktet, men jeg har ikke funnet noen av dem. En av dem skal ha ligget der det nå ligger sommerhus, men hvor de andre to skal ha ligget, vet jeg ikke.

En annen interessant bunker er de to R680 kanonbunkerne for 7,5 cm PAK 40 panservernkanon som man finner på stranda. Dette er en kanon som ble brukt for å slå ut stridsvogner! Bunkertypen heter Schartenstand für 7,5 cm Pak 40 og Casemate for 7,5 cm Pak 40 på engelsk. Denne bunkertypen ble bygd for første gang tredje kvartal 1943 og det gikk med 440 kubikkmeter med betong. R680 kanonbunker ble det bygd 28 stykk av i Danmark, tre stykk i Norge og 221 totalt. Jeg kan ikke si at jeg har sett denne bunkertypen tidligere, selv om det som sagt skal ha blitt bygd tre av disse i Norge. Det er uten tvil veldig interessant å se bunkertyper som jeg ikke har sett tidligere! Og på infanteri støttepunktet på Søndervig strand fant jeg faktisk flere! R600 og R680 som de to viktigste!

Det ble også bygd en stykk V194 kommunikasjonsbunker, en bunker som ble bygd første gang i fjerde kvartal 1943 og som det gikk med 920 kubikkmeter med betong å bygge. Dette er en bunker som det kun har blitt bygd ett eksemplar av og den ble bygd her i Søndervig. Om det er mulig å finne igjen denne bunkeren i dag vet jeg ikke. Jeg klarer ikke å se den på satellittbildene til Google maps, men det betyr ikke nødvendigvis at den ikke er der. Den kan være delvis dekket eller helt dekket. Denne hadde det vært interessant å funnet hvis den er tilgjengelig! V194 kommunikasjonsbunkeren heter Fernmeldeknotenpunkt på tysk og Early warning central på engelsk.

To stykk R633 bunker for bombekaster med pansertårn er også bygd inne blant sommerhusene. Denne bunkeren hadde en automatisk M19 bombekaster. Denne bunkertypen ble første gang bygd i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 845 kubikkmeter betong. Totalt ble det bygget 73 eksemplarer av denne bunkertypen, 30 i Danmark og 11 i Norge. På tysk het bunkeren Stand für M19 og Emplacement for M19 mortar på engelsk. Kommandobunkeren til dette infanteri støttepunktet var en R610 som jeg ikke har klart å finne ut hvor var plassert hen. Dette er en kommandobunker som ble bygd for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 990 kubikkmeter med betong. På tysk het kommandobunkeren Gefechtsstand für eine verkstärkte Kompanie og Battle headquarters for a strengthened company på engelsk. R610 kommandobunker ble det totalt bygd 76 eksemplarer av, 15 av dem i Danmark og 2 av dem i Norge.

Det var ikke mindre enn seks stykk R622 mannskapsbunkere i Søndervig, en stykk R675 bunker for vannlager, en stykk R607 ammunisjonsbunker og minst seks stykk Vf58c Ringstand bunkere. Minst en av disse er synlig på stranda i dag. Dette er uten tvil et veldig interessant støttepunkt, og sammen med HKB 5/180 Söndervig var dette et omfattende festningsverk for å beskytte mot en fryktet alliert invasjon. Kysten rundt Ringkøbing er ikke egnet til en invasjon, landskapet mellom Nymindegab og Nissum fjord består av mange fjorder bløtt landskap og lengre nord var kysten mye brattere. Kun ved Søndervig, mellom Stadil og Ringkøbing fjord var det et to kilometer langt belte hvor grunnen var fast nok til å landsette en invasjon. Derfor ble dette området så kraftig bygget ut med et hærkystbatteri og støttepunkter av den tyske okkupasjonsmakten.

                                                                                                                                                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/26/stottepunkt-sondervig-bunkerne-pa-vestkysten-i-danmark/

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.