Videoomvisning på Greåker fort

Gårsdagen startet med en tur til Greåker fort for å lage en «videoomvisning» på fortet. Jeg har aldri noensinne påbegynt et sånt prosjekt med video noen gang. Tidligere har mine videosnutter som regel bare vært for å vise utsikt og panorama fra steder jeg har besøkt. Å filme med håndholdt kamera er ikke bare bare når man går, men sånn er det nå bare. Det er ikke sånn at jeg har en steadicam tilgjengelig heller. Jeg filmet med speilrefleksen påmontert en ekstern mikrofon. Nå er det kanskje ikke så veldig mye interessant lyd som har blitt tatt opp, men man hører at jeg går, litt fuglekvitter, at jeg puster litt og ikke minst at det blåste noe forferdelig oppe på Greåker fort i går!

Jeg benyttet også anledningen til å både filme og ta bilder med kameraet hevet opp i luften påmontert ettbenstativet mitt. Det gir et litt annet perspektiv og ikke minst nye muligheter til å få ganske unike bilder! Det er første gang jeg har fått tatt bilde av Greåker fort helt forfra og man samtidig ser hele fortet bakover i bildet! Men mens jeg stod foran fortet og hevet opp kameraet for å filme og ta bilder, oppdaget jeg først etterpå når jeg så på filmen/bildet at det faktisk hadde kommet noen gående. Det var da svært upraktisk, så da var det bare å vente til de hadde sett seg ferdig og forlot Greåker fort igjen. I tillegg var det jo ikke SÅ lett å filme og ta bilder i blinde med kameraet hevet opp i luften liksom. Så det måtte noen forsøk til før jeg fikk det «perfekte» bildet. Det fjerde bildet i dette innlegget er det jeg er aller mest fornøyd med!

Videoomvisningen som jeg har laget etter denne turen på Greåker fort, tar for seg hele anlegget på toppen, ikke noe av geværgalleriene i fjellskråningene på østsiden av fortet. I tillegg til at jeg har gått rundt og filmet på utsiden av Greåker fort, har jeg også vært en tur inne i store deler av geværgalleriene og filmet. Videoomvisningen er satt sammen av totalt 19 videoer, de de lengste på 7-8 minutter og de korteste ned mot 30-60 sekunder. Første tur inn i geværgalleriet på Greåker fort var forresten uten hodelykt, og det ga jeg opp etter et par minutter, for jeg sleit noe veldig med å se hvor jeg gikk. Så jeg gikk bare ut igjen og tok på meg hodelykta jeg hadde med og startet på nytt. Bare sekvensene inne i geværgalleriene er på 6-7 minutter fordelt på 2 videoer.

Må si at det var ganske slitsomt etterhvert å holde kameraet, jeg synes dog det var litt lettere når jeg gikk rundt med kameraet på ettbenstativet (på det korteste) og holdt i selve ettbenstativet. Jeg er ikke sikker på om resultatet hadde blitt noe bedre om jeg f.eks hadde brukt min Apple iPod som også filmer i 1080p men med 30 bilder i sekundet. Speilrefleksen filmer også i 1080p, men bare 24 bilder i sekundet. Jeg vil tro at panorering (å bevege kameraet fra side til side) vil se bedre ut hvis man filmer med 30 bilder i sekundet. Optimalt hadde man filmet med 60 bilder i sekundet, men et slikt kamera har jeg ikke. Men jeg synes resultatet ble ganske greit til slutt, håper at dere har glede av å se på videoen som ble på litt over 33 minutter til slutt her!

       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/03/04/videoomvisning-pa-greaker-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.