Greåker fort – på tide med ny tur?

Når jeg i går var en liten tur oppe på Greåker fort – taket av Greåker – hadde jeg ikke vært der siden jeg tok bilder av Greåker fort i tåka i begynnelsen av desember for å teste ut mitt nye speilrefleks Nikon D750. Jeg har tidligere også laget en videoomvisning på Greåker fort. Noe som fikk meg til å teste ut Glidecam, for å få jevnere «flyt» i videofilmingen. Det viste seg fort at jeg hadde hoppet på noe jeg ikke var helt i stand til å håndtere, oppsettet med den Glidecam’en jeg kjøpte ble rett og slett for tungt til å klare å holde håndholdt over noe særlig mer enn noen få sekunder av gangen. Mulig jeg ikke har spist nok fiskeboller som barn, men jeg endte ihvertfall opp med å selge den videre på finn med et minimalt tap. Men det jeg egentlig skal frem til, er at jeg har lyst til å ta en ny komplett runde på Greåker fort. Greåker fort var faktisk mitt første fort som jeg «dokumenterte» her på websidene mine for tre år siden!

Jeg har siden den tid ikke utforsket noe annet av Greåker fort enn det som ligger på «toppen» av fjellet. I den første runden startet jeg med å ta bilder av stillingen som ligger i fjellsiden på østsiden av Greåker fort. Dit må jeg jo selvfølgelig for å ta nye bilder. På mitt første og hittil eneste besøk der tok jeg ingen bilder innvendig. Jeg kunne også tenkte meg å ta mer bilder inne fra geværgalleriene, som jo er det eneste som fortsatt er åpent på Greåker fort. Nå er kanskje ikke Greåker fort av de største og mest imponernede anleggene i distriktet, men det er allikevel mitt nærmeste fort og det eneste fortet jeg har sett (på avstand riktignok) opp igjennom oppveksten. Greåker fort er lett synlig fra Rolvsøy og Greåker, der det ligger på toppen av fjellet med geværgalleriet som stikker ut mot syd. De har også blitt mye flinkere til å rydde rundt Greåker fort de siste årene, slik at man ser mye mer av fortet på avstand!

Bildet i dette innlegget ble tatt i går, med LEE Big Stopper for å øke lukkertiden til 30 sekunder på blender f11. Det optimale bildet jeg ser for meg her er enda mer skyer på himmelen og som beveger seg sydover, slik at man får «striper» av disse bevegelsene oppover. Jeg brukte ikke noen andre filtre når jeg tok dette bildet, men jeg har lagt på et gradert gråfilter (en halv blender bare) for å gjøre himmelen litt mørkere. Til slutt har jeg lagt på litt vignettering under redigeringen i Lightroom.

Hvis man ikke allerede har vært en tur oppe på Greåker fort, vil jeg anbefale å ta en tur! Dette er et militært fort som ble påbegynt av det norske forsvaret allerede i 1902 og som har blitt oppgradert underveis. Fjellanlegget er dessverre murt igjen og ikke mulig å se lengre. Jeg har dessverre aldri hatt gleden av å sett innsiden av fjellanlegget selv. Når fjellanlegget på Greåker fort ble murt igjen, vet jeg ikke. Men jeg vet at det ble brukt som lager og møteplass ved mobilisering helt frem til 90-tallet. Greåker fort ble nedlagt tidlig på 90-tallet. I tillegg til å se restene av fjellanlegget, panserkuplene hvor tårnkanonene stod, geværgalleriene som går rundt toppen av fjellet, har man også mulighet til å gå inn i selve geværgalleriet! Men det kan være en idè å ha med seg lommelykt! I tillegg til Greåker fort i seg selv, er det en utrolig fantastisk utsikt man har utover Greåker, Rolvsøy, innover Solli og mot Sarpsborg når man er oppe på taket av Greåker!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/06/05/greaker-fort-pa-tide-med-ny-tur/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.