Da jeg testet Glidecam HD-4000

Det hele startet med at jeg ville lage en videoomvisning på Greåker fort. Med håndholdt kamera når man går, så blir det uten tvil ustø video. Det er som jeg skrev i innlegget til videoomvisningen, det var jo ikke slik at jeg hadde en Steadicam tilgjengelig. Det finnes mange produsenter av slikt utstyr, men Steadicam er nok den mest kjente, den ble oppfunnet av fotografen Garrett Brown og introdusert i 1975. Det var først etter dette at jeg begynte å se litt på mulighetene for slikt utstyr, spesielt når jeg fant ut at prisnivået ikke var skyhøyt som jeg regnet med. Ihvertfall ikke hvis man begynte i det små. Etter å ha sett en del videoer på youtube og lest en del, så fant jeg etterhvert ut at en amerikansk produsent som heter Glidecam lagde veldig gode proukter for videostabilisering.

Det var deres helt nyeste produkt som heter Glidecam iGlide jeg fant først, den er beregnet på små kompaktkameraer, mobiltelefoner, GoPro actionkameraer og slikt som jeg oppdaget først. Den var priset til 1299 kroner hos Japan Photo. Men de har slike stabiliseringsrigger for foto/videoutstyr i ganske mange størrelser. De aller fleste forbinder nok Steadicam med full pakke med både Steadicam’en og vest for å avlaste vekten av fotoutstyret. Men hvis fotoutstyret man skal bruke ikke er altfor tungt, kan man klare å holde dette på «frihånd». Jeg var litt usikker på om Glidecam HD-1000 var «stor nok» etter å ha veid kameraet med et objektiv og vertikalgrepet på. Jeg håpte å slippe å måtte «demontere» kameraet hver gang jeg skulle bruke det til video. Derfor hadde jeg begynt å se på Glidecam HD-2000 som tålte litt mer vekt.

Men jeg ble utrolig fristet når jeg fant en Glidecam HD-4000 på finn.no til halve prisen av hva det koster nytt. Det gjorde det ikke mindre fristende når selger holdt hus bare et kvarter herfra. Så etter å ha sendt noen meldinger med selgeren på finn.no, fikk jeg prutet ned Glidecam HD-4000’en ned til 3.000 kroner og kjøpte den torsdag kveld for nøyaktig to uker siden. Jeg hadde dog vært litt i tenkeboksen i forhold til om denne riggen ville bli i overkant tung å holde for hånd, eller om det ville gå greit. Jeg var også litt usikker på om jeg skulle bruke penger på dette, noe jeg overhodet ikke visste ville være noe som ville være for meg eller om det var noe jeg ville mestre. Men, så lenge man kjøper det til en fornuftig pris brukt, så skulle det vel la seg gjøre å så solgt det videre på finn.no uten å tape så mye. Så jeg hoppet i det og satset litt. Det er veldig sjeldent at jeg gjør slike «impulskjøp».

Jeg kunne ikke komme meg hjem fort nok for å prøve ut mitt nye «leketøy». Det er dog ganske mye styr, prøving og feiling for å stabilisere en slike Glidecam HD-4000, uansett hvilken modell egentlig. Men etter en del prøving og feiling med vekter nederst på Glidecam’en, justering av «senter av tyngdekraften» med å justere hurtiglåsplata som kameraet er montert på litt frem og tilbake og fra side til side, så klarte jeg til slutt å stabilisere riggen slik at den gjennomgikk de forskjellige testene man kan gjøre for å se om man har lykkes i stabiliseringen eller ikke. Jeg testet med å filme litt rundt i leiligheten her hjemme, og jeg må si at jeg var imponert over hvor BRA resultate ble «rett ut av boksen» på første forsøk. Men dette var filming i korte perioder og innendørs. Da har man ikke VIND å bekymre seg for f.eks.

Men den utstø filmingen som man får når man går var borte vekk, altså den loddrette ristingen, litt upresis styring fra side til side når man skulle «svinge» og slik.. og kanskje litt helling til siden hvis jeg foretok en litt rask «sving», men hallo, det var første gang jeg prøvde meg på dette. Førsteinntrykket var ihvertfall veldig bra! Men jeg ville selvfølgelig ut og teste ute dette i praksis. Jeg kunne tenke meg å lage en ny videoomvisning på  Greåker fort med kameraet på Glidecam HD-4000’en. Når jeg stabiliserte riggen første gang, hadde jeg 18-105 mm objektivet mitt på, men det var 10-20 mm objektivet jeg hadde lyst til å filme med, det veier litt mer, så da måtte jeg ha på mer vekt på riggen for at den skulle være stabil. Dermed ble hele riggen enda tyngre. Det første oppsettet mitt veide ca 3,7 kilo, nå var jeg nærmere 4 kilo tenker jeg. Men jeg veide aldri riggen med dette oppsettet.

På lørdag for det første kom jeg meg en tur ut for å teste litt filming med Glidecam HD-4000’en. Jeg tok turen opp på Greåker litt fort på ettermiddagen for å prøve å filme litt. Jeg hadde forøvrig valgt å droppe den eksterne mikrofonen, som selvfølgelig ville øke vekta ytterligere. Min første video inneholdt såpass mye vindstøy at planen var egentlig å droppe lyden til syvende og sist uansett. Så da spilte det jo ingen rolle hvordan kvaliteten på lyden var. Det blåste en del denne ettermiddagen og jeg har hørt og lest at det vil selvfølgelig påvirke filmingen. En ting er at det blåser i mikrofonen, som er et lite problem, men vinden tar tak i Glidecam-riggen og får den ut av «posisjon». Men hvor stort problem dette skulle være, var jeg nok ikke noe særlig klar over på forhånd.

En slik Glidecam-rigg er ikke ment å brukes med  bare en hånd, man må bruke begge hendene. Man holder selve riggen i håndtaket med høyrehånd (med mindre man er skeivhendt) og bruker venstre hånd til å forsiktig «føre» kameraet slik man ønsker det. Det vil si å foreta småjusteringer i forhold til om man skal filme mot høyre, venstre, eller om man skal tilte oppover og nedover. Men man må bruke en veldig forsiktig hånd (man bruker  bare fingertuppene) for at dette skal bli «glidende bevegelser». Hvis man ikke bruker venstre hånd til å «føre» riggen så vil kameraet begynne å vandre mot høyre eller venstre av seg selv etterhvert. I sterk vind vil dette skje mer eller mindre umiddelbart. Man vil nok også oppleve at riggen ikke er loddrett og begynne å svaie i vinden. Det er som det står i brukermanualen til Glidecam’en, det er IKKE meningen at man bare skal bruke en hånd, man SKAL bruke to hender!

Jeg fikk testet litt filming på Greåker fort denne lørdagen, og dette er jo ikke stedet som ligger i le for vinden heller kan du si. Så jeg må si at jeg fikk meg en forferdelig utfordring! For det første var hele riggen veldig tung å holde på frihånd, og så fikk jeg en forferdelig vind i tillegg. Det resulterte i at jeg måtte føre riggen med en ganske «hard» hånd, som uten tvil har gitt dårlige resultater på filmingen. Den loddrette ristingen er borte, men man ser at det er litt «lugging» fra side til side. Det er nok fordi jeg har vært litt hard i fingergrept i føringen var riggen. Så det er nok ganske unødvendig å si at jeg ikke var spesielt fornøyd med resultatet jeg fikk denne lørdagen. Etter å ha prøvde meg for første gang å filme ute med en Glidecam i så sterk vind, så burde jeg kanskje ikke være så misfornøyd, men jeg må innrømme at skuffelsen var ganske stor. Spesielt fordi det hadde gått opp for meg at det var mer eller mindre helt uaktuelt å klare å filme i så veldig mange minuttene med denne tunge riggen. Å gå og holde fire kilo ut fra kroppen over lengre tid er mildt sagt ganske tungt.

Etter å ha testet litt på Greåker fort og ikke minst her hjemme, så var det ikke noe særlig mer enn 3-4 minutter jeg klarte av gangen. Nå ville det sikkert bli bedre etterhvert som jeg fikk trent litt mer, men det var ganske klart at vi ikke snakket om så veldig lange filmsekvenser av gangen. Å bli flinkere til å føre riggen ville nok komme med mer trening, men læringskurven var ganske bratt her følte jeg. Etter denne skuffelsen etter å ha tydeligvis begitt meg ut på noe som var litt håpløst å mestre på frihånd, så begynte jeg fort å tenke tanken at jeg kanskje bare burde prøve å selge videre. Men samtidig så var det jo litt nedtur å gi opp så fort. Men jeg var ganske oppriktig sikker på at dette ville være for tungt å holde for hånd. Man kunne selvfølgelig kjøpe enda mer utstyr, vest og full pakke, men da ville jeg måtte svi av det mangedobbelte av hva jeg allerede hadde brukt på dette. Og det var bare helt uaktuelt.

Derfor endte jeg opp med å legge ut Glidecam HD-4000’en for salg på finn.no søndag kveld for akkurat det samme som jeg hadde gitt for den, etter å ha prutet den ned litt. Det tok ikke lang tid før første henvendelse kom, og det var litt komisk at det var en som ringte meg, når jeg hadde oppgitt at jeg ønsket å bli kontaktet på epost og sms i annonsen. Men det tok altså ikke mer enn to døgn før Glidecam HD-4000’en var solgt videre til en som bor i Oslo for 200 kroner mindre enn hva jeg hadde gitt for den. Ikke det helt store tapet med andre ord. Annonsen på finn.no kostet også bare 35 kroner. Jeg var derfor eier av en Glidecam HD-4000 i bare 5 døgn.

Hva har jeg lært etter dette forsøket? For det første må man tenke på hvor tung riggen blir og for det andre så krever det en del trening for å klare å føre riggen på en profesjonell måte. Hvis man slipper å måtte bli innmari sliten fordi man holder på å bære seg ihjel, så er det nok litt lettere å bli flink til føringen også. Jeg har derfor mer eller mindre bestemt meg for at hvis jeg skal prøve meg på dette igjen, så skal det være med et mindre kamera og en mindre rigg. Det hadde sikkert vært kjempegøy å hatt en liten rigg som jeg kunne brukt til et kompaktkamera, iPod’en som filmer i 1080P @ 30 fps eller lignende. Da går man selvfølgelig glipp av muligheten til å filme med «ekstremvidvinkel» som 10 mm tross alt er, men man kan jo også filme med en GoPro som er enda mer ekstremt. Der er det vel snakk om fisheye, er det ikke? Men inntil videre lar jeg det være med denne tunglærte erfaringen.

Med fare for å drite ut meg selv, velger jeg allikevel å legge ut de videoene jeg tok den lørdagen jeg testet Glidecam HD-4000’en på Greåker fort. Man ser at ristingen opp/ned pga gåingen er borte, men at filmingen er veldig «nervøs» fra side til side her!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/03/20/da-jeg-testet-glidecam-hd-4000/

3 kommentarer

  • Christian H.20 mars, 2014 kl 21:06

  Sjekket du mulighetene for støtte i ekstrautstyr? GlideCam kommer med en god del utstyr som hjelper med vekten, og som jeg mistenker ville ha gjort deg henrykt over utstyret.

  • kak20 mars, 2014 kl 21:18
   Forfatter

  Jeg har bare sjekket hva det koster for ekstra støtte, og det var mer enn hva jeg var villig til å bruke ekstra på dette. Så da valgte jeg heller å selge Glidecam’en igjen. Men jeg tror nok at man ville fått litt av et resultat hvis man fikk avlastet vekten til resten av kroppen, istedenfor å bære alt med en arm.

 1. Hei Ken Arild!
  Stemmer det, å holde f.eks 4 kg over litt tid blir veldig tungt. 😊
  3-4000kr er jo ikke mye pengene når det kommer til slike systemer, dessverre. Det er faktisk under halvparten av hva ett v-mount batteri til sleden på en stor rigg koster, (og man har vanligvis 2 eller 3 batterier på om gangen, selv bruker jeg 3). Så det er nok litt begrenset hva du, selv med gode evner, klarer å få til. En stor rigg koster MINIMUM 150-200 ganger av hva du betalte for din glidecam, og selvfølgelig gir det helt andre resultater, men det er en vanvittig lærekurve og det er vel i grunn svært få som mestrer dette skikkelig.
  Glidecam er forøvrig utrolig sjeldent å se blant profesjonelle operatører, de har aldri vært gode rigger og se bare på systemet. Alt fra vest, arm til slede er og ser dårlig ut.

  Det set ikke ut som om du har balansert Glidecamen din ordentlig. (På videoen) Om du holdt den kun i gimbalen med høyrehånden, ble den stående HELT stille NØYAKTIG loddrett?? Det skal den. Også må du justere den dynamiske balansen og dropp tiden. Dropp tiden måler du fra du holder sleden helt horisontalt og slipper den, til den da når loddrett stilling skal det være et visst antall sekunder, avhengig av rigg.
  Jeg ser Y-aksen din veldig godt. Samt alle andre.. Får å få bort Y-aksen må du selvfølgelig gå litt spesielt, også kalt «the funny cameraman walk» og derfor blir Ronin kalt Ronin!.. Ronin betyr Ninja/omvandrende person pga man får jo ikke bort y-aksen med en DJI Ronin, den tar de tre andre aksene men ikke y.. 😉

  God helg!! 😊👍

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.